VÚP: Rozběhla se už 3. etapa koučování učitelů

pondělí 13. září 2010 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze (VÚP) zahájil v prvním zářijovém týdnu třetí etapu koučování učitelů. Do další, čtvrté etapy, se zájemci mohou hlásit již nyní.


Koučování je poměrně rozšířený způsob, jak zlepšovat profesní výkony, zvyšovat motivaci v práci a řešit problémy na pracovišti. Ve školství se však tato metoda příliš nepoužívá. Myšlenka nabízet koučování učitelů se zrodila na půdě VÚP. Od září 2009 do června 2010 této služby v rámci projektu VÚP (KURIKULUM G) využilo už 40 klientů. Jedná se o koordinátory školních vzdělávacích programů i vedoucí pracovníky z různých českých gymnázií. „O koučování je trvalý zájem,“ říká Stanislava Podolková, manažerka aktivity Koučování. „Klienti přicházejí především proto, aby se naučili řešit mezilidské vztahy na pracovišti, lépe hospodařit s časem, bránit se syndromu vyhoření nebo si stanovovat svoje pracovní priority.“ Výsledkem by měla být změna pracovních návyků a efektivnější řešení problémů, což znamená i lepší pracovní výkony a větší uspokojení z práce.

Koučování se neprosazovalo snadno, bylo nutno bojovat s předsudky. Řada učitelů je vnímala jako něco, co patří spíše do komerční sféry. Ne každý se také chce někomu jinému otevírat a dát najevo, že má v práci problémy. Tyto obavy jsou postupně odbourávány, a to zejména díky způsobu spolupráce s kouči. „Každý klient si určí svoje cíle, stanoví, na čem chce pracovat. Strukturované rozhovory s koučem mu umožní podívat se na problém z jiného úhlu a najít řešení,“ vysvětluje Ludmila Šulcová, odborná konzultantka z VÚP. Celý proces také pomáhá zvýšit sebevědomí koučovaného a doplnit energii, se kterou učitelé přistupují k výuce.

V současné době disponuje VÚP týmem koučů, kteří mají za sebou vlastní pedagogickou praxi. Proto mohou klientům – učitelům pomáhat na základě vlastních zkušeností velmi kvalifikovaně a efektivně. Komunikace probíhá hlavně prostřednictvím Skypu. Účast v koučování tak nevyvolává nutnost cestovat ani zajišťovat suplování.

Koučování je pro klienty bezplatné, protože je hrazeno – stejně jako celý projekt – z prostředků Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.