ČTK: Státní maturity budou příští rok, rozhodla vláda

středa 18. srpna 2010 ·

Státní maturity odstartují ve školním roce 2010/2011, letos v říjnu bude generálka. Dnes o tom rozhodla vláda na doporučení ministra školství Josefa Dobeše. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér koaliční vlády Petr Nečas. Doplnil, že ministři za jeho stranu se při hlasování zdrželi, zástupci dvou dalších koaličních stran ve vládě spuštění maturit podpořili.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2010 v 8:43  

"Jednotné maturity prý odradí od středoškolských studií méně nadané mladé lidi a podle výsledků jednotlivých škol by pak úředníci mohli rozhodovat o případném rušení či slučování škol."

Svatá ty prostoto. Tomu snad může uvěřit jenom malé dítě.

A jinak se mi tedy rozhodně líbí varianta první, kdy si student vybírá mezi cizím jazykem a matematikou, než varianta druhá, kdy je povinná maturita z češtiny a cizího jazyka a pak si maturant vybírá mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem. První varianta přinutí alespoň určitou část studentů k maturitě z matematiky. Druhá je v tomto směru příliš úniková.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2010 v 11:18  

První varianta ale platí pouze pro rok 2011, pro rok 2012 už má platit varianta druhá.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2010 v 16:40  

Zaujalo mě mimo jiné toto:
17. června (pátek) nejzazší termín zveřejnění výsledků maturit Centrem
20. června (pondělí) vydání vysvědčení maturantům.

Pravda, stažení cca 100 "informací", vytištění cca 100 vysvědčení, kontrola, podepsání - to všechno trvá relativně chvilku. Když to musíte udělat najednou, za provozu zbytku školy, "trvá to dlouho".

Nehledě na to, že se může stát (jakože se už určitě i na mnoha jiných školách než jen na té mé) stalo, že "nepojede pár hodin internet", vyhoří trafostanice a 10 hodin bude celé město bez proudu nebo jen nebude ředitel ve škole, protože bude svědčit u soudu...
Anebo Centrum zveřejní výsledky v 18 hodin a tak "předpisy" dodrží.

Takže Centrum a MŠMT jsou v pohodě, neschopní jsou jen ředitelé škol, kteří nezvládli dobře připravený projekt...

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2010 v 13:33  

Ke komentáři 1: imho z cizího jazyka by se mělo maturovat povinně, jako se maturuje povinně z češtiny.

Ke komentáři 3: předpokládám, že jeho autorem je ředitel některé školy. Možná to bude pro něho objevné, ale pracovat se dá i o víkendu. Internet a tiskárna kupodivu fungují taky, dokonce lépe, než když je přes týden síť zatížená běžným provozem. Jistě se lze rozumně domluvit s někým, kdo to za půl soboty udělá a dostane pak celodenní náhradní volno.

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2010 v 18:34  

A z matematiky by se mělo taktéž povinně maturovat, jako se maturuje z češtiny a cizího jazyka.

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2010 v 20:00  

Příspěvek z 20. srpna 2010 13:33

Ne, nejsem ředitel. Jsem obyčejný učitel, který ta vysvědčení skoro 20 let (převážně o víkendu) tiskl. Jsem učitel, který byl téměř každý rok třídní. Takže vím, co je to kontrola vysvědčení. Na rozdíl od teoretiků tedy tuším, co všechno se může stát, když je třeba něco opravdu důležitého udělat ze dne na den.

Ale hlavně: proč to dělat o víkendu??? Co kdyby dělal někdo o víkendu v Centru a výsledky zveřejnil už ve čtvrtek?

Anonymní řekl(a)...
22. srpna 2010 v 21:42  

Taky si myslím, že matematika by měla opět být povinný maturitní předmět.

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2010 v 9:32  

Proč přes víkend tedy nepracuje Cermat, když je to tak výhodné?

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2010 v 13:46  

Náhradní volno za tisk a kontrolu vysvědčení? A ostatní to za dotyčného učitele /předpokládám, že to netiskne školník/ odsuplují? Řešením by snad bylo odsuplovat to v sobotu.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2010 v 16:09  

Jestliže ministr školství počítá s tím, že u nové státní maturity v budoucnosti neuspěje pětina středoškoláků, přičemž na některých školách prý až 35 – 40% maturantů, měl by si uvědomit, že:
a) Nejen společná část, ale celá nově koncipovaná státní maturita, není schopna reflektovat stávající úroveň sekundárního vzdělávání na většině středních škol. Ministr, který není schopen tuto skutečnost vnímat by měl být v co nejkratším termínu odvolán, dokud nenadělá škody, které bude nutno napravovat řadu dalších let.
b) Finanční prostředky, které vynaloží kraje na fungování středních škol stejně jako i rodiče středoškoláků na studium jejich dětí, se po několika letech najednou stanou špatně vynaloženou investicí, a to nikoli v důsledku nekvalitní výuky na středních školách, ale v důsledku testů společné části maturitní zkoušky, které nikdy nebudou schopny zachytit kvalitu odborných a zejména technických předmětů na SOU, SOŠ a SPŠ. Důsledkem této „inovace“ nesporně dojde k postupnému snižování rozpočtu školství a nebývalé frustraci žáků stejně jako jejich rodičů, kteří po čtyřech letech zjistí, že promarnili nejen nemalé finanční prostředky, ale zejména čas svých dětí. Předchozí demonstrace středoškoláků a politické tlaky směřující ke změnám maturitní zkoušky se stanou ve srovnání s budoucími událostmi jen procházkou růžovým sadem. Daleko jednodušší a nesporně i levnější, než změny ve vzdělávání na středních školách, bude vyvíjet tlak na odchod ministra školství ze svého úřadu
c) Většina uživatelů vzdělávacích služeb, které poskytují střední školy, se ani náhodou nespokojí s poznatkem, že po čtyřech letech studia se maturant u maturitní zkoušky dozví, že promarnil čtyři roky svého života, přestože na nekvalitní úroveň vzdělávání jej mohla před řadou let upozornit Česká školní inspekce, která je státem financovaným kontrolním orgánem v rezortu školství. Je tedy nepochybné, že další katapultovanou osobou se stane ústřední školní inspektorka and his mellody boys and girls.

Ministr školství Josef Dobeš tedy zjevně nechystá dramatickou změnu ani tak pro studenty, jako spíše pro sebe samotného.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2010 v 10:52  

Co, proboha, čekáte od ministra školství, který v předchozích letech měl se školstvím společného jen to, že chodil do základní, středmí a vysoké školy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.