ČTK: Dobeš chce dnes vládu získat pro spuštění státních maturit

středa 18. srpna 2010 ·

Ministr školství Josef Dobeš hodlá dnes přesvědčit kolegy o prospěšnosti spuštění státních maturit v příštím roce. Reforma zkoušky dospělosti podle něj může ušetřit státu v dlouhodobém horizontu miliardy. Státní maturity se připravují už 14 let, několikrát byl jejich start odložen. Proti jejich spuštění v roce 2010 demonstrovali loni dvakrát studenti, kriticky se k maturitám nedávno vyjádřil i premiér Petr Nečas.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2010 v 17:37  

"Reforma zkoušky dospělosti podle něj může ušetřit státu v dlouhodobém horizontu miliardy." - nejvíce by se ušetřilo, kdyby se státní maturity zrušily. Ty klasické maturity totiž nestály stát nic, a to ani nepočítám, kolik stojí roční provoz veškerých institucí, které maturity připravují.
Již teď je navíc zřejmé, že jakýkoli neúspěch /i generálky/ bude připisován pouze školám : jako příklad lze uvést dosud neexistující slibované "banky" hodnotitelů a výhružné dopisy Cermatu školám o jejich povinnosti zajistit patřičný počet certifikovaných hodnotitelů bez ohledu na to, že v některých případech je to pro školu z personálních důvodů vyloučeno.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2010 v 19:52  

Nejlépe by bylo zrušit maturity a státní zkoušky úplně. Od čeho jsou na SŠ vysvědčení a na VŠ zkoušky? Má např. smysl někoho vyhodit po třiletém bakalářském studiu, kdy student projde desítkami zkoušek a zápočtů bez problémů, od státní zkoušky a v podstatě spláchnout tři roky studia do WC?

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2010 v 20:37  

Je vidět, že "dinosauři" z TOP09 to mají hluboce promyšlené. Hlasování ve vládě 9 : 6

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2010 v 13:46  

"Ty klasické maturity totiž nestály stát nic" - oblíbený typ omylu, podobně jako "když škola si dělá přijímačky sama, nic ji to nestojí". Každou hodinu, kterou učitel nemusí sedět u maturity, může vykonat spoustu užitečné práce. Netvrdím, že je nový systém levnější, ale ten starý zcela zdarma nebyl.

Studenta má smysl vyhodit kdykoliv, pokud to jinak nejde. Ba naopak, státnice a maturity by z principu měla být kontrola, že něco opravdu umí, ne jestli nějak proplul všemi zápočty. Vyhození několika studentů na konci je bohužel jediný lék na to, aby škola opravdu naučila, ne jen nechávala proplout (v některých případech za tučné školné).

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2010 v 18:40  

A vy si myslíte, že tučné školné neovlivňuje výsledky státních zkoušek na soukromých vysokých školách? Znám ¨celou řadu lidí, kteří opustili základní školu v 15 letech a v sedmé třídě, neumí říct souvislou větu (natož ji napsat) a přesto se chlubí tituly z vysokých škol (samozřejmě soukromých, protože na státní by neprošli přes první zloušku, na kterou by narazili).

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2010 v 9:30  

"Vyhození několika studentů na konci je bohužel jediný lék na to, aby škola opravdu naučila", s tím naprosto souhlasím. ČŠI s tím bohužel nesouhlasí a vysoké procento neúspěšnosti u maturity, včetně těch, kteří k maturitě nebyli vůbec připuštěni, považuje za nedostatek školy, a tak to i formuluje v inspekčních zprávách. Z toho plyne: nechcete-li, aby vám zrušili školu, dejte maturitní vysvědčení každému. Ty školy, které to tak řeší, jsou na tom, bohužel, z hlediska ČŠI lépe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.