25.10.: přednáška Teorie kombinatorických her

pátek 15. října 2010 ·

Logické hry, které potrápí naše hlavy, jsou staré jako lidstvo samo. Můžeme na ně nahlížet z pozice zapáleného hráče, nezúčastněného pozorovatele, fanouška ... anebo také matematika, který se snaží pochopit jejich hlubší zákonitosti. Během naší přednášky samozřejmě nemůžeme probrat úplně všechny hry, zaměříme se tedy na několik příkladů, na pár metod, jak hry matematicky studovat, přidáme špetku důkazů a spoustu zajímavostí.


Naším hlavním oborem zájmu budou převážně tzv. kombinatorické hry - zejména nejrůznější varianty piškvorek a her typu "odebírání zápalek". Pokud vám to přijde příliš jednoduché a nevíte, co všechno by se dalo na piškvorkách studovat, pak nezbývá než na vás vytasit několik vybraných pojmů, které během přednášky určitě zazní: inverzní piškvorky, hra typu tvůrce-ničitel, Hex, Ramseyova teorie, Hales-Jewettova věta, Solitaire army, potenciálová metoda, párování v hypergrafech, Herkules a Hydra, nedokazatelnost, Ackermannova hierarchie, ... Ještě pořád vám to přijde nudné?

Délku, konkrétní obsah a "drsnost" přednášky přizpůsobíme auditoriu.

Přednáška se koná 25. 10. na Matematicko-fyzikální fakultě UK, Malostranské náměstí 25, Praha 1, místnost S5, čas 18:00 - 20:00 (cca).

S případnými dotazy se můžete obracet na Mgr. Martina Pergla perm@kam.mff.cuni.cz.

www.robotomie.cz

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. října 2010 v 10:52  

A je to tu. Opět změna v počtu přihlášek na střední školy. Ze dvou na jednu, z jedné na tři a teď zpátky nejspíš na dvě. Otázka zní proč?

Proč docházelo vůbec k první změně od relativně zaběhlého a dobře fungujícího systému dvou přihlášek na střední školy.
Jak to dopadlo s verzí pouhé jediné jedné přihlášky, všichni víme. Čim lepší škola, tím prázdnější první ročníky.
Tři přihlášky je naopak moc velká administrativní zátěž pro školy. Kdo by to čekal...:-)

Na ministerstvu asi rádi předstírají nějakou aktivitu a tak se občas pustí do více či méně unáhlených změn. Ale i zde platí že méně je někdy více!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.