E-learning – nový trend ve školní výuce

pátek 12. března 2010 ·

V posledních letech zaznamenalo e-learningové vzdělávání mohutný rozvoj. Ať již v oblasti vývoje e-learninových vzdělávacích technologií či v rámci tvorby různých e-learningových vzdělávacích kurzů. Vhodným využitím pro moderní internetové kurzy je především školní výuka. Internetové aplikace zvyšují efektivitu i kvalitu vyučování a zároveň podporují samostatnou práci žáků i individualizaci výuky. Obvyklou výuku sice nelze nahradit, ale je možné ji e-learningem velmi dobře doplnit a rozšířit.

Zkušenosti autorů  e-learningových kurzů 


Kolektiv vyučujících biologie na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře (Mgr. Pavla Trčková, Mgr. Eva Novotná, Mgr. Lukáš Folk a Mgr. Hana Chotovinská) vytvořil internetové kurzy biologie, jejichž provozovatelem je společnost Scio. Jak sami autoři uvádějí, jejich cílem při tvorbě e-learningových kurzů biologie bylo zahrnout do každého příslušného kurzu látku v takové šíři, aby pokrývala pokud možno všechny schválené učebnice pro gymnázia, která byla v době vzniku kurzu na trhu – kurzy tak obsahují maximálně možný rozsah učiva. Na své by si měl tedy přijít jak běžný student, který kurzy využívá pro opakování látky např. před zkoušením, tak student, který si biologii zvolil jako maturitní předmět, či se bude chtít připravovat na přijímací zkoušky. Látka, kterou lze počítat jako učivo základní, je zařazena ve formě otázek a následných komentářů do jednotlivých lekcí. Zdroje, na které je z lekcí odkazováno, obsahují navíc i učivo prohlubující, rozšiřující a vysvětlují problematiku v širších souvislostech. 


Autoři kurzů a jejich studenti zároveň e-learning využívají  v praxi. Nejčastěji studentům slouží k opakování probrané látky (zejména před písemným opakováním) a k přípravě na maturitu z biologie. V několika případech škola využila kurzu při dlouhodobé nemoci studenta – v takovém případě měli profesoři od studentů odezvu, že jim kurz v podstatě nahradil výklad učitele. Případné nejasnosti totiž mohl nemocný student řešit korespondenčně s vyučujícím prostřednictvím lektorského rozhraní. Částečně škola využívá kurzy také k samostudiu, kdy na pomoc pro odlišení důležitého základního učiva od nadstavby obdrží studenti otázky a úkoly, které mají pomocí kurzu zjistit. E-learningu vyučující využívají i v případě nerozhodné klasifikace u některých studentů a v neposlední řadě při tvorbě písemných testů.

Internetové kurzy Scio

Co obsahují: kompletní látku z vybraného předmětu - český jazyk, matematika a obecné studijní předpoklady pro základní a střední školy. Pro SŠ jsou dále v nabídce kurzy: základy společenských věd, biologie a právo.


Podmínky využívání: Všech pět nabízených licencí je dvouletých a liší se podle možnosti přístupu do kurzu. Od malé školní licence s denním přístupem na šest hodin, až po kompletní licenci, do které je přístup neomezený.

Volně přístupná demoverze, informace, objednávka: www.scio.cz/skoly/kurzy

3 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
8. března 2010 v 14:04  

Internetové aplikace ... podporují samostatnou práci žáků i individualizaci výuky.

Cože?!?! Úplně jsem orosil.
Po tolika letech kolektivizace zkompetentňování žactva a zeskupinovávatění jejich práce se E-learning historicky řadí hned za odhalení kultu osobnosti, perestrojku a sametovou revoluci.
Na smetiště dějin i s komunitními koberečky!

Anonymní řekl(a)...
9. března 2010 v 14:24  

http://www.scio.cz/skoly/kurzy/ 9.3.2010:
Internetový kurz mateamtiky pro SŠ bude možné objednat koncem prosince. Nyní probíhá jeho aktualizace.

Ono to nebude s tou individualizací výuky tak horké :-)

Anonymní řekl(a)...
9. března 2010 v 14:58  

Paní Šourková má problémy s otěhotněním. Pomůže jí je řešit:

1. MUDr. Dítě – urolog
2. MUDr. Zvědavý – proktolog
3. MUDr. Ptáček – gynekolog
4. MUDr. Veselý – patolog


Třeskutý humor autorům testů opravdu nechybí. Na tohle normální živý třicetiletý kantor, na SZŠ s třiceti sedmnáctkami ve třídě, nemá...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.