MŠMT vyzvalo nakladatelství k odstranění výrazu "cikánský" z učebnice

úterý 2. února 2010 ·

Vedení OS Roma Realia spolu s představiteli Hnutí romského odporu uspělo s protestem proti použití výrazu "cikánský" v učebním materiálu, které vydalo nakladatelství Nová Škola s.r.o. "MŠMT vyzve nakladatelství Nová škola, aby neprodleně provedlo opravy v pracovním sešitě Tvrdé a měkké slabiky a konkrétně na stranách 9 a 15 odstranilo z textu slova cikánsky a cikánky a informovalo Vás o provedených úpravách," uvedla podle prohlášení Roma Relia, které má server Romea.cz k dispozici, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

Romskému sdružení se v prosinci dostal do rukou materiál v podobě školního sešitu (Tvrdé a měkké slabiky), kde jsou na str. 9 nabízející jazyky, kterými se mluví v našich zemích. V sešitu si lze vybrat z jazyka českého, slovenského, maďarského nebo dokonce cikánského. A to se stalo předmětem důrazného znepokojení Roma Realia.

Šéf a mluvčí romského hnutí Václav Miko zároveň písemně informoval ministryni školství Miroslavu Kopicovou s důrazem na Romy vnímaný antiromský postoj vůči některým dětem, což dle Roma Realia svědčí o závažnosti a hloubce rasistického smýšlení nakladatelství a neschopnosti českého školství čelit a bránit práva a zájmy romských dětí.

Ministryně školství Miroslava Kopicová podle prohlášení Roma Realia dne 25. 1. 2010 na tuto výzvu reagovala a zaslala předsedu Roma Realia Václavu Mikovi dopis, kde je mimo jiné uvedeno, že „ MŠMT vyzve nakladatelství Nová škola, aby neprodleně provedlo opravy v pracovním sešitě Tvrdé a měkké slabiky a konkrétně na stranách 9 a 15 odstranilo z textu slova cikánsky a cikánky a informovalo Vás o provedených úpravách.“

Dále podle prohlášení v dopise ministryně uvádí že „Na základě upozornění byla provedena příslušnými pracovníky MŠMT kontrola dané učebnice včetně pracovních sešitů a nebyly shledány žádné další texty či ilustrace, které by mohly být deklarovány jako rasistické či znevažující rasu, národ , menšiny.“

"Jinými slovy MŠMT přiznalo, že se jednalo o rasistické texty, když uvedlo v dopise, že nebyly shledány žádné další texty...," uvádí se v prohlášení Roma Realia. "Uvědomělí Romové vnímají dnes onačení Cikán jako pejorativní výraz, obdobně jako Afroameričané na výraz Negr. Najdou-li se někteří Romové co naopak chtějí a požaduji označení Cikán pak se jedná o hloupé nestabilně smýšlející Romy, což je důsledek politiky českého apartheidu," píše předseda a mluvčí OS Roma Realia Václav Miko.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. února 2010 v 21:51  

V naší školní jídelně jsme měli včera cikánskou pečeni. Okamžitě jdu na kuchařky podat trestní oznámení pro rasistické smýšlení a po řediteli školy budu požadovat správné a korektní označení romská pečeně.

Sestře chodící na základní školu pak zakážu, aby zpívala písničku se slovy: "Kdo to byl? Cikán černý, cikán."

Luděk Blaha řekl(a)...
2. února 2010 v 22:19  

Najdou-li se někteří Romové co naopak chtějí a požaduji označení Cikán pak se jedná o hloupé nestabilně smýšlející Romy, což je důsledek politiky českého apartheidu,

poste.restante řekl(a)...
2. února 2010 v 23:04  

Kolego Blaho, předběhl jste mne o pár minut. Považoval jsem také za vhodné upozornit na fakt, že samotní Romové mají jasno v tom, kdo a jak moc je správný Rom a hlavně kdo za ty nesprávné Romy může.

Je možné, že zmiňovaný text v onom pracovním sešitu implikoval rasistické uvažování. Bez jeho znalosti to lze těžko posoudit.

Pomalu se ale začínám obávat o osud mého oblíbeného Kocoura Mikeše. V duchu politické korektnosti by asi měla být pasáž, kde Mikeše unesou cikáni vyšktnuta.

P.S.: Mezi Romy mám spoustu přátel. Většina nechápe, proč mají být Romové, když byli po generace cikáni. Ale asi za to může náš apartheid.

Luděk Blaha řekl(a)...
3. února 2010 v 1:36  

Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že politika české politiky rasové segregace vede k hloupé nestabilitě smýšlení Romů, kteří se považují za Cikány.
Ke své škodě, protože jsou-li to sociálně znevýhodnění žáci středních škol, nevztahuje se na ně vládní program podpory na leden až červen 2010.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2010 v 16:24  

Pokud je slovo cikán ve slovníku spisovného jazyka českého, pak je logické, že se děti učí jeho pravopis. Paní ministryně v tomto přestřelila. Měla se obrátit na ministerstvo vnitra, které již před léty vytvořilo za podpory špičkových odborníků na etnické otázky analýzu a neshledalo termín cikán škodlivým nebo pejorativním!
Doufám, že mne jednou nějaký zpolitizovaný hlupák nezačne přesvědčovat, že nejsem žid, ale euroizraelita. Shalom!

Luděk Blaha řekl(a)...
4. února 2010 v 19:55  

Paní Kopicová, podobně jako mnozí ne zcela kompetentní vedoucí pracovníci, trpí možná syndromem nepevného kramfleku (česky předpodělanost).
"Je to sice pitomost, ale dělají to tak všichni. Tak to tam napište a dělejte, co kdyby to náhodou někdo kontroloval."
Slyší-li vládní činitel na argumentaci typu "politika českého apartheidu", je to přinejmenším zvláštní.

Anonymní řekl(a)...
6. února 2010 v 20:42  

Cikánům se tady říkalo cikáni již od dob kočovných, říkal to můj praděda, děda, otec a budu to říkat i já. Nemíním přejmenovávat filmy - Cikáni jdou do nebe, či přepisovat historii.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.