Dopis ČMOS ředitelům škol a školských zařízení ohledně stávky 8. prosince

pondělí 6. prosince 2010 ·



Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Českomoravská konfederace odborových svazů na základě rozhodnutí jednotlivých odborových svazů ohlásila na den 8.prosince 2010 jednodenní protestní stávku proti snižování objemu finančních prostředků na platy zaměstnanců ve státních a veřejných službách, proti změnám v zákoníku práce v neprospěch všech zaměstnanců, proti snížení dostupnosti, rozsahu a kvality veřejných služeb včetně připravované nucené spoluúčasti pacientů na zajištění péče o zdraví.

Nás jako zaměstnanců školství se, krom výše uvedených kroků (škrtů) vlády ČR, dotkne především necitlivý a ničím neodůvodnitelný zásah vlády na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí do systému odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků školství. Dále na návrh Ministerstva financí bude každá profesní skupina zaměstnanců mít svůj vázaný rozpočet v rámci jedné organizace a nebude možné převádět prostředky uvnitř organizace mezi jednotlivými profesními skupinami. Ztíží to především rozhodování ředitele organizace a ostatních vedoucích zaměstnanců ve smyslu hospodárného a efektivního využívání prostředků v oblasti odměňování. Pomalu se vytratí objektivita odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků.

Jsme si vědomi toho, že absolventi vysokých škol pedagogického směru nenastupují po skončení vysokoškolského studia do mateřských, základních a středních škol. Nástupní plat absolventů je velmi nízký až ostudný, a proto hledají svá uplatnění v jiných oborech, ve kterých jim lepší ohodnocení lépe zajistí jejich životní potřeby. Nelze však tuto skutečnost řešit dlouhodobě na úkor zkušených pedagogů s dlouholetou praxí.

Nejde nám jen o platy, jak by se na první pohled zdálo. Například snížením přídělu prostředků do fondu kulturních a sociálních potřeb o polovinu budou omezeny činnosti zajišťované ve prospěch zaměstnanců.
Snížením dotace státu na ostatní neinvestiční prostředky budou nuceny školy a školská zařízení omezit, ba dokonce zastavit obměnu a nákup učebních pomůcek a učebnic a tuto zátěž plně přenést na rodiče svých žáků.

ČMOS pracovníků školství nesouhlasí se změnou systému odměňování provozních a správních zaměstnanců ve školství a s dalšími škrty prostředků v oblasti státní a veřejné správy a připojuje se k protestní stávce dne 8.12.2010 a podpoře demonstrace hasičů a policistů dne 15.12.2010 v Praze.

Obracíme se na Vás s naléhavou žádostí, vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, abyste v rámci svých kompetencí, ve spolupráci s odborovou organizací na Vašem pracovišti, případně stávkovým výborem a s ostatními zaměstnanci školy a školského zařízení se do protestní stávky zapojili. Jde nám především o společný zájem:

- vyjádřit nesouhlas s postupem vlády ČR s již schválenými, ale také připravovanými kroky v oblasti státní a veřejné správy,
- podpořit zachování důstojných pracovních podmínek včetně odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků,
- udržet úroveň školství a kvality veřejných služeb.

Děkujeme Vám za pochopení, za Vaši podporu a případnou účast v protestní stávce.

V Praze, dne 22.11.2010

Mgr. Stanislav Kutálek
předseda sekce
vedoucích pracovníků ČMOS PŠ

Mgr. František Dobšík
předseda ČMOS PŠ

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2010 v 16:06  

Ráda bych se účastnila stávky, ale bojím se o místo a kdo by pak živil rodinu? I když, kdybych neměla manžela, tak bychom stejně nevyžili. Toto povolání je už opravdu jen pro otrlé a zoufalé a pro ty, kteří opravdu nemají jinou možnost a známé.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2010 v 17:56  

Myslím, že není v silách žádného jedince tento celosvětový trend změnit. To se nemůže podařit ani Dobešovi=Bobešovi. Je to boj s větrnými mlýny ( globálním kapitalismem ), který nemůže nikdo vyhrát. Bohužel, jsme biologické podstaty a tedy recyklovatelní jako třeba plasty. V jednotce naprosto zbyteční.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.