Jiří Kuhn: Není důvod státní maturitu rušit ani odložit

čtvrtek 5. srpna 2010 ·

Matematik Jiří Kuhn má zkušenosti za katedrou i v čele sborovny nymburského gymnázia. Nyní je sbírá i jako předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR. Myslí si, že testování znalostí na základních školách je správné. Stejně tak je pro spuštění státních maturit.


Z rozhovoru Kateřiny Perknerové s Jiřím Kuhnem na Denik.cz vybíráme:

Pak se ale nabízí otázka, zda by absolventi učebních čtyřletých učebních oborů vůbec měli dosáhnout na státní maturitu?

Neměli. Tahle diskuse nás provází po celou dobu přípravy státní maturity. Pokud by byla skutečně jednotná, pak by se testování žáků gymnázií, středních odborných škol a učilišť muselo nastavit na nejnižší možnou úroveň tak, aby ji zvládli všichni. Proto je nyní maturita koncipována jako dvouúrovňová. Tu základní by měli splnit skutečně všichni úspěšní absolventi čtvrtých ročníků. Hasiči, zdravotní sestry, policisté, ti všichni se musí prokázat dokumentem o dosažení úplně středního vzdělání, takže pochopitelně maturitu mít mají. Pak tu ale jsou učebních oborů a logicky mnozí jejich posluchači to nedokáží.

A neměly by naopak vysoké školy limitovat možnost přijetí složením státní maturity ve vyšší úrovni?

O tom vedeme debatu s vysokými školami. Zatím váhají, zda mohou maturitu jako jedno z kritérií přijímacích řízení zohlednit. Jistě si dovedu velmi snadno představit, že jednotlivé fakulty nastaví přijímačky tak, že vyšší úroveň maturity bude podmínkou nejen přijetí, ale vůbec přihlášky na VŠ. Určitě by se tím zbavily i složitého přijímacího řízení a spolupráce se soukromou firmou, která připravuje národní srovnávací zkoušku.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2010 v 23:24  

Super bude pane řediteli testování žáků devátých tříd. Radil bych, aby jste se podíval co tam zbylo, když jste nám v páté třídě na osmiletá gymnázia vzali 15 až 20 % tahounů. Super taky bude, až ředitel ZŠ bude srovnávat výsledky testování v páté třídě a potom v té deváté. Bude tam pokles tak o 2 stupně. Jako správný ředitel bude muset hledat příčiny neúspěchu. Úplně nejjednoduší bude vzít potom kantorům na II. stupni nadtarifní složky. Smysl by toto testování snad mělo jen tehdy, když by zůstaly osmiletá gymnázia jen skutečně pro nadané žáky. Odhaduji to tak jedno na okrese.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2010 v 2:39  

Opět bklbost od A do Z , zruzšit maturity na učilištích (vydělají si víc jak vysokoškoláci),k ničemu jim to není , jen to komplikuje situaci,návrat k jednodnému tématickému zadání tak, jak to bylo dříve,.opět to navodí spolubádání po tématech, "spolupráci" mezi školami ,jak to bývalo dříve,prostě normálka. Ne jak teď se chce mít z člověka s IQ 80 maturanta,dyť se vyprdněme na ostatní , už dávno to tady takto fungovalo!

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2010 v 18:01  

Není náhodou cílem EU i nadále zvyšovat počet středoškolsky vzdělaných studentů, kteří by zvládali stále složitější technologie současného světa a to nejen v oblasti služeb ? jen jak toho dosáhnout v poměrech ČR ? Vyřeší to státní maturita ? Není náhodou pes zakopán jinde ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.