Bořivoj Brdička: Co má být náplní výuky, ale často není?

pondělí 21. června 2010 ·

S představou amerického profesora ze Stanfordu a experta na vzdělávací technologie Alana Novembera o Škole jako digitální vzdělávací farmě jsme se již měli možnost seznámit. Podobně jako Tony Wagner (viz 7 základních kompetencí pro 21. století podle Wagnera) je značně kritický k tomu, jak školy připravují žáky na život v 21. století. Ve své nedávné přednášce na konferenci FETC (Florida Educational Technology Conference) v Orlandu November svá doporučení vpravil do popisu 4 základních schopností, které mají školy učit, ale často neučí. Podívejme se na ně.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. června 2010 v 13:47  

Výborně. V hned v září začneme v okolí nějakého většího nádraží s výukou Globální empatie, v rámci které žáci přijdou do styku s jedinci jiného původu, značně odlišné kultury a rozdílné životní perspektivy.

Vcítit se do pocitů a potřeb těchto lidí s jiným kulturním zázemím bude, s pomocí mobilních technologií, především telefonů a notebooků, kterými je při této příležitosti obdarují, velmi přínosnou kompetencí.

Žáci se poté mohou, po nastoupení do vlaku, seznamovat se životem v jiných zemích nejenom prostřednictvím internetu, ale mohou v rámci výuky se vzdálenými vrstevníky přímo komunikovat, seznamovat se a spolupracovat na řešení různých problémů. Je zřejmé, že podobné aktivity budou mít smysl v průběhu celého školního roku.


Problematika zneužívání internetu, či kritického hodnocení online informací tak bude vyřešena jaksi automaticky.

BoBr řekl(a)...
21. června 2010 v 15:53  

Jednu věc jsem nepochopil. Koho budete učit, až vám ti žáci odjedou?

Anonymní řekl(a)...
21. června 2010 v 21:51  

Ty přiblblé čínské znaky a ruská azbuka mě pořád matou. Největší trhy na světě a empatie je úplně na nic. Co s tím ?

Anonymní řekl(a)...
21. června 2010 v 21:56  

No jo, jak říká Nohavica - to je mládež: azbuku nezná, kanikuly nezná...

Anonymní řekl(a)...
22. června 2010 v 9:37  

Koho budete učit, až vám ti žáci odjedou?

K řešení tohoto problému se rovněž nabízejí technologie, které umožní organizovat výuku vzdálených žáků. Je ovšem mimořádně důležité, aby při realizaci této výuky byla věnována dostatečná pozornost problematice zneužívání internetu. Riziko fatálních důsledků šikany žáků ze strany učitele nelze přehlížet. Případy, kdy neustálé vyžadování a připomínání domácích úkolů vedlo až k sebevraždě napadených žáků, jsou známy z celého světa.
Bohužel, tyto neetické či dokonce i trestné aktivity jsou často učiteli prováděny z domova.
Učitelé často nepřemýšlejí nad tím, co je či není vhodné dávat na internet. Naivně si myslí, že to mohou zase kdykoli smazat. Jen málokdo ví, že existuje Internet Archive http://bit.ly/9pSr8t , kde je archivován obsah skoro každého významnějšího pedagogického projevu pro příští generace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.