ČTK: Studenti se na Facebooku znovu šikují proti státní maturitě

čtvrtek 8. dubna 2010 ·

Studenti se znovu šikují proti státní maturitě. Na sociální síti Facebook založili skupinu Demonstrace proti státní maturitě 2011, do ulic prý chtějí vyjít, až se jich přihlásí 20.000. Skupina má zatím skoro 6000 členů, na nových zkouškách se jim nelíbí, že by měli podle stejného zadání maturovat gymnazisté i absolventi středních odborných škol. Na případ jako první upozornil Radiožurnál. Kvůli jednotným zkouškám dospělosti už studenti loni dvakrát demonstrovali, start maturit pak byl odložen na rok 2011.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2010 v 20:25  

Je prý nespravedlivé, že by měl stejnou zkoušku z češtiny dělat gymnazista i kosmetička s maturitou.

Proč musí mít kosmetičky maturitu?

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2010 v 20:45  

Proč? Protože pak jdou na fakultu sociálních věcí!

Luděk Blaha řekl(a)...
8. dubna 2010 v 21:32  

Kdyby svoje protesty naše milé budoucí maturantstvo myslelo doopravdy vážně, pak by se ke státním maturitám vůbec nedostavilo, neboť jej k tomu nikdo a nic nenutí.
Být ministerstvem, neberu směšné protesty žáků a ještě směšnější petice učitelů a odborářů v potaz, protože tu pitomost musím realizovat ze zákona.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 7:43  

Vyšel bych studentstvu vstříc a zavedl pro ně maturitu pro blbečky. Pokud se budou umět představit a podepsat, zvládli požadavky z češtiny obou úrovní. Pokud řeknou anglicky "My flower is beautiful", mají angličtinu v základní úrovni, pokud to bez chyby napíší, zvládli úroveň vyšší. Pak budou určitě spokojení, i když budsou stále tupá a líná cháska.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 8:53  

Nechci se zastávat studentů líných, nevzdělaných atd. Ale obor kosmetičky s maturitou si nevymyslela ona kosmetička, ale na tvorbě RVP se podílely hordy odborníků pod vedením NUOV. A zatímco gymnazista se připravuje celé studium k maturitě z předmětů jako je ČJ, cizí jazyk, matematika atd., na odborných školách se kromě toho připravují k maturitě z předmětů jako je technologická příprava, účetnictví, elektrotechnická zařízení atd. Ať tedy MŠMT nazve odbornou maturitu jinak, ale srovnávat to prostě nelze.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 19:46  

Ale obor kosmetičky s maturitou si nevymyslela ona kosmetička,

Souhlasím, proto protestuji proti nutnosti těchto žáků učit se češtinu (a další předěmty) na maturitní (?) úrovni na úkor odborných předmětů. Prostě spousta obotů nemá být maturitních a je to.

Luděk Blaha řekl(a)...
9. dubna 2010 v 20:57  

Bývaly doby, kdy být mistrem v oboru něco znamenalo a my průmyslováci jsme byli vyučeným elektrikářům pro smích.
Sice jsme spočítali počet kombinací k-té třídy z n prvků s opakováním, ale opravit zesilovač, když nebylo k mání šéma? Tak akorát podat kalafůnu.

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2010 v 20:40  

Nejen kosmetička s maturitou, ale dokonce i oba superlídři ČSSD a ODS se shodli na jediném bodu v nedělním diskusním pořadu - zrušit státní maturity.
Jako začátek budoucí spolupráce to prozatím zní slibně. Co říkáte?

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2010 v 22:22  

No, říkám tomu, že klidně můžeme být bez státních maturit, ale pak se nesmíme divit, až budeme mít sto procent maturantů a 90% VŠ, ale zůstaneme na úrovni rozvojové země.

Luděk Blaha řekl(a)...
12. dubna 2010 v 0:10  

ale pak se nesmíme divit

Zkuste mi, prosím, naznačit, jak nám státní maturity zabrání v údivu.

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2010 v 17:14  

Tak, že na VŠ bude studovat třeba jen 50% maturantů a těch bude pouze 80% z celé populace. A i tak je to pořád víc než zdrávo. Tou novou maturitou se mělo oddělit zrno od plev. Kdy už to konečně všichni pochopí?!

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2010 v 17:54  

Pro 90% "VŠvzdělané" populace s pravděpodobností hraničící s jistotou se těžko najde u nás tolik postů, aby všichni mohli pracovat. Takže buď se budou v tom horším případě do smrti válet doma a nechají se živit ostatními a nebo v tom lepším případě se třeba rekvalifikují na zedníky, soustružníky, kadeřnice, kosmetičky atp., jako se dnes již děje v USA. Tož tak by ty maturity v zárodku mohly tomuto trendu trošku zamezit, není-liž pravda? A s tou rozvojovou zemí je to myšleno tak: Kdo tu bude dělat třeba řidiče veřejné dopravy? Asi nejspíš nějaký Asiat či Afričan, ale jeho děti tu budou studovat rovněž na VŠ! Začarovaný kruh.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.