SCIO: Slovensko po pěti letech: Státní maturita a přijímací řízení na VŠ

středa 14. dubna 2010 ·

Na Slovensku byla státní maturita zavedena v roce 2005. Předpokladem při jejím spouštění bylo, že vysoké školy postupně nahradí vlastní přijímací zkoušky právě výsledky státní maturity. Hovoří o tom i optimistické prognózy z roku, kdy maturita na Slovensku startovala (viz článek ve SME). Slovenská veřejnost byla ve vztahu ke státním maturitám rozpolcená (viz výše odkazovaný článek), vysoké školy se stavěly ke státní maturitě ambivalentně, slovenské ministerstvo školství přesvědčovalo, že vysoké školy skutečně své vlastní přijímací zkoušky státní maturitou nahradí. Situace tedy byla stejná jako v ČR, pouze bez jakékoliv zkušenosti s obdobnou situací v mezinárodním kontextu (v Polsku zaváděli státní maturitu ve stejném období, ve Slovinsku byla naopak zavedena už v roce 1995 za úplně jiných podmínek a jiné atmosféry). A také s tím rozdílem, že vysoké školy na Slovensku doposud své přijímací řízení nereformovaly, k čemuž desítky fakult v ČR přistoupily v rámci Národních srovnávacích zkoušek, zejména akceptací testu Obecné studijní předpoklady.

A jaká je situace po pěti letech? Současnou podobu přijímacího řízení na slovenských VŠ znázorňuje tento graf:



Pozn.: Pouze na základě výsledků státní maturity přijímá jedna slovenská fakulta, a to Pravoslavná bohoslovecká fakulta Prešovské univerzity. Celkem 24 slovenských fakult přijímá podle výsledků studia na SŠ, kde státní maturita tvoří jen dílčí kritérium. Dalších 29 slovenských fakult pořádá vlastní přijímací zkoušky a výsledky státní maturity (výsledky předchozího vzdělávání na SŠ) bonifikuje nebo nabízí studentům možnost výběru. Nejvíce (34) fakult přijímá výhradně podle vlastních přijímacích zkoušek. Dvě slovenské fakulty zároveň přijímají podle výsledků Národních srovnávacích zkoušek.

Od dvou úrovní přes tři k jedné ...

Slovenská státní maturita prošla za pět let své existence velmi překotným vývojem. Při svém spuštění obsahovala státní maturita testy z vyučovacích jazyků (slovenský, maďarský, ukrajinský) ve dvou úrovních. Vyšší, náročnější úroveň měla sloužit jako vstupenka na vysokou školu. Posléze byly slovenské státní maturity připravovány dokonce na třech úrovních náročnosti, nicméně v současné době, paradoxně, zůstalo více (konkrétně dvě) úrovní pouze u cizích jazyků. Důvodem je, podle informací z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) to, že vysoké školy, které výsledky státní maturity zohledňují, odmítly přijímat pouze výsledky vyšší úrovně. Současná podoba slovenské státní maturity by měla být podle NÚCEM zachována i v dalších letech, nicméně vše závisí na politických rozhodnutích přijímaných na úrovni legislativy a exekutivy.

Historie slovenské státní maturity je k dispozici na webových stránkách NÚCEM: http://www.nucem.sk/sk/maturita.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. dubna 2010 v 8:42  

Jeden ze základních pilířů nové maturity - její využití jako přijímačky na VŠ - je zcela nesmyslným argumentem. Odborným VŠ je státní maturita málo platná. I kdyby polovina vysokých škol používala maturity místo přijímaček (což je zřejmě velmi přehnané - viz Slovensko), tak by se týkala cca 30% maturantů (za předpokladu, že 60% maturantů jde na VŠ, jak informovala p. Kopicová))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.