Spuštění kampaně MÁŠ KOULE?

středa 3. listopadu 2010 ·

Nádory varlat patří mezi nejlépe léčitelné typy nádorových onemocnění. Při včasné diagnostice a následné léčbě mají vysokou pravděpodobnost dlouhodobého vyléčení. Problémem ale zůstává skupina dospívajících, kteří většinou přijdou k lékaři pozdě, často až s pokročilým onemocněním. Kampaň Máš koule? je vůbec první osvětovou kampaní zaměřenou právě na tento typ nádorového onemocnění v ČR. Kampaň zaštiťuje Nadační fond dětské onkologie Krtek. Za myšlenkou celého projektu stojí MUDr. Viera Bajčiová, CSc., primářka Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně, a je jejím odborným garantem. Součástí kampaně jsou také známé i méně známé tváře mladých i starších mužů.


Kampaň Máš koule? byla spuštěna na konci října 2010 na popud primářky MUDr. Viery Bajčiové, CSc. ve spolupráci s Nadačním fondem dětské onkologie Krtek.

„Kampaň inicioval Nadační fond Krtek, který spolu s lékaři KDO v Brně pečuje o děti a mladistvé léčené s různými typy nádorových onemocnění. A právě zkušenost, kdy stále více pacientů s tímto typem onemocnění dochází na vyšetření pozdě, tzn. v již velmi pokročilém stadiu choroby, přivedlo lékaře a Nadační fond Krtek na myšlenku ´spustit´ kampaň, která by vedla k oslovení mladých chlapců a mužů, ať si více všímají změn na svém těle a nepodceňují péči o své zdraví. Diagnostika i “laické” objevení příznaků tohoto onemocnění je totiž poměrně jednoduché - projevy choroby jsou znatelné (rozpoznatelné) na první pohled či pohmat. Cílem kampaně je zjednodušeně řečeno přimět mladé muže, aby nepodceňovali příznaky a neotáleli s návštěvou lékaře, “ vysvětluje primářka Bajčiová.

Cíle kampaně mají především informativní a osvětový charakter. Důležitým faktorem je u zhoubných nádorů varlat včasná diagnóza, až 90 % pacientů má totiž šanci na trvalé vyléčení. V pokročilém stádiu onemocnění je nutná intenzivní kombinovaná chemoterapie a klesá i pravděpodobnost celkového úspěchu léčby. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění je u mužů ve věku 15 – 35 let. Kampaň Máš koule? má zvýšit informovanost o problematice nádorů varlat a dostat ji do širšího povědomí. Měla by vést mladé muže k provádění samovyšetření, které by mělo být samozřejmou a pravidelnou součástí hygieny. Kampaň se proto také snaží nenásilnou a poutavou formou prezentovat samovyšetření varlat a ukázat, že není důvod stydět se vyhledat odbornou pomoc.

Jaké komunikační kanály kampaň Máš koule? využívá?

Autoři kampaně (agentura Yinachi, režisérské duo MODS, občanské sdružení Bumbaris Paris a další) se snažili pojmout celou kampaň vtipnou a poutavou formou, která by byla přijatelná i pro mládež a zároveň aby vzbudila zájem o problematiku. Kampaň poběží v několika rovinách. Autoři se pokusí pomocí imagového a instruktážního videa (obojí naleznete v příloze) oslovit a informovat na internetu, kde v současnosti cílová skupina hledá informace nejčastěji.

Díky printové kampani a komunikaci s novináři se na problematiku upozorní v tisku určeném jak teenagerům, tak i jejich učitelům a rodičům. Všechny tyto kanály budou směřovat na připravený web: www.maskoule.cz, který bude vedle informací o příznacích choroby a podrobných informacích o preventivním samovyšetření obsahovat diskusi moderovanou primářkou Bajčiovou. Dále zde návštěvníci najdou obě výše zmíněná videa a kontakty na místa, kde se lze nechat vyšetřit a získat doplňující informace. Webové stránky budou spuštěny k 1. listopadu 2010.

V komunikaci je navíc využito propojení se známými osobnostmi – na kampani Máš koule? a její propagaci se podílí např. Jiří Mádl, Kryštof Michal (Support Lesbiens), Rae Tomášek (Clou), DJ ROBOT, DJ TRAFIK, DJ Indy (Indy & Wich), Michal Nohejl (MODS), dále Jan Antonín Duchoslav (Viky Cabadaj) a Ondřej Brzobohatý. Ve spotu se mihli např. Eva Leimbergerová, Martin Pechlát, Michal Nohejl, Hana Vágnerová, Milan Kukulský, Lukáš Rumlena.. Ti všichni „mají koule“ a nebojí se to dokázat!

Nadační fond dětské onkologie Krtek (NFDO Krtek) byl založen v roce 1999. Svou činností se zaměřuje na podporu komplexní péče o onkologicky nemocné kojence, děti a dospívající mládež absolvující léčbu na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně (KDO FN Brno). NFDO realizuje programy na zvyšování kvality života malých pacientů a jejich blízkých, zajišťuje dovybavení pracovišť Kliniky dětské onkologie, přispívá na výzkum, vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu. Průběžně, podle aktuálních potřeb, vytváří projekty zaměřené na cílenou pomoc jednotlivým hospitalizovaným dětem, i dětem, které již aktivní léčbu ukončily. Více na www.krtek-nf.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2010 v 14:43  

Pardon, ale po přečtení tohoto PR článku mi jaksi unikají aplikační možnosti, kterých by prostý učitel (s koulemi) či učitelka (bez koulí) mohli využít při běžné výuce na základní škole.
Akce není zcela zjevně gender, protože - přiznejme si to - ženy jsou v tomto ohledu dost ochuzeny biologicky, ale na druhé straně obohaceny informací, že rakovina varlat u většiny z nich (s výjimkou těch, které jsou shemale) nehrozí.
Osobně bych výraz koule nikdy moc ve škole nepoužíval, jedině snad v geometrii. Tam totiž nehrozí, že dojde k rozvrácení celé vyučovací hodiny.

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2010 v 20:56  

? nějak tento příspěvek nechápu, to už zdravotnictví nemá ani na prevenci ? Já koule nikomu prohmatávat nebudu, nejsem pedofil. Kolegyním bych to nedoporučoval taktéž, aby to nebylo označeno za sexuální obtěžování.
Každý žák má snad zdravotní pojištění a má snad svého pediatra, má také své rodiče. Neházejte prosím všechno na školu . Ono ty koule nejde zapsat do ŠVP a nejde to rozklíčit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.