Již více než polovina všech ZŠ si zažádala o evropské dotace z akce "EU peníze školám"

úterý 25. ledna 2011 ·

Ministerstvo školství (MŠMT) dnes zveřejnilo aktuální údaje o čerpání evropských dotací ze strany základních škol v projektu „EU peníze školám“. V rámci snahy o co nejjednodušší administrativu vytvořilo MŠMT unikátní systém tzv. „šablon“, díky nimž je vyplňování žádostí o dotace pro školy snadnou záležitostí bez nutnosti spolupráce s drahými konzultantskými firmami.

Právě díky jednoduchým šablonám tak do 20. ledna letošního roku podalo žádost o dotaci již 52 % ZŠ z celé ČR – jedná se cca o 2200 z celkových 4000 ZŠ, takřka 30ti % škol již byly peníze odeslány. Žádost zaslaly školy ze všech krajů, z měst i venkova, mezi ně patří například už téměř 700 malotřídních škol, na kterých se učí nanejvýš 50 žáků.


V programu „EU peníze školám“ je k dispozici celkově 4,5 miliardy korun. Základní školy si aktuálně podaly žádosti za 2,2 miliardy, z této sumy bylo do uvedeného data vyplaceno cca 660 milionů korun. Projekty za dalších 1,2 miliardy jsou ve fázi hodnocení. 


„I přesto, že si žádost o dotaci podala již více než polovina všech základních škol, zůstávají stále nevyužity zhruba 2 miliardy korun! Vyzývám proto školy, aby se nebály předložit své projekty a zapojily se do akce,“ apeluje na ředitele škol, ale i na jejich zřizovatele, ministr školství Josef Dobeš. 
Základní školy měly doposud v programu „EU peníze školám“ největší zájem o projekty směřující ke zkvalitnění výuky informatiky pomocí nových počítačů ve třídách a o projekty zvyšující čtenářskou a informační gramotnost žáků. „Právě zvýšení schopnosti porozumění textu ze strany žáků je naším dlouhodobým cílem. Evropské peníze tak mohou pomoci tam, kde momentálně v mezinárodním srovnání pokulháváme,“ doplnil Jaroslav Kuba, vrchní ředitel Sekce řízení Operačních programů EU při MŠMT. 

Program „EU peníze školám“ je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je určen pouze pro mimopražské základní školy

Pro jakékoliv dotazy lze využít bezplatnou tel. linku 800 228 229 nebo e-mail: esf@msmt.cz. Všechny potřebné informace pro žadatele a příjemce i s přehledem seminářů a workshopů určených základním školám naleznou zájemci na uvedených odkazech: www.eupenizeskolam.cz a www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam. Národní institut dalšího vzdělávání uspořádá od února do června 2011 ve všech krajích ČR cca 135 seminářů pro příjemce dotace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.