Stínové volby 2010: Doplnění informací v souvislosti se zprávou společnosti Člověk v tísni

neděle 28. února 2010 ·

Po vydání prvotní informace, že Střední škola diplomacie a veřejné správy v Mostě realizuje vlastní iniciativu – nápad stínových studentských voleb – a má pro ně vše připraveno (viz tisková informace ze 16. 2. 2010), se po deseti dnech objevila na serveru Novinky.CZ, že společnost Člověk v tísni chce tento nápad v ČR realizovat a stihne to ještě před skutečnými volbami.


Škola chce na tuto novinku reagovat: „Jsme rádi, že jsme inspirovali ministerstvo, respektive společnost Člověk v tísni a velmi rádi se budeme díky vlastnímu know-how na obdobných tvůrčích projektech podílet, pokud kdokoliv projeví zájem. Samotné nás totiž – mile – překvapilo, že po vydání první zprávy v únoru, kdy už jsme měli dopracovaný manuál stínových voleb školy a metodiku hodnocení statistik, jsme zaznamenali řadu reakcí od veřejnosti, ať laické, odborné či politické. Samozřejmě v tuto chvíli jde o první pokus. Věříme, že následné výstupy, které pečlivě zpracujeme, budou mít vypovídací hodnotu a nastaví pravidla a další postup do příštích let. Budeme naše pilotní poznatky a výstupy předávat i ministerstvu, aby byly podnětné pro jejich kroky, které mají být podle Novinek.cz zahájeny na přelomu a dubna,“ uvedla manažerka komunikace školy Lucie Bartoš, podle které je škoda, že se Člověk v tísni dosud se školou nezkontaktoval, když v Mostě jsou stínové volby jako pilotní pokus naplánovány již na začátek března, kdy se čekalo jen na období po jarních prázdninách.

Kompletní příprava

Už teď mostecká škola, že půjde v projektu ještě dál. „Jednak bych zdůraznila, že v našem případě se studenti nebudou podílet jen na samém průběhu voleb: Vzhledem k tomu, že oproti Člověku v tísni, který je nyní u nového nápadu zřejmě tlačen časem před skutečnými volbami, ke kterým realizaci směřuje, jsme myšlenku uchopili před několika měsíci, studenti se tak podíleli jednak i na přípravách voleb (nedostanou pasivně do ruky již hotové informační materiály a pokyny), jednak zajistí průběh a následně budou i u zpracování dat. Pro toto vše už máme nastavenou metodiku,“ doplnila Lucie Bartoš, podle které se plánuje do budoucna další postup a netradiční práce s daty. „Zatím bych nechtěla v tuto chvíli příliš prozrazovat naše nápady do budoucna, dokud nejsou zaznamenány. Neradi bychom se následně přeli o naše know-how s někým dalším, což se bohužel stává a je to nemilé,“ podotkla Lucie Bartoš.

Ovlivňování veřejnosti?

Střední škola diplomacie a veřejné správy v Mostě se neztotožňuje s názorem, že by aktivita stínových studentských voleb mohla v tuto chvíli nějak ovlivnit volební rozhodování v blížících se volbách. Ani to podle přípravného výboru není účelné. „Z tohoto pohledu souhlasíme jedině s tím, že nápad a následně i tradice stínových voleb, pokud budou medializovány, tak zvýší povědomí veřejnosti – tak jako v rámci školní budovy má rovněž zvýšit povědomí o smyslu voleb – a tedy potažmo i větší účast ve volbách. Nikoli preference konkrétních politických subjektů,“ doplnila Lucie Bartoš, podle které právě účast může mít ze sociologického hlediska vypovídací hodnotu.

Škola na projekt nečerpá žádné dotační či sponzorské peníze. Vše od počátku realizuje zcela na své náklady a koordinační tým nepožaduje za svou práci žádné honorování.

1 komentářů:

ignorant řekl(a)...
1. března 2010 v 20:31  

No, tedy nezlobte se na naši rodinu, ale dcera má ráda Johna, protože hezky vypadá. Topolánek má cukrovku a kope do aut a bije lidi. Paroubek podvádí a lže. O ostatních nic neví a ani ji nenutím, aby něco věděla. Takovéto průzkumy jsou manipulativní a nedá se jim věřit !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.