Petr Naske: Učení pomocí her - workshop projektu IMAGINE

pondělí 21. června 2010 ·

V rámci projektu IMAGINE(Increasing Mainstreaming of Games In Learning Policies) proběhl dne 14. června v Praze workshop, které se účastnili partneři projektu i další zájemci. Za Jednotu školských informatiků a ve své roli učitele a ICT metodika na základní škole jsem vystoupil s příspěvkem  s tématem "ICT metodik na českých školách a využití digitálních her ve výuce" (prezentace je přílohou tohoto článku).

Během celého dne zaznělo mnoho zajímavých podnětů pro využití herních principů ve výuce. Diskutovalo se o druhu her ve výuce (deskové hry, počítačové hry, zážitková pedagogika, simulační hry a další). V ČR je partnerem projektu Imagine CROSSCZECH, který celou akci hostil. Lektorky Iveta Mikolášková a Barbora Parráková vystoupily s prezentacemi o samotném projektu IMAGINE a projektu ENVI GAME, který od září 2010 bude pilotován na českých školách a navazuje na projekt EMAPPS.COM. Další české zkušenosti popisoval pan Cyril Brom ze sdružení Generation Europe a představil online simulační hru EVROPA 2045. Pan Juraj Suchánek ze sdružení P-MAT popisoval zkušenosti českých a slovenských studentů s online výukovou hrou INVESTLAND. Zkušenosti z Estonska lákaly na simulační hru k výuce historie, hra byla prezentována v rámci projektu SELEAG. Inspirací z Katalánska byl portál EDUCAT, v rámci kterého si učitelé mohou například také prohlížet tipy na online hry, které obsahují náměty na spojitost s učivem ve školách. Hezký byl vstup paní učitelky z Dánska, která využívá počítačové hry při výuce informatiky, žáci například vyrábí obaly a letáky ke konkrétním hrám nebo popisují scénáře, jak hrou procházet. Sama poukázala na to, že aktivně ve své škole používají hru SAMOROST, která má český původ. Další dánská zkušenost popisovala využití hry na pochopení konfliktů v mezinárodních vztazích. V Dánsku také existuje portál Serious Games Interactive. Seznam by mohl pokračovat, v závěrečných diskusích účastníci formulovali závěry a doporučení pro učitele, tvůrce a programátory her a zástupce ministerstev ohledně možného zapojení herních principů do kurikulárních dokumentů. Mimochodem - v rámci projektu IMAGINE se v Evropě podařilo identifikovat 82 projektů, které měly za cíl ověřovat využití principů her ve výuce. Je otázkou, nakolik se podaří některé z těchto projektů udržet při životě a zajistit jim udržitelnou podporu pro další roky, nejen v době konání projektu.


Pro zájemce o tématiku doporučujeme také články na portálu RVP:



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.