David Hawiger: EU peníze do škol - výběrové řízení - ICT
- e-Tržiště

pátek 25. června 2010 ·

V posledních dnech se na mne začínají obracet školy z mého okolí ohledně "přátelské" rady v rámci projektu EU peníze školám. Povětšinou si vystačíme přes chat, ale v těchto dnech se mi mírně uvolnily ruce a proto jsem s povděkem přijal možnost "osahat" si problematiku v terénu.

Při debatách "na místě" jsme narazili na problematiku výběrových řízení, což může být zvláště pro malotřídky docela oříšek. Jakmile jsem si prostudoval danou problematiku, zarazila mě "nejasnost" v oblasti využití či nevyužití e-tržišť. A tato nejasnost by mohla mít velmi nepříjemné dopady pro všechny školy.

Zdroje

Nejprve důležité odkazy a dokumenty, které mají na danou problematiku vliv:


Výběrová řízení na dodávku ICT přes e-Tržiště?

Nejprve se odkáži na článek kolegy Wagnera na České škole (www.ceskaskola.cz/2010/04/eu-penize-skolam-musi-se-provadet.html). Stejně jako on jsem donedávna vycházel z Příručky pro OP VK a při prvním studiu Přiručky pro žadatele a příjemce "EU PES" jsem pouze zaregistroval, že do ní došlo víceméně k nakopírování některých částí.

Problém nastal v momentě, kdy jsem si danou problematiku začal studovat důsledněji a v této souvislosti jsem na str.20 zaregistroval seznam odrážek pod názvem "Výjimky v postupech při výběru dodavatele" - konkrétně odrážku třetí, která začíná "Zadavatel, který ...". V Příručce pro příjemce OP VK se problematika e-Tržiště taktéž řeší (str.100), ale to má svou logiku, protože do OP VK se přihlašují i přímo řízené organizace MŠMT (například "mé momentálně aktuální" státní maturity ;-) ).

Je ovšem otázkou, proč v Přiručce pro žadatele a příjemce "EU PES" se tato výjimka uvádí (a ještě jeden malý detail - doufám, že nedopatření při Ctrl+C a Ctrl+V - v "OP VK" je u pojmu "e-Tržiště" poznámka 65, která v "EU PES" chybí).

Klíčová otázka tedy zní: Bude muset škola, která hodlá pořídit ICT prostřednictvím výběrového řízení, zveřejnit tuto svou zakázku na e-Tržišti?

Dopady chybného posouzení

Doufám, že základní školy nepatří mezi subjekty, na které se vztahuje příslušné usnesení vlády. V takovém případě pouze nerozumím tomu, proč by problematika e-Tržiště byla zmiňována v Přiručce pro žadatele a příjemce "EU-PES". Možná mohou nastat některé skutečné "výjimky z výjimky" - ono je ale totiž důležité, co si pod pojmem "výjimka" máme představit.

Přesto si dovolím upozornit na riziko, že upozornění na e-Tržiště určuje záměr, že každá škola bude muset postupovat dle příslušného metodického pokynu pro elektronická tržiště v momentě, kdy bude pořizovat ICT. Toho si dozajista drtivá většina škol není vědoma, o praktických zkušenostech ani nemluvě.

Takže by se nezřídka stávalo, že tuto podmínku nesplní a to by dozajista bylo napadnutelným porušením podmínek realizace projektu. To by následně mohlo v tom lepším případě vést ke zrušení výběrového řízení a povinnosti vypsat nové (samozřejmě za podmínek, které definuje zákon o veřejných zakázkách).

Znovu říkám, že pevně doufám, že se zde nejedná o povinnost škol. Zároveň nevidím problém v tom, proč by školy e-Tržiště nemohly využívat na základě vlastního rozhodnutí - to mohu jen doporučit.

V každém případě však management projektu musí počítat s výběrovými řízeními a jsem přesvědčen, že tato dozajista budou předmětem zvýšené pozornosti. Velmi tedy doporučuji si dané zákony a ustanovení prostudovat a vyvinout maximální úsilí se jimi řídit.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 10:28  

Spíše by mělo MŠMT jasně říci, co od škol chce a nechce. Překvapilo mě, že se zveřejňuje takovýto článek plný dohadů, místo toho, aby jeho autor položil oficiální dotaz na MŠMT a pak zveřejnil jeho odpověď. Mimochodem, nákup techniky nemusí být poptáván přes e-tržiště ani v OP VK, jak autor článku chybně uvádí... Jinak problematika výběrových řízení v rámci ESF by si určitě zasloužila podrobný článek. Informovanost o nich je totiž naprosto nedostatečná a administrativně jsou a budou velmi zatěžující...

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 12:05  

Ale ono to s těmi výběrovými řízeními není až tak složité. Když se každý bude držet příručky pro příjemce a svého zdravého rozumu jistě to zvládne. Vše je tam jasně popsáno, jenom to chce umět číst a myslet.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 12:12  

A co naši kolegové z Prahy?Taky se s tím takhle se...?

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 14:05  

Ad Anonymní 25.6.2010 10:28:

Uznávám, že položení dotazu na MŠMT mě taktéž napadlo.

Nicméně jsem se nakonec pokusil (možná neuměle) spojit více věcí do jednoho:
1) Upozornit na danou nejasnost
2) Upozornit na nutnost brát v potaz výběrová řízení (a v ICT obzvláště)
3) Poskytnout "svým" čtenářům příslušné dokumenty ke stažení (jedná se totiž o příspěvek, převzatý s mým svolením z mého blogu)

Ne každý totiž navštěvuje Českou školu a ne každý absolvoval semináře MŠMT a/nebo NIDV.

V každém případě dle mého soudu stále platí, že není zřejmé, zda mnou zmíněná "výjimka" má stejný význam jako v příručce pro příjemce v OP VK. Pokud ano, pak není co řešit (jen nevidím důvod, proč by měla být v daném dokumentu uváděna).

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 15:21  

Takto zněla odpověď MŠMT na náš dotaz ohledně toho, zda jsme jako běžná ZŠ povinni zadávat zakázku na nákup ICT vybavení prostřednictvím e-Tržiště, tak jak o tom mluví "Výjimky v postupech při výběru dodavatele" na str. 22 v "Příručce pro žadatele a příjemce 1.4":

Dobrý den,
povinnost nakupovat přes el. Tržiště mají pouze organizační složky státu (ministerstva a některé přímořízené organizace placené přímo z kapitol státního rozpočtu), z toho vyplývá, že běžná ZŠ není povinna nakupovat ICT přes el. tržiště.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 15:31  

Protože kolegové z Prahy dostali pemíze mimo Operační programy financované z ESF a protože normálně jsou finanční limity pro vypisování výběrových řízení posunuté poněkud k vyšším částkám, tak si pište, že se s výběrovými řízeními tak nese... .

Anonymní řekl(a)...
25. června 2010 v 18:59  

Ad Anonymní 25.6. v 15:21:

Děkuji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.