Fiktivní firmy se představí na mezinárodním veletrhu

středa 24. března 2010 ·

24. - 26. března 2010 proběhne v Malé sportovní hale na pražském Výstavišti již 16. Mezinárodní veletrh studentských firem.


Tentokrát se na veletrhu představí téměř 150 fiktivních firem ze 14 evropských států. Fiktivní firmy zakládají žáci vyšších ročníků středních a vyšších odborných škol především s ekonomickým zaměřením. Sami si vybírají svůj předmět podnikáni, vybírají ze svého středu ředitele firmy, registrují se na fiktivních úřadech, shánějí zboží a kupce. Tato forma vyučování není pro žáky jen legrace, berou své fiktivní podnikání velmi vážně a chovají se jako by opravdu pracovali v reálné společnosti.

To vše umožňuje Centrum fiktivních firem (CEFIF), které je součástí Národního ústavu odborného vzdělávání. CEFIF totiž simuluje činnosti živnostenského a finančního úřadu, obchodního rejstříku, zdravotní, sociální a komerční pojišťovny, banky a centrálního dodavatele, který dodává firmám zboží za výhodnou cenu.

Žáci, kteří si chtějí založit firmu, musejí napřed provést všechny úkony stejně jako by šlo o skutečný podnik. Musejí se rozhodnout, jaká bude právní forma firmy a její činnost, zažádat si o živnostenský list nebo koncesní listinu, poslat žádost o otevření běžného účtu do některé z fiktivních bank, přihlásit se k placení zdravotního pojištění u fiktivní zdravotní pojišťovny atd. Fiktivní firma má svého ředitele, sekretariát, marketing, právní, zásobovací i odbytové oddělení a účtárnu.


Jak jsou žáci schopni firmu vést a reprezentovat, mohou ukázat právě na Mezinárodním veletrhu studentských firem, který se letos koná již po šestnácté. Pořadatelem veletrhu je Obchodní akademie Heroldovy sady v Praze 10 se svou fiktivní firmou Antre, s.r.o., Národní ústav odborného vzdělávání akci finančně podporuje. Mezinárodní veletrh fiktivních firem v Praze je jedním z největších veletrhů fiktivních firem nejenom v Evropě, ale i na celém světě.

Jaké  služby fiktivní firmy nabízejí

Mezi fiktivními firmami figurují  banky, pojišťovny, cestovní kanceláře, půjčovny a prodejny aut, pohostinství, knihkupectví, reklamní agentury, ale objeví se i ne příliš obvyklé společnosti jako je prodejce zbraní, letiště, nemocnice či pohřební služba. Žáci si pro ně vymýšlejí mnohdy velmi vtipné názvy.

Největší část fiktivních firem sice působí na obchodních akademiích, ale tato moderní forma výuky si už našla své místo i na středních školách s jiným zaměřením a také na některých vyšších odborných školách. Má tu výhodu, že práce ve fiktivní firmě žáky obvykle velmi baví a jsou mnohem lépe motivovaní naučit se i nezáživnou, ale nutnou administrativu.


Ve fiktivní firmě žáci zjišťují, že se její chod neobejde bez dobré komunikace a vzájemné spolupráce, učí se získávat zákazníky, slušně vystupovat a mluvit o své firmě. A někteří z nich se netají tím, že by si po absolvování školy chtěli založit právě takovou firmu jako byla ta fiktivní.


Průběh veletrhu


Středa 24.3. – Slavnostní zahájení ve 14:00

Čtvrtek 25. 3. – První výstavní den pro veřejnost

  • 09:00 – 17:00 hod. Obchodování, kulturní program, prezentace vystavovatelů
Pátek 26. 3. – Druhý výstavní  den pro veřejnost
  • 09:00 – 12:00 hod. Obchodování, kulturní program, prezentace vystavovatelů
  • 12:00 – 13:00 hod. Slavnostní ukončení veletrhu a vyhlášení výsledků
 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.