Startuje největší e-learningový projekt v historii Česka

středa 21. dubna 2010 ·

Vzdělávací internetový portál UČENÍ ONLINE určený zejména pro základní školy, zpřístupnil novou službu e-learning (VIDEO přednášky). Jedná se o možnost přehrávání zkrácených výukových hodin z video záznamu kdykoliv a kdekoliv. Přednášky lze spustit přímo na stránkách www.ucenionline.com.


Učení online je portál, který slouží jako databáze nových výukových podkladů . Od poloviny minulého roku navíc propojuje žáky a školy mezi sebou pomocí modulu ÚKOLY, kterým jsou jim zasílána domácí cvičení a naopak učitelům usnadňuje práci systémem elektronických testů a jejich automatickým opravováním. Nyní je do portálu www.ucenionline.com přihlášeno již více než 1300 především základních škol . Toto množství konečně umožňuje spustit naplánovanou historicky zlomovou službu e-learning (VIDEO přednášky).

Komu jsou tyto přednášky určené? Portál bude VIDEO přednášky realizovat ve dvou fázích. V první fázi bude probíhat natáčení vzorových hodiny, kdy pedagog – odborník odprezentuje pomocí nových metodických pomůcek (interaktivní tabule, speciální pomůcky apod.) vybranou látku. „Ostrý provoz je v běhu 12 dní a výsledky jsou více než povzbudivé“, pochvaluje si Robert Neubert , jednatel provozující firmy . „ Nikdy jsme nezažili tolik pozitivních reakcí a podpory od pedagogů, jako nyní“ V druhé fázi chce UČENÍ ONLINE školy takřka prošpikovat web kamerovým systémem, který bude snímat předem domluvené, vybrané výukové hodiny a ukládat je přímo na server. Snímá se prostor katedry a učitel prezentující výuku. Následně jsou záznamy tříděny do kategorií a sestříhány na dobu 5–10 minut toho nejdůležitějšího z přednášky. VIDEO přednášky jsou určeny především pro učitele, žáky a rodiče. Žák nebo rodič si výuku může v době domácí přípravy připomenout spuštěním videa a připravit si tak v klidu své poznámky k dané látce. Rodič od pedagoga na konci přednášky obdrží rady, na co se zaměřit při domácím učení. Jedná se tak o nový elektronický systém doučování žáků.

Exklusivním, dlouhodobým partnerem, který se bude podílet na tvorbě a metodickém dohledu VIDEO přednášek v oblasti cizích jazyků je jazyková škola Skřivánek. „Pro první vlnu vysílání jsme připravili 9 témat zaměřených jak na učitele, tak na rodiče a jejich děti. V plánu máme mimo jiné seznámení s jazykovými zkouškami pro děti, tipy, jak na učení slovíček nebo efektivní testování znalostí pro učitele,“ říká Jana Kadlíková., metodička jazykové školy Skřivánek.

A jak služba může pomoci učiteli? Učitel může mít přehled o nových, pečlivě vybraných metodách a metodikách výuky vhodné pro skupinu žáků základních škol. Může se nechat inspirovat svými kolegy. Navíc pokud sám bude přednášet a umožní natáčení , tak na základě hodnocení jeho prezentace může získat prémii ve formě notebooku, projektoru nebo dalších potřebných předmětů do výuky.

Společnost NEUBERT marketing & Co. provozující vzdělávací portál Učení online již investovala do vývoje a provozu portálu nemalé prostředky. Část provozu kryje z reklamy, část z prodeje učebních pomůcek a další z dobrovolných příspěvků. Je však zřejmé, že další připravované aplikace vyžadují vysoké investice a ty se již nemohou obejít bez podpory z evropských fondů:„Pakliže bude obdržena dotace pro další rozvoj webu www.ucenionline.com, tak bezplatně zpřístupníme interaktivní aplikaci TABULE, což je aktivní, sám se přizpůsobující software, který zcela změní pohled na dosavadní interaktivní výuku“, říká Robert Neubert .

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.