Pokyn ministra: Úprava odměňování pedagogických pracovníků od 1. 1. 2011

středa 22. prosince 2010 ·


Vážený pane řediteli,

v souvislosti s novou právní úpravou odměňování pedagogických pracovníků účinnou od 1. ledna 2011 se na Vás obracím s následujícím pokynem.

Pro pedagogické pracovníky jsou nově upraveny dvě stupnice platových tarifů s preferencí vysokoškolsky vzdělaných začínajících (resp. mladších) kvalifikovaných pedagogů. 1. stupnice se  vztahuje na pedagogické pracovníky, kteří mají vysokoškolské vzdělání a současně splňují odbornou kvalifikaci, 2. stupnice se vztahuje na všechny ostatní pedagogické pracovníky (tj. na pedagogické pracovníky, kteří splňují odbornou kvalifikaci, avšak nemají vysokoškolské vzdělání a dále na pedagogické pracovníky, kteří odbornou kvalifikaci nemají). Obě stupnice jsou konstruovány tak, aby žádnému pedagogickému pracovníkovi neklesl oproti stávající právní úpravě platový tarif.

Na navýšení platových tarifů kvalifikovaných pedagogických pracovníků s vysokoškolským vzděláním máme k dispozici pro příští rok 2,1 mld. Kč – tyto finanční prostředky budou školám a školským zařízením poskytnuty prostřednictvím Rozvojového programu MŠMT – posílení platové úrovně pedagogických pracovníků s vysokoškolským vzděláním, č.j. 29127-2010-26. Není tedy žádný důvod odebírat či snižovat pedagogickým pracovníkům osobní příplatky -  objem finančních prostředků na platy zůstává stejný jako v letošním roce (resp. výše zmíněně 2,1 mld. Kč máme oproti letošnímu roku navíc). Pokud se tedy nic nezmění na podmínkách, za kterých byl osobní příplatek pedagogickému pracovníkovi přiznán (tj. na kvalitě či množství jeho práce), doporučuji ponechat osobní příplatky ve stávající výši.
S pozdravem
Josef Dobeš
ministr školství

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. prosince 2010 v 12:24  

Prý se chystají výsluhy pro kantory a příspěvek na bydlení !!! Pěkné svátky .

Anonymní řekl(a)...
22. prosince 2010 v 14:02  

To není špatný nápad!
Proč by kantoři nemohli být zaměstnanci ministerstva vnitra? Situace na některých škol stejně spěje do stavu, kdy by žáci měli být vzděláváni spíše jednotkou rychlého nasazení

poste.restante řekl(a)...
22. prosince 2010 v 17:13  

Tak jsme dnes měli závěrečnou poradu. Kromě poděkování za práci odvedenou v uplynulém roce jsme se dozvěděli, že provozním pracovníkům klesnou mzdy o 10%.

Pedagogickým pracovníkům pak klesnou mzdy taktéž, neboť zřizovatel, peněz nemaje, od nového roku ponížil prostředky na provoz i na mzdy a k žádnému navýšení prostředků z MŠMT k 1.1 nedošlo.
Vzhledm k tomu, že mám možnost ověřit si hodnověrnost informací přímo u zřizovatele, vím, že tomu tak opravdu je.

Ve světle těchto informací považuji slova pana ministra za bohapusté proklamace a informace o nárůstu platů učitelů, tak často opakované v médiích, za účelovou lež.

Hezký nový rok.

Anonymní řekl(a)...
22. prosince 2010 v 18:34  

A proč by měli kantorům přidávat, když ostatním berou? Pochvala před nastoupenou jednotkou je přece ta nejlepší odměna. Ještě to povolání zatraktivní a pedagogické fakulty se zhroutí pod náporem zájemců.

Anonymní řekl(a)...
22. prosince 2010 v 20:03  

22. prosince 2010 18:34 - dobrá ironie. Jen bych dodal :"A proč by měli kantorům přidávat, když ostatním berou? ". A proč by něměl ministr krást, když mu to veřejní zaměstnanci v rámci šetření dobrovolně dali ?

Anonymní řekl(a)...
23. prosince 2010 v 9:37  

Pro poste.restante 22. prosince 2010 17:13

Dobrý den, dovoluji si podotknout, že prostředky na mzdy zřizovatelé neposkytují, jak uvádíte, ale jsou plně hrazeny ze státního rozpočtu tzv. normativem. Výši krajských normativů pro obory, které Vaše škola vyučuje najdete na webových stránkách Vašeho krajského úřadu; každý kraj má normativy jiné, podle priorit svého DZ a rozhodnutí svého odboru školství.

Pokud snížení mezd ve Vaší škole je skutečně způsobeno snížením příspěvku zřizovatele, mohlo by k tomu dojít pouze omezením nebo zastavením mimonormativní podpory mzdových prostředků, kterou mohly některé kraje a obce skutečně vyplácet ze svého rozpočtu např. na udržení výuky v nenaplněných třídách řemeslnických oborů.

Mimonormativní podpora je ale velmi vzácná a obecní a krajské samosprávy ji používají velmi zřídka. Rozsáhleji se používá především v Praze, která podle Bémova výroku do médií dává ze svého rozpočtu na mzdy učitelů 200 mil. Kč ročně. (Takže jste asi z Prahy, že?)

Proč nedávají obce a kraje peníze na mzdy pedagogů? Není to jejich povinnost, ta patří ze zákona státu, a také na to nemají – např. všechny kraje přijaly na příští rok deficitní rozpočty. Takže zvyšovat na úkor jiných zákonných povinností krajů či obcí jejich rozpočtové deficity přidáváním mzdových prostředků pedagogům by bylo jednak neodůvodnitelné, jednak by to bylo neodůvodnitelné.

Přeji hezké svátky všem dobrým pedagogům!

Petr S.

poste.restante řekl(a)...
23. prosince 2010 v 13:57  

Petr S.

Víte, mně a předpokládám, že i všem kolegům, je vcelku lhostejno, zda ke snížení prostředků na mzdy učitelů dojde proto, že kraj sníží normativ, nebo proto, že proklamované navýšení prostředků na mzdy pedagogů sází na snížení počtu učitelů a škol, nebo není podloženo skutečným navýšením financí, nebo proto, že ředitel (slušný člověk) se rozhodne kompenzovat snížení tarifů nepedagogických pracovníků na úroveň téměř minimální mzdy prostřednictvím odměn, které pak logicky poníží pedagogům, nebo ...

Mně je to opravdu jedno, proč peníze reálně nejsou.

Dokonce si myslím, že to opravdu není starost zaměstnance.

Já si jen porovnávám proklamace a skutečnost.

Hezké svátky přeji opravdu všem, bez dalších upřesnění.

Štěstí, radost a spokojenost o Vánocích totiž není něco, co si můžeme odpracovat nebo získat za zásluhy.

Klid a vánoční pohodu můžeme buď jen sami vytvořit, anebo pokorně od jiných přijmout.

Anonymní řekl(a)...
24. prosince 2010 v 11:43  

Otázkou zůstává, zda je všem jasné, že pokud je to řešeno rozvojovým programem, tak peníze na udržení platů začínajících učitelů na 20 000 Kč hrubého jsou jisté jen na rok 2011. Co bude pak bůh suď. Takže se v podstatě zatím jedná jen o jinak vyplácené liškovné pro mladé. Tak, tak.

Anonymní řekl(a)...
24. prosince 2010 v 12:11  

Ukažte mi někoho kromě poslanců "a spol.", soudců a státních zástupců, kteří mají platy na celý rok jisté?

Anonymní řekl(a)...
24. prosince 2010 v 21:01  

Snad ředitel od 1.1. 2011 nebude moci přelévat nadtarifní částky od pedagogů k nepedagogickým pracovmníkům. Ti fakticky příjdou o těch 10 %.

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2010 v 16:03  

A ví tady vůbec někdo, jak se technicky těch 10% nepedagogům sníží? Podle xichtu, když pro ně už tabulky neplatí (akorát rozpětí min.-max. dané třídy)??? Takovej bordel tu ještě nebyl. Pokud někdo stávkoval, tak ať napíše, k čemu to bylo. Stávka měla začít 3.1. na dobu neurčitou...

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2010 v 11:09  

"Bez peněz do hospody nelez". Česká restaurační zařízení bez správních zaměstnanců ve školství.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2011 v 16:00  

Jsem nepedagogický pracovník.Beru 9 800,-.Jednu z nás propustí a její práci ředitel rozvrhne na tři díly.Takže dostanu míň peněz a ještě přibude práce.Peníze škola dostane podle počtu žáků,ale nikoho nezajímá,že máme velkou školu a že ta se musí uklízet pořád.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.