Otevřená škola podpoří dvojnásobek škol! Také ještě dává šanci dalším učitelům

pátek 11. prosince 2009 ·

ÚSTECKÝ KRAJ – Dvojnásobek škol bude moci oproti původnímu plánu ve svých prostorách otevřít E-centrum pro samostudium žáků a zřídit nový školní portál. Ve speciálních výukových modulech pro učitele, kteří mají zájem se bezplatně stát experty na využití atraktivních elektronických forem ve výuce, je také ještě volná kapacita. Informovali o tom realizátoři projektu Otevřená škola, který v letošním roce odstartoval v Ústeckém kraji a od počátku se těší velké podpoře školské i laické veřejnosti.


Záměr zřídit tento rok v Ústeckém kraji deset E-center pro samostudium žáků základních a středních škol zveřejnil již v prvním pololetí realizátor projektu Otevřená škola, vzdělávací a poradenská společnost Asista s.r.o. z Mostu. Ta na realizaci získala grant – projekt, který schválili krajští zastupitelé, je tak spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. „Na základě zájmu škol a průzkumů, které jsme zajistili, jsme se rozhodli, že místo deseti vybavíme technicky rovnou dvacet škol,“ informoval Jaroslav Formánek, manažer projektu. Mezi školami, které se jako první dostaly do výběru, jsou například Střední škola technická AGC Teplice, SŠ diplomacie a veřejné správy Most, ale také zástupci z Chomutova, Ústí nad Labem či Podbořan. Více – konkrétně jedenáct - je ovšem základních škol. V tuto chvíli je již přihlášeno 16 škol, zbývá prostor pro pouhé čtyři.

Výsledky průzkumů

V Ústeckém kraji se realizoval monitoring úrovně technických podmínek škol, a to především pro potřeby zřízení E-center a školních portálů. Jeho výsledky jsou k dispozici na www.otevrena-skola.cz. Prezentovány byly na setkání ředitelů škol v Mostě. Tam mimo jiné dále vyplynulo, že školy v kraji by uvítaly také získání dataprojektorů. „Z šetření vyplynula potřeba mobilních dataprojektorů ve školách. Uzpůsobili jsme proto projekt této potřebě. Původně jsme totiž zamýšleli vybavit E-centra především notebooky a tiskárnami,“ informoval Jaroslav Formánek.

Na školách se v těchto dnech vybírají nejvhodnější místa pro umístění E-center. „Někde by měli zájem umístit E-centrum ve školním klubu, respektive ve školní knihovně, kam mohou žáci kvůli samostudiu docházet. Výhodou je, že celé E-centrum – notebook, tiskárna, dataprojektor – bude přenosné, takže jej školy mohou využívat v případě potřeby i při výuce ve všech třídách,“ doplnil Jaroslav Formánek. První E-centrum se oficiálně otevře v příštím roce.

Učitelé se mohu ještě přihlašovat

V tuto chvíli už se na školách také řeší zprovoznění potřebných školních portálů. Vzorovým středoškolským portálem má být portál Střední školy diplomacie a veřejné správy, která začala v projektu Otevřená škola aktivně pracovat už od jeho počátku. Pod hlavičkou Otevřené školy se jejich nová verze spustí v polovině listopadu.

Také se připravují obsahy výukových modulů pro učitele. Jde například o motivační kurzy s využitím elektronických forem vzdělávání („Jak motivovat žáka“, „Využití eLearningu při samostatné přípravě žáka – autotesty, on line úkoly“, „Technické zpracování, implementace a správa administračního softwaru“). „Půjde o skutečně praktické návody. Detaily představíme na seminářích, které se uskuteční ještě letos,“ uvedl Jaroslav Formánek. Absolventi získají certifikát. Zájemci z řad školských pracovníků se mohou hlásit na email formanek@asista.cz nebo na telefonním čísle 736 630 984. Podrobné informace a elektronický dotazník naleznou také na adrese www.otevrena-skola.cz, kde jsou rovněž zveřejněny výsledky zmíněných průzkumů. Kurzy pro učitele začnou od února. Jsou zcela zdarma a realizují se formou e-learningu (vyjma úvodního a závěrečného workshopu), což učitelům usnadní organizaci času a omezí jejich nepřítomnost ve škole. „Vzdělávací aktivity jsou v projektu řešeny atraktivní a dostupnou formou eLearningových on- line kurzů v kombinaci s prezenční výukou,“ souhlasí Jaroslav Formánek.

Pro vybrané žáky budou poté následovat kurzy jako například „Jak na úkoly on line“, „Autotesty jako příprava na písemku a zkoušení“, „Dýdžejem za 10 dní“, „Natoč mě - zpracování fotografie a filmu“, „Jak na webové stránky“, „Admin - správce školního/třídního portálu“.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2009 v 9:30  

Výhodou je, že celé E-centrum – notebook, tiskárna, dataprojektor – bude přenosné,

Hm, to není zrovna výhoda. Ve škole, co není přibitá a přivařené, nevydrží :-)

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2009 v 9:36  

Přenosný notebook, tiskárna? To existuje? Kdo to vyrábí?

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2009 v 22:12  

Myšleno je, že E-CENTRUM JE PŘENOSNÉ: Tři vyjmenované věci jsou vyjmenované mezi - jen jako upřesnění, z čeho se e-centrum skládá. Většina podobných center je "mezi čtyřmi zdmi" a učitelé si sotva projektor a další příslušenství mohou přenášet tak, jak potřebují. Vidím v tom výhodu.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2009 v 0:03  

Proč nejsou E-CENTRA raději provozována pod širým nebem , kupříkladu ve školách v přírodě?

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2009 v 14:38  

No právě - k tomu jsou také ideální! Na to jste přesně "kápla"! My osobně v projektu už jsme, nápad se nám líbil a nabídku jsme proto přijali, a nutno říct, že řada věcí - jako třeba "přenosné e-centrum" - jsou ve skutečnosti tak jednoduché nápady, využitelné jak v rámci jedné budovy školy, tak i na různé besedy, školy v přírodě a podobně, že se člověk diví, proč to naše ministerstvo už dávno nevymyslelo. Navíc e-learningové kurzy jsou naprosto super a teď se chystáme zapojit do podobných aktviit i některé studenty v rámci mimoškolních aktivit, třeba v souvislosti aplikace některých naučených věcí při přípravě školního časopisu a webu. My kantoři máme někdy tendenci se novým nápadům bránit, ale neměli bychom to globalizovat. Mně ze sova "projekt" už občas naskakuje husí kůže, ale je možné zjistit, že stále platí pravidlo "neházet všechny do jednoho pytle".

Luděk Blaha řekl(a)...
14. prosince 2009 v 17:54  

To je jako s učiteli.
Ne všichni jsme úplně blbí.

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2009 v 22:17  

I já osobně v jednom projektu už jsem až po uši, nápad kolegyně se mi líbil a její nabídku jsem proto přijal a nutno říct, že řada věcí - jako třeba přenosný notebook a dataprojektor -jsou ve skutečnosti tak jednoduché nápady, využitelné jak v rámci budovy školy, tak i na jiných místech, v přírodě a podobně, že se člověk diví, proč to naše ministerstvo už dávno nevymyslelo. Navíc naše společné e-learningové kurzy jsou naprosto super.

My kantoři máme někdy tendenci se novým nápadům bránit, ale neměli bychom to globalizovat. Mně ze slova "projekt" už občas naskakuje husí kůže, ale je možné zjistit, že stále platí pravidlo "neházet všechny projekty do jednoho pytle".

Jedinou starost mi působí manželka, kterou nějaký nepřející a závistivý kolega o mém projektu informoval, čímž jeho zdárné pokračování zmařil. :-(

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2009 v 22:23  

"Dýdžejem za 10 dní"

Tak tomu říkám klíčová kompetence...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.