EU peníze školám: výzva MŠMT hejtmanům a obcím

středa 29. září 2010 ·

MŠMT vyzývá kraje a obce, aby dotace pro základní školy ze strukturálních fondů EU převáděly v nejkratším možném termínu.

Nové vedení Sekce řízení operačních programů EU v čele s vrchním ředitelem Jaroslavem Kubou se snaží urychlit čerpání finančních prostředků z projektu EU peníze školám. Nyní podepisuje denně Rozhodnutí o udělení dotace pro základní školy v celé České republice za 50 milionů korun. Doba od podpisu Rozhodnutí do odeslání přidělené částky z MŠMT na konto kraje je přibližně týden.

Ministr Josef Dobeš proto vyzývá všechny hejtmany krajů a obce, aby dotace pro školy z projektu EU peníze školám předávali na konta škol ve lhůtě nejdéle 14 dnů a maximálním možným způsobem urychlili proces převodu peněz.

Poznámka redakce: 


MŠMT dosud uspokojivě nevysvětlilo 6týdenní prodlevu mezi schválením žádostí škol a rozesíláním Rozhodnutí o poskytnutí dotace (prvních cca 380 škol mělo schválené žádosti koncem června, první Rozdodnutí byly odesílány až v druhé polovině srpna). 


Stejně tak není vysvětlena další 4týdenní prodleva mezi příjmem akceptace těchto rozhodnutí a dalším zpracováním na MŠMT (první akceptace školy vrátily obratem v 3. týdnu srpna, dodnes 60% zálohu na dotaci nedostaly, přestože je stanovena 30denní lhůta). 


Zveřejněné počty MŠMT zpracovaných Rozhodnutí po akceptaci vypovídají o dalším zpoždění.

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 7:53  

K čemu potřebují kraje 14 dnů? Já hradím inkaso ihned, když mi dojde složenka. A vůbec, proč ty peníze musí putovat přes kraje, když hodnotitelem je MŠMT? Odhaduji to tak, že nějací dospělí lidé nastavili nějaký nedospělý mechanismus. Škoda, že vysoké školy neučí úředníky dospělosti ...
Co myslíte, bude možné v tomto tisíletí uzdravit náš národ z byrokracie? Možná nám Brusel dá nějaký vzor, když se teď stal centrálním mozkem.

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 8:35  

Protože veškeré finance, ve kterých je třeba kraj jenom pošťákem, musí projít krajským zastupitelstvem. A to se schází cca 1x za 2 měsíce. Těch 14 dnů je utopie...

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 9:42  

Když obyčejný řidič najede na cestě do výmolů, má-li zdravý rozum, strhne volant tam, kde se dá pokračovat v cestě bezpečněji. Když ministerstvo chystalo šablony, copak neviděli na cestu? Jestli mají času dost, pak by si mohli uvědomit, že v tom nejedou sami. Kdo chce sedět u volantu, měl by předvídat, co jeho rozhodování způsobí ostatním. Pak už mě napadají jen sprostá slova! Asi někde v podvědomí tuším, že je to stejně hlas volajícího na poušti.

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 20:07  

Prodleva mezi schválením projektů a rozesíláním rozhodnutí byla způsobena tím, že pan ministr vyhlásil po svém příchodu do funkce stop-stav (příkaz č. 21) a odmítal dát čemukoliv zelenou, dokud se s resortem "neseznámí". Zastavil podpisy Rozhodnutí, která byla dávno přípravena!

A mimochodem, 50 milionu denně neodchází ani omylem. Do dneška odešly peníze tak pro 50 projektů maximálně. Projektů je podaných asi 1100 a jsou na to 4 lidi. Hádejte, jak rychle jim to jde!

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 20:17  

Ministrovi jsme začali říkat Bublifuk. Vždy je nastolena nějaká bublina ("hluboká myšlenka"), která následně potichu praskne.

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 20:19  

Jo kritizovat umí každý, to je holt povaha Čechů. Pojďte si to všichni chytráci zkusit. Nikdo z Vás neví, jak administrace probíhá a vyjadřuje se k něčemu o čem nemá ani páru.

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 21:28  

Administrace projektů není nová věc. To není o kritice lidí, kteří ji provádějí, ale o celkové koncepci EU PES. Proč se tedy slibovaly termíny, které nejsou reálné? Základní princip měl být ve zjednodušení systému. To přece nemůže být jenom o jednodušší žádosti a monitorovací zprávě.

Luděk Blaha řekl(a)...
30. září 2010 v 11:42  

Pojďte si to všichni chytráci zkusit.

Tak odtud vystřel, já tam jdu.

Anonymní řekl(a)...
30. září 2010 v 13:44  

pro L.Blaha
Nepotřebujete asistenta?

Anonymní řekl(a)...
30. září 2010 v 15:29  

"Protože veškeré finance, ve kterých je třeba kraj jenom pošťákem, musí projít krajským zastupitelstvem. A to se schází cca 1x za 2 měsíce. Těch 14 dnů je utopie..."

Ne ne. Tyto peníze naštěstí neschvaluje zastupitelstvo kraje. Ty prachy jdou přes kraj z jednoho prostého důvodu: Všechny prachy z MŠMT směřující ke školám jdou přes kraje. Na účtech to však podrží co nejdéle kvůli úrokům. Bohužel to takto běžně dělají.

Luděk Blaha řekl(a)...
30. září 2010 v 17:47  

Nepotřebujete asistenta?

Jako že rozsah mantálního postižení už vyžaduje trvalou péči?
Chápu. Jenže pojišťovna to nehradí. Ledaže byste službu pojal jako charitu.

Luděk Blaha řekl(a)...
30. září 2010 v 17:48  

Nepotřebujete asistenta?

Jako že rozsah mantálního postižení už vyžaduje trvalou péči?
Chápu. Jenže pojišťovna to nehradí. Ledaže byste službu pojal jako charitu.

Anonymní řekl(a)...
30. září 2010 v 18:22  

Cituji" "A mimochodem, 50 milionu denně neodchází ani omylem. Do dneška odešly peníze tak pro 50 projektů maximálně. Projektů je podaných asi 1100 a jsou na to 4 lidi. Hádejte, jak rychle jim to jde." Vždyť bývalý ministr Liška vytvořil odbor asi 300 lidí, kteří se dotacemi z EU měli zabývat. Jen nájem prostor stál údajně 1 milion ročně. Kam se ti lidé poděli?

Pacík

Anonymní řekl(a)...
30. září 2010 v 21:10  

Nevím, ale tyto evropské peníze by snad podle zákona neměly končit na termínovaných vkladech, myslím, že tyto peníze ještě MŠMT vůbec neuvolnilo ! Snaží se jen zbavit odpovědnosti a hodit to na kraje !

poste.restante řekl(a)...
30. září 2010 v 23:24  

MŠMT (Ministr) prostě jen vytváří kouřovou clonu.
Zavinit zpoždění tří měsíců a pak "vyzvat" kraje, aby nezdržovaly průchod peněz, které ještě ani neodešly.
Jak to nazvat? Alibizmus?

Anonymní řekl(a)...
1. října 2010 v 8:10  

pro L.Blaha
Myslel jsem na to rozesílání peněz.Mentální devastace mě ani ve snu nenapadla.

Anonymní řekl(a)...
3. října 2010 v 14:26  

a prachy nikde, ani na kraji, ani u zřizovatele - nelže tady někdo ?

Anonymní řekl(a)...
4. října 2010 v 8:39  

To víš, že lže. Je to vedení MŠMT ! Ty nemít zapsánu jednu vyučovací hodinu v třídní knize, dostaneš zápis a bude ti sníženo osobní po dobu pěti let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.