18. 10.: Panelová diskuse k Filmové/audiovizuální výchově jako Doplňujícího vzdělávacího oboru

středa 13. října 2010 ·

Možnost se podrobněji seznámit se současným legislativním i praktickým stavem zavádění  filmové / audiovizuální výchovy u nás i v zahraničí nabízí panelová diskuse, která proběhne v pondělí 18. října 2010 od 13:30 v  pražském kině ATLAS.


“WHEN I FIRST SAW ‘THE WIZARD OF OZ’ IT MADE A WRITER OUT OF ME.”  
SALMAN RUSHDIE

I přes mnoho změn v systému všeobecného vzdělávání na základních a středních školách stále chybí koncepční a přirozené začlenění filmové a audiovizuální výchovy. Přitom právě tato oblast zásadně ovlivňuje úroveň myšlení, vkusu a estetického vnímání nejmladší generace, která v této oblasti tráví suverénně nejvíce svého volného času (sledování filmů, televizních programů,..). Jestliže v ostatních oblastech (literatura, hudební výchova, výtvarné umění, …) učitelé mohou pomoci s kultivací a správnou orientací, v oblasti filmové a audiovizuální tento vliv pedagogů je stále velmi malý a nekoncepční. Přitom film a audiovize je takřka ideálním a efektivním prostředkem pro zásadní změnu vkusu, zájmu i kvality kritického estetického vnímání. Bohužel a v drtivé většině právě směrem negativním – bez asistence a podpory pedagogů se ke studentům dostávají spíš díla nekvalitní, komerční a nevkusná, která velmi rychle dokáží zkazit mnohdy pracně budovaný vkus a estetické vnímání studentů. Ale – stejně jako v každém umění – existují díla, která naopak mohou velmi rychle tento vkus i estetické vnímání výrazně zlepšit a nebo obrátit přirozenou cestou studentovu pozornost správným a žádoucím směrem (viz. citát spisovatele SALMAN RUSHDIHO, který přiznává, že na  základě zhlednutí filmu ČARODEJ ZE ZEMĚ OZ se rozhodl stát se spisovatelem).

Zakázat a nebo ignorovat tuto sílu filmu a audiovize rozhodně není řešením, mnohem efektivnější je právě využití této úžasné  síly filmového / audiovizuálního díla – pochopitelně  díle, které splňuje atributy kanonické a může velmi rychle nasměrovat zájmy studentů správným a žádoucím směrem. Mnozí učitelé již sami aktivně tento způsob využívají a stejně jako většina úspěšných zahraničních projektů a způsobů přirozeného začlení filmu a audiovize do systému všeobecného vzdělávání. A právě zahraniční zkušenosti (především z Anglie, severských zemí, ale i Polska) byly velkou a důležitou inspirací pro vznik projektu KÁNON FILMU.

Podstatou a cílem projektu rozhodně není sledování filmů ve vyučování, ale přirozené a efektivní využití databáze časem prověřených a stále inspirujících a fascinujících kvalitních filmových děl v mimoškolním čase. Aktivitou a různými ověřenými pedagogickými metodami lze vzbudit zájem a potřebu studentů tato díla shlédnout a efektivně tento zážitek a prožitek využít ve vyučování. Projekt rovněž nabízí alternativní řešení problému občasných, ale stále ještě přetrvávajících „povinných“ školních filmových projekcí, které v drtivé většině mají charakter pouze relaxační a nejsou vůbec a nebo velmi zřídka využity ve dalším vyučování. Důležitou součástí projektu je i přirozené posilování schopnosti studentů rozpoznat vlastnosti kanonického díla a to nejenom filmového, ale i literárního, divadelního, hudebního i výtvarného.

Od 1. září  2010 byl díky iniciativě a dvouletému úsilí VÝZKUMNÉHO ÚSTAVU PEDAGOGICKÉHO prosazena možnost zařazení nepovinného předmětu FILMOVÁ / AUDIOVIZUÁLNÍ VÝCHOVA do vyučování na základních školách a gymnáziích. Pedagogové tak mohou konečně využít hned několika projektů a aktivit, které se zabývají touto výchovou. Projekt KÁNON FILMU může vytvořit velmi dobrý základ pro aplikaci těchto dalších projektů, ale i dosavadní zkušenosti pedagogů.

Možnost podrobněji seznámit se současným legislativním i praktickým stavem zavádění  filmové / audiovizuální výchovy u nás i v zahraničí nabízí panelová diskuse, která proběhne v pondělí 18. října 2010 (od 13:30) v  pražském kině ATLAS s následujícím programem :
  1. úvod a informace o koncepci Filmové / audiovizuální výchovy jako Doplňujícího vzdělávacího oboru a možnostech jejího začlenění do výuky na základních školách a gymnáziích, případně koncepce filmové a audiovizuální výchovy Ministerstva kultury ČR. PaedDr. Markéta Pastorová + zástupce MK ČR
  2. prezentace současných domácích projektů a aktivit audiovizuální a filmové výchovy. Rudolf Adler (FAMU)
  3. prezentace polského projektu FILMOTEKY SZKOLNE a stávající koncepce audiovizuální a filmové výchovy v Polsku http://www.filmotekaszkolna.pl/ . Anna Niderhaus (Polský filmový institut)
  4. KÁNON FILMU - nový projekt vytvoření základu pro audiovizuální a filmovou výchovu Jiří Králík (autor projektu), Mgr. Petr Kukal (ALTUS)  a Martin Pomothy (CSFD)
  5. diskuse s účastníky diskuse

FILMOVÁ  / AUDIOVIZUÁLNÍ VÝCHOVA

panelová  diskuse 18. října 2010
kino ATLAS (Sokolovská 1, Praha 8)
13:30 – 16:00 hodin


V případě zájmu o panelovou diskusi a prezentované projekty jsme připraveni přeposlat na Vaši e-mailovou adresu podrobnější materiály.

Jiří Králík,
koordinátor setkání
e-mail : jirka.kralik@seznam.cz
tel : 602 704620

1 komentářů:

Pavel Laskavec řekl(a)...
13. října 2010 v 9:34  

Jak si můžete myslet, že vymýšlením nových předmětů zkvalitníte vzdělání. Znovu a znovu: MŠMT zrušit, ČŠI zrušit. Není tam jediná kompetentní osoba. Vím, že je to výkřik do tmy. Vím, že nakonec učitel sklopí hlavu, zabečí jako ovce (samozřejmě tak, aby ho nikdo neslyšel), a ujme se oprav dokumentů.
Nehledě na to, že i na o nemáte učitele.
Na blití.
Nikdo, kdo umí tohle učit, to nepotřebuje mít předepsáno vychladlými tupými akademiky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.