Náboženská dimenze v kultuře školy? Založena iniciativa ŠKOLA•ČLOVĚK•HODNOTY

pondělí 26. dubna 2010 ·

V úterý 20. dubna 2010 se na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně uskutečnil mezinárodní pracovní seminář s názvem „Skryté hodnoty v kultuře školy“. Téměř 50 účastníků z řad pedagogů, teologů a studentů na něm přemýšlelo o přítomnosti náboženské dimenze v kultuře školy.


Téma otevřel Univ.-Prof. Dr. Martin Jäggle, děkan Katolické teologické fakulty Vídeňské univerzity, přednáškou „Náboženství jako výzva pro školy v Evropě?“ Další významný host Dr. Thomas A. Krobath, MAS z Církevní vysoké školy pedagogické ve Vídni představil ve svém příspěvku strategii rozvoje školy, která vychází z klimatu a hodnot školy. V následující panelové diskusi a poté v diskusních skupinách hledali účastníci semináře odpovědi na otázky, co vše je může být myšleno pojmem „náboženská dimenze“, jakým způsobem je přítomna v kultuře současné české školy a jaké jsou potřeby i možnosti dalšího rozvoje školy především ve vztahu k duchovním hodnotám.

Výsledkem společného setkání bylo založení iniciativy s názvem ŠKOLA•ČLOVĚK•HODNOTY. Jejím cílem je otevřít veřejnou diskusi o těchto otázkách v naší zemi a poukázat na náboženskou dimenzi života jako na kvalitu, která je sama o sobě hodnotou pro konkrétní rozvoj demokratické školy stojící na humanistických základech a usilující o lidsky důstojné vzdělávání. Závěry z práce ze skupin se vyhodnocují a následně z ní vyplynou další konkrétní kroky na podporu myšlenek této iniciativy v prostoru českého vzdělávání.

Více informací včetně referátů a výstupů z pracovních skupin najdete na http://skola.archa.info.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. dubna 2010 v 1:25  

Téměř 50 účastníků ... přemýšlelo o přítomnosti

http://bit.ly/axPHIL

Pokud na našich školách nebudeme pilně pěstovat naše duchovní hodnoty, nebudou tam zakrátko v lepším případě žádné. V případě horším tam budou hodnoty jiné.

Naštěstí naší ryze české hodnotové inspirace máme nepřeberně.
http://bit.ly/cW5HH2

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.