EU peníze školám: Kde je zakopán pes?

čtvrtek 4. listopadu 2010 ·

Zeptali jsme se na důvody skluzů ve zpracování schválených projektů základních škol. Odpověď přišla až po měsíci...

Čím, respektive kým, bylo způsobeno 6týdenní prodlení mezi schválením projektů prvních 380 základních škol a odesláním Rozhodnutí o poskytnutí dotace z MŠMT těmto školám? Podle oficiálních informací byly projekty škol schváleny koncem června a Rozhodnutí byly odeslány až v druhé polovině srpna.

Ke zpoždění ve schvalování žádostí došlo chybou bývalého vedení sekce 4. V současné době již peníze bez problému odcházejí a MŠMT vynakládá maximální úsilí dohnat prodlení.

Čím, respektive kým, bylo způsobeno 4týdenní prodlení mezi příjmem akceptace Rozhodnutí o poskytnutí dotace a dalším zpracováním na MŠMT? Podle dostupných informací byly první akceptace předány MŠMT v třetím týdnu v srpnu a další zpracování bylo zahájeno až po měsíci.

Zdržení bylo způsobeno 4 týdenní nefunkčností aplikace, která je určena pro přípravu záloh projektů k proplacení, v tomto intervalu docházelo ke zapracovávání a instalaci funkcionalit a jejich testování.

Můžete podrobně popsat průběh zpracování žádosti na MŠMT s odpovědnými odbory, osobami a termíny pro vyřízení? Vezměme si hypoteticky podanou žádost 1. října, jak bude zpracovávána a kdy? Co vše se děje se žádostí mezi následujícími kroky?

Proces schvalování projektu je popsán v 6. kapitole Příručky pro žadatele a příjemce oblasti podpory 1.4 OP VK.

Jak jste projednali s kraji zpracování převodu dotace? 

Na základě jednání s krajskými úřady došlo k nastavení procesu přeposílání záloh a zasílání avíz. MŠMT vyzvalo kraje k rychlému přeposílání finančních prostředků na bankovní účty zřizovatelů škol, případně bankovních účtů škol, ovšem MŠMT nemůže garantovat lhůty, ve kterých budou finanční prostředky školám přeposílány.

Proč nebylo možné posílat dotace z kraje přímo na školy jako v SIPVZ? Proč jsou posílány z kraje na obce, u kterých se může očekávat obdobnou dobu zpracování jako na kraji?

V případě SIPVZ se jedná o tzv. rámcový vzdělávací program, který je vyhlašovaný podle školského zákona (561/2004 Sb.). Podle právního stanoviska MŠMT nelze vyhlásit rámcový vzdělávací program v rámci programu spolufinancovaného z rozpočtu EU.

Od kdy budete schopni garantovat termíny uvedené na seminářích a workshopech pro ředitele škol na počátku roku, kde bylo pracovníky MŠMT a lektory uváděno, že kompletní vyřízení žádosti o dotaci nepotrvá déle než 3 měsíce od podání žádosti a že zálohu na dotaci škola obdrží do 30 dnů od akceptace Rozhodnutí o poskytnutí dotace? Jaké konkrétní kroky pro splnění těchto slibů MŠMT ještě udělá?

Jsme si vědomi prodlení lhůt, důvody jsou uvedeny výše. Současnou prioritou oddělení je co nejrychleji vypořádat ty případy, u nichž došlo ke zpoždění, především v oblasti proplacení 1. zálohy. Proto pracujeme současně na personálním posílení týmu pracovníků OP 1.4 či nastavení procesu zefektivňování jednotlivých fází administrace.


Musíme bohužel konstatovat, že nám MŠMT neposkytlo ke zveřejnění požadované seznamy škol, kterým již byly odeslány zálohy na projekty na KÚ. Nedostali jsme ani požadovaný seznam schválených projektů škol s uvedenými vybranými šablonami. Na tyto naše požadavky jsme dostali tuto odpověď: "Všechny povinně zveřejňované informace jsou na našem webu." Budeme proto nuceni tyto údaje vyžádat na základě zákona 106/1999 Sb. a v případě neúspěchu je vymáhat soudně.

MŠMT od 22. října po našem upozornění na falešnost údajů nezveřejnilo další statistiky zpracování žádostí škol. I tyto údaje a jméno odpovědného pracovníka za nesprávné údaje budeme také požadovat na základě zákona 106/1999 Sb.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2010 v 12:57  

Citace: V případě SIPVZ se jedná o tzv. rámcový vzdělávací program, který je vyhlašovaný podle školského zákona (561/2004 Sb.).

Já jsem si celou dobu myslel, že RVP je něco jiného. Že nějak souvisí se vzděláváním...

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2010 v 22:32  

Vzdyt tam ta data jsou, vzdycky s tydenni periodou !? viz treba http://www.msmt.cz/file/12734 , ktery byl zadan podle udaju na strance dne 1. 11. My jsme uz penize dostali a i nekolik kolegu hlasilo, ze uz je maji. Taky jsme dostali avizo mailem, kdyz ty penize byly odeslany z MSMT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.