Střední školy už staví týmy v projektu dalšího vzdělávání

neděle 21. února 2010 ·

Republikou zněly argumenty i otázky na motivačních seminářích NÚOV.


Ve všech třinácti krajích České republiky (mimo Prahy) proběhly od prosince do února na středních odborných školách praktické činnosti, jejichž cíl je v dlouhodobém měřítku jediný: proměnit školy zaměřené na počáteční vzdělávání v centra celoživotního učení dospělých.

To má školám umožnit přežít a prosperovat v situaci, kdy se začíná naplno projevovat úbytek počtu žáků, kdy se některé kvalifikace zřejmě trvale přesunou do oblasti dalšího vzdělávání a kdy také razantně stoupne počet seniorů. Střední školy by pak měly zajišťovat celoživotní vzdělávání odborné, ale i zájmové a občanské.

Právě tuto proměnu škol (a myšlení celé společnosti) si vytklo za cíl ministerstvo školství, když prostřednictvím Národního ústavu odborného vzdělávání Praha a s využitím evropské a státní dotace v srpnu zahájilo třísetmilionový projekt UNIV 2 KRAJE. Tříletý projekt se s velkou morální podporou krajských úřadů právě rozjel a práce na něm se právě v těchto týdnech razantně přesouvá směrem dolů - do krajů a na konkrétní školy.

Těch se v celé ČR do projektu zapojilo 325. Jejich snahou je nyní postupně vytvořit týmy schopné postavit vzdělávací programy reagující na potřeby trhu práce v regionu, zvýšit své schopnosti v oblasti andragogiky (výuky dospělých) a projektové principy pak trvale do budoucna udržet. Z oblasti teoretické, manažerské a legislativní centrální přípravy se tak UNIV 2 KRAJE v lednu přesunul mezi kantory do škol. V každém z třinácti regionů začal mj. pracovat metodik kraje, který bude tyto školy a jejich učitele po tři roky projektem provázet.

„Přeprojektovanost?“

Během prosince, celého ledna a počátku února 2010 se postupně na 325 školách pod vedením metodiků krajů realizovaly první motivační semináře. Jejich cílem bylo soustředit aktivní kantory dané školy, vysvětlit jim principy a důvody nezbytné proměny jejich školy pro její budoucí prosperitu a motivovat je k práci v projektu.

Evergreenem současné doby, s nímž se přitom metodici krajů setkávají, je ovšem určitá "přeprojektovanost", která může podle slov řady ředitelů vést k vyčerpání aktivního jádra pedagogů - "tahounů", na školách.

Práce zapojených pedagogů v projektu UNIV 2 KRAJE bude z projektových prostředků honorována, jejich osobní motivaci však metodici kraje na seminářích primárně hledají jinde - v první řadě je to v budoucím udržení pozice (anebo i samotné existence) jejich školy, ve zvýšení osobní kvalifikace a v zachování pracovních úvazků pro pedagogy. I z ministerstva či z Asociace krajů se ostatně ozývá volání, aby byla aktivita školy směrem k celoživotnímu vnímána jako významné kritérium i v jejím hodnocení.

Aktivitu silného jádra kantorů vyžaduje projekt na všech 325 zapojených školách. "Také my už sami realizujeme tři evropské projekty, a je to velmi náročné," připouští např. ředitelka VOŠ a SZŠ Hradec Králové PaedDr. Soňa Lamichová. Přesto se podle ní po úvodním semináři UNIV 2 KRAJE vytvořilo na její škole 27. ledna jádro pedagogů, kteří se do jeho řešení pustí. „Mám obdivuhodný pedagogický sbor, který je zvyklý pracovat na doraz," oceňuje ředitelka.

"Na učitele se nakládá strašně moc…,“ míní také ředitel ústecké "stavebky" PhDr. Mgr. Vítězslav Štefl, PhD., „a musím říci, že mi to hodně vadí. Ale projekt UNIV 2 KRAJE je opravdu dobrá věc. A mohu myslím říci, že naše škola je u zřizovatele i partnerů známá jednou věcí - lidé jsou tu tým a jde jim hodně o prestiž a prosperitu školy,“ oceňuje. O účast v projektu se podle svých slov aktivně ucházel, přestože škola za jeho předchůdce na postu ředitele nebyla zapojena do předcházející fáze, projektu UNIV (2006 - 2009).

Nutné však podle V. Štefla bude, aby se do projektu aktivně zapojili i partneři z trhu práce. „Školy a učitelé jsou profesionály především v tom, aby připravili vzdělávací programy a učili, nikoli ve shánění klientů. Vedle nich tedy musí stát podniky a úřady práce, které budou dospělé zájemce o doplnění kvalifikací vyhledávat a dodávat,“ zdůrazňuje Štefl.

Také podle ředitele karlovarské stavební školy Mgr. Michala Vachovce představuje zapojení do projektu pro učitele další prácí navíc. „Reakce jsou samozřejmě různé, jako všude," popisuje M. Vachovec, "někteří jsou aktivní a cítí, že to škole něco přinese. Někdo i ocení možnost přivydělat si nějakou tu korunu, jiní zase preferují možnost se něco nového učit."

Podle ředitele Vachovce ale projekt UNIV 2 KRAJE přináší i efekt, který některým kantorům začíná při práci výrazně chybět - totiž práci s odezvou od zaujatého posluchače: "Najít totiž ve třídě počátečního vzdělávání čtyři, pět žáků, kteří kantora opravdu berou a zaujatě reagují, to je už dnes skoro problém," míní Vachovec. „Učím na škole pětadvacet let a plně s tím souhlasím…,“ reaguje na tento názor i ústecký ředitel Štefl.

Žáci chybět budou

Reakce ředitelů škol na realizovaných motivačních seminářích také jednoznačně potvrdily, že školy vnímají blížící se problémy s počtem žáků. "Ještě před třemi lety, kdy se principy projektu UNIV začaly formovat, by možná řada kantorů na naší škole nevěřila argumentu, že nás může postihnout zásadní pokles žáků. Dnes už si nejspíš tuhle situaci reálně umí připustit každý," uvažoval např. při motivačním semináři ředitel SPŠ v krajské Jihlavě Miroslav Vítů.

Jeho škola přitom patří díky své tradici, absenci učebních oborů a kvalitnímu portfoliu oborů maturitních (elektronika, strojařina, výpočetní technika, jazyky) k těm nemnoha, kterých se zatím pokles počtu žáků výrazněji nedotkl. Také tady už ale poznali bleskovou reakci trhu, když na problémy velkého zaměstnavatele v kraji, firmy BOSCH, rodiče potenciálních žáků okamžitě zareagovali: "Devět let si vedu přesnou statistiku a loni poprvé jsme nenaplnili strojařinu," konstatuje ředitel Vítů. Zatímco dříve měla škola v oboru 59 zájemců o 30 míst, tentokrát se sešlo jen 24 přihlášek.

I další školy začínají vnímat brzké problémy s náborem žáků. Např. na Královéhradecku je jednou ze 22 zapojených škol VOŠ zdravotnická a SZŠ Hradec Králové. Motivační semináře zde vedl metodik pro Královéhradecký kraj Mgr. Miloš Rojka. "Ani u nás se díky poměrně ojedinělém spektru vyučovaných oborů až tolik neobáváme razantního poklesu počtu žáků, ale proces přechodu na celoživotní učení je i tak nevyhnutelný. Proto si nemůžeme dovolit stát stranou," argumentuje ředitelka hradecké zdravky Soňa Lamichová.

Na Ústecku v severních Čechách je jednou z 27 zapojených škol ISŠ stavební Ústí nad Labem. "Naše škola sice vyučuje i ty stavební obory, které obecně v posledních letech příliš žáky netáhnou, ale přesto se nám ve spolupráci se zřizovatelem díky motivačním opatřením podařilo do nich až zdvojnásobit nábor. Ten demografický tlak ale existuje a je velký – čekáme úbytek žáků a zaměřit se v budoucnu na celoživotní učení bude zcela nezbytné," říká ředitel školy V. Štefl.

V Ústí zatím drží počty žáků i v oborech zedník, tesař nebo truhlář, které na trhu práce obecně chybí. Daří se jim to díky krajskému motivačnímu programu. „Kluk, který prokáže zájem a schopnosti, a který nemá absence, dostává kapesné. Ale stačí jedna neomluvená hodina a je konec,“ vysvětluje V. Štefl. Právě na tyto obory se chce tedy škola zaměřit i při vzdělávání dospělých v rámci projektu UNIV 2 KRAJE. „Ale i zvýšení prestiže, která vzděláváním dospělých dostane další rozměr, bude úžasná věc,“ oceňuje ředitel.

Podobně vidí motivaci k zapojení do projektu na karlovarské SOŠ stavební. "My jsme zatím větší pokles počtu žáků nezaznamenali, ale zaměřit se v budoucnu na celoživotní učení bude nezbytné," říká ředitel školy Vachovec. Jednak se škola podle něho účastí v projektu dostane opět více do povědomí lidí i podnikatelské sféry, jednak je třeba řešit klesající úroveň maturantů z některých škol a nabízet jim znovu i řemesla.

„Především ale úbytek žáků v budoucnu jednoznačně přijde. Vidím to už dnes u "sousedů" - nenabrali se keramici, kteří byli tradičním oborem, problémy začínají mít i obory ve službách, jako mechanici nebo třeba kuchaři, které nás dříve předháněly," argumentuje Vachovec.

Zkušenosti s dospělými

Metodici krajů se při motivačních seminářích setkávají se zkušenými týmy kantorů škol, které mají už značné zkušenosti z práce s dospělými klienty a se stavbou vzdělávacích programů pro konkrétní zaměstnavatele. Vedle nich tu ovšem stojí školy, které se s andragogikou a programováním zatím příliš nesetkávaly. Cílem je vytvořit na každé z nich desetičlenný tým a připravit tři programy, z nichž jeden bude i pilotně ověřen s prvními uchazeči o doplnění vzdělání. V tom bude týmům na školách mj. poskytovat odbornou podporu jak metodik kraje, tak obsahový management celého projektu.

Např. jihlavská SPŠ je příkladem zkušené školy, kde se školní metodik ing. Chudoba dlouhodobě věnuje problematice celoživotního učení a která už připravila několik vzdělávacích programů. Její pedagogové spolupracují s firmami i soukromými vzdělavateli dospělých. Z těchto zkušených kantorů také škola formuje tři své týmy pro UNIV 2 KRAJE, každý o třech až čtyřech lidech.

Na každé škole vzniká v týmu i post metodika, který bude hledat vazby vytvářených programů na trh práce. Celkem 3250 lidí bude proškoleno v oblasti andragogiky, mnozí projdou i vzděláváním v marketingu dalšího vzdělávání. Zapojeným učitelům tak začala další několikaletá práce - vzdělávat se budou distanční i prezenční formou.

Na hradecké „zdravce“ je podle slov ředitelky zatím předčasné hovořit o oborech, v nichž bude škola programy vzdělávání dospělých připravovat. „Teď nás čeká jednání s partnery, zejména nemocnicemi, s nimiž tyto pro region potřebné obory vytipujeme," konstatuje S. Lamichová. Na její škole už také mají základní zkušenost s vyučováním dospělé veřejnosti. Právě nyní připravují i další kurzy poskytování první pomoci pro pedagogy škol. "V projektu UNIV 2 KRAJE se ale těšíme právě na to, že nám velmi výrazně zvýší kompetence v andragogice," vysvětluje Lamichová.

Naproti tomu na ISŠ stavební v Ústí mají jasno, pro které obory připraví vzdělávací programy pro dospělé. „Budou to obory zedník, truhlář a tesař, výhledově potom také instalatér,“ upřesňuje V. Štefl. Na škole už mají i základní zkušenost s vyučováním dospělých v dálkových kurzech, avšak ty se prý škole nevyplácí, a tak je od nich přes velkou poptávku nucena ustupovat. „V současné době můžeme získat na dospělého posluchače v dálkovém studiu jen čtvrtinu prostředků, než na žáka v počátečním vzdělávání. Je to škoda, musíme zájemce odříkat.. Proto je podle nás projekt UNIV 2 KRAJE doslova cestou ven z tohoto problému a velkou šancí školy, jak se stát centrem vzdělávání všech generací,“ uvažuje Štefl. Od projektu očekává také velké zvýšení kvalifikace učitelů školy v oboru andragogiky.

Na karlovarské stavební škole budou nyní s partnery na trhu práce hledat tři konkrétní obory pro náš region, pro které by v rámci projektu začali stavět výukové programy. Jeden z programů by měl podle ředitele Vachovce rozvíjet počítačový um pracovníků ze stavebnictví, aby si dokázali kvalitně nalézt potřebné výrobky, postupy či zakázky pro svoji práci a rozšířit si tak svůj profesní i podnikatelský obzor. Další program by se mohl týkat např. CAD programování.

I na SOŠ stavební ve Varech už mají základní zkušenost s vyučováním dospělých - realizují rekvalifikace a kvalifikační zkoušky, provozují svářečskou školu, přezkoušení z vyhlášky 50 tu absolvují také elektrikáři. Právě v oboru andragogiky ale škola očekává od projektu velké zvýšení kvalifikace svých učitelů.
Získat respekt škole

"Škola by se měla stát institucí, která nezavře ve tři odpoledne, ale pojede do pozdního večera," argumentovala při motivačním semináři např. metodička UNIV 2 KRAJE pro Vysočinu I. Nemjová. To však podle ředitelů bude vyžadovat především hlubokou změnu v myšlení v rámci celé společnosti – nejen u budoucích žáků, ale také na straně firem.

Středními školami napříč celou republikou tedy v úvodu roku zněly argumenty určené učitelům, kteří se chtějí podílet na budoucnosti své školy: "Deset lidí se může dále vzdělat, což by jinak stálo školu peníze. Škola získá vyšší respekt a kompetence využije i v počátečním vzdělávání...," argumentovali metodici na seminářích. Jako argument zaznívala i minimalizace rizika optimalizace školy, která se do celoživotního učení zapojí, ale i to, že by škola měla díky dalšímu vzdělávání generovat zisk.

Zároveň se na seminářích vyjasňovaly formou dotazů v diskusích nejasné body: "Kdo rozhodne o tom, která škola bude řešit který program? Jak bude po ukončení projektu zajištěn chod vytvořených krajských webů dalšího vzdělávání...," ptali se např. kantoři a ředitelé. Zároveň volali po slevách na daních pro firmy jako motivačním faktoru do dalšího vzdělávání. Přáli si také změny ve školském zákonu, které by další vzdělávání postavily skutečně na roveň počátečnímu.

Projekt UNIV 2 KRAJE je podle odezvy z motivačních seminářů z hlediska budoucnosti atraktivní nejen pro ty školy, u nichž je práce s dospělou klientelou novinkou, ale i pro ty zkušené. "Jako samostatný subjekt naprosto nejsme schopni udělat takovou marketingovou masáž, v níž bychom o své nabídce celoživotního vzdělávání informovali, jakou budeme schopni provést jako účastníci v síti škol projektu UNIV 2 KRAJE. To je také důvod, proč jsem školu do projektu přihlásil," uvedl otevřeně ředitel SPŠ Jihlava Vítů. Tuto motivaci spolu s ním připustili všichni oslovení ředitelé škol.

UNIV 2 - Kraje na internetu

Národní ústav odborného vzdělávání v Praze zprovoznil webové stránky projektu a také samostatné stránky tzv. regionálních center uznávání a celoživotního učení, která budou koordinovat další vzdělávání dospělých www.nov.cz/univ.

6 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
21. února 2010 v 22:47  

Myšlenka dobrá. Než školy rušit, najděme jim nějakou náplň činnosti. Zaplácne se mezera, než sociální inženýři opět rozrodí potřebné množství žáků. Drobné nebezpečí ovšem hrozí tu. Školy mohou být časem cokoli jiného, než instituce žáky edukující.
Ale nakonec proč ne. I kdyby se krajským inseminátorům nepodařilo zabezpečit pro školy dostatek materiálu ke kultivaci, mohou takto školy stárnout se svými bývalými žáky. Nakonec starší ročníky se doposud pouze vzdělávaly a teď je nezbytné je ještě dozkompetentnit.

Ostatně i dnes se zhusta stává, že učitel pochopí, že v činnostech promítajících se do nenárokových složek se skrývájí nemalé možnosti zvýšení životní úrovně. Bude-li rozumný, bude-li mít všechny písemnosti v pořádku, nebude-li se moc tlačit na žáky a udrží-li přiměřený průměrný prospěch ve svých předmětech, bude mít svatý pokoj a vyšetří dostatek času a energie na aktivity dobře viditelné, atraktivně moderní, školu a jeho reprezentující. Že by při tom jaksi mohlo dojít k určitému snížení úrovně vzdělanosti? Co na tom. Interaktivní tabule a počítače učebnu příjemně temperují, po chodbách visí myšlenkové mapy, na webu školy jsou obsáhlé fotogalerie, střední školy berou bez přímaček, státní maturity v nedohlednu, na nějakou tu vejšku se dnes dostane kdekdo a než vyjde najevo, že jsou zkompetentněnci v praxi nepoužitelní, budeme už dávno v důchodu. Ovšem, kdo nás tam bude živit?

Anonymní řekl(a)...
22. února 2010 v 9:03  

Představa, že nás, důchodce, budoucí generace neuživí, je, zvlášť, když se stává utkvělou a neustále ve všech diskusích opakovaně ventilovanou, známkou toho, že dříve tak jasně hořící pochodeň klíčových kompetencí dotyčnému poněkud pohasíná...

Anonymní řekl(a)...
22. února 2010 v 14:08  

2. února 2010 9:03

Cyrile Metoději otče bratře, co jsi vlastně chtěl říci?

Luděk Blaha řekl(a)...
22. února 2010 v 14:26  

Pravda. Ovšem třeba já celoživotně trpím SNpKP (Syndrom Nevzplanutí pro Kdejakou Pitomost).
Kdyby bylo po mém, tak lidstvo pořád ještě žije v jeskyních, já pojídám chrousty a říkají mi Zlomený brk z rodu Havranů. Ostatně k těm chroustům nejspíš stejně směřujeme (viz důchody výše).

Anonymní řekl(a)...
22. února 2010 v 15:24  

Váš syndrom SNpKP plně chápu, respektuji jej a s uspokojením konstatuji, že jím trpím též.

Ovšem ve stutečnosti jsem měl na mysli a chtěl jsem vyjádřit podiv nad tím, kde se ve Vás bere ta neodbytná a chmurná myšlenka, že nás budoucí generace neuživí.

Máte snad nějakou podobnou zkušenost z historie?

Luděk Blaha řekl(a)...
22. února 2010 v 17:38  

Máte snad nějakou podobnou zkušenost z historie?

Já nevím, není to nic konkrétního. Spíš jen takové tuchy a noční můry.
Uklidním se, až mšmt konečně povolí studijní obory brouzdač po internetu, klikač v sociálních sítích nebo aspoň blogař.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.