Kampaň EU za zdravou výživu: on-line hra „Hledání pokladu“ se blíží do finále

úterý 22. prosince 2009 ·

Evropská mládež v 27 členských státech EU byla vyzvána, aby otestovala své znalosti ohledně vyvážené stravy a zdravého životního stylu, znovu objevila prospěšnost ovoce, zeleniny a mléčných výrobků a aby se pokusila vyhrát skvělé ceny spojené se sportem a správnými stravovacími návyky. Konečný termín soutěže o získání pokladu je 31. prosinec 2009.

Webová stránka, jejíž provoz zahájila komisařka Mariann Fischer Boelová 28. září pod heslem „Jez, pij a hýbej se“ (viz IP/09/1366), představuje Partu k nakousnutí, kterou tvoří chutně vypadající a sportovní postavičky ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Tyto postavičky vyprávějí školákům své jídelní příběhy.

Hledání pokladu probíhá formou osmi kol, v nichž jsou položeny dvě otázky, na které hledají děti odpovědi na webové stránce za pomoci Party k nakousnutí. Zúčastnit se mohou děti mladší 16 let a mohou vyhrát pěkné dárky pro aktivní start do roku 2010, jako např. horské kolo, jogurtovač či přístroj na přípravu čerstvé ovocné šťávy nebo kompletní sadu na stolní tenis.

Souvislosti

Kampaň za zdravou výživu probíhá paralelně s projekty EU Ovoce do škol a Mléko do škol – významnými iniciativami za vyváženější výživu a zdravější stravovací návyky dětí.

Kampaň za zdravou výživu přináší poselství „Jez, pij, hýbej se“ rovnou do škol. Pouliční show Party k nakousnutí se zúčastnilo přes 17 tisíc dětí a jejich učitelů z Belgie, Francie, Spojeného království, Irska, Estonska, Litvy a Polska. Akce hodnotily školy kladně jako velice zajímavé, poučné a interaktivní. A tato show by měla určitě pokračovat, protože došlo mnoho žádostí o druhé kolo návštěv i do jiných škol po celé Evropské unii.

Poutavý videovzkaz belgické tenisové hvězdy Justine Heninové a osmiletého držitele rekordu z Guinnessovy knihy rekordů Rosolina Cannia má děti přesvědčit, aby změnily k lepšímu své stravovací návyky.

Rodiče mohou na stránce rovněž nalézt řadu užitečných tipů a rady, jak přimět své děti k vyvážené snídani nebo jak vybrat zdravější svačinu mezi hlavními jídly. Koutek pro učitele nabízí přístup k nejlepším iniciativám, faktům a číslům a k pedagogickým nástrojům ve všech jazycích EU, které mají podpořit učitele v jejich školní práci.

Tři čtvrtiny osob dotázaných v nedávném průzkumu veřejného mínění Eurobarometr prohlásily, že „plně souhlasí“ s tvrzením, že „dětí trpících nadváhou je dnes zřejmě více než před pěti lety“. V EU je skutečně zhruba 22 milionů dětí s nadváhou a z toho 5 milionů trpí obezitou.

Další informace:

Kampaň Party k nakousnutí

Hledání pokladu


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. prosince 2009 v 14:59  

V hektickém předvánočním období unikla pozornosti pedagogické veřejnosti obdobná výzva, oslovující učitele v České republice, aby i oni otestovali své znalosti ohledně vyvážené stravy a zdravého životního stylu, znovu objevili prospěšnost shnilého ovoce, zeleniny a mléčných výrobků s prošlou záruční lhůtou a aby se pokusili vyhrát skvělé ceny spojené s přesčasovými hodinami a s tím spojenými správnými stravovacími návyky během desetiminutových přestávek. Konečný termín soutěže o získání vitamínového pokladu je 31. leden 2010.

Webová stránka, jejíž provoz zahájila komisařka pro zdravou výživu pedagogů Mariann Fischer Saldová 22. prosince pod heslem „Nejez, nepij a uč více“ (viz IP/12/1856), představuje Partu k nakousnutí, kterou tvoří chutně vypadající a sportovní postavičky pracovníků Ministerstva školství, Výzkumného ústavu pedagogického a Národního ústavu odborného vzdělávání. Tyto postavičky vyprávějí učitelům příběhy o dosahování standardu kvality profese učitele.

Hledání pokladu probíhá formou osmi kol, v nichž jsou položeny dvě otázky, týkající se implementace kurikulární reformy, na které hledají učitelé odpovědi na webové stránce za pomoci Party k nakousnutí. Zúčastnit se mohou učitelé všech věkových kategorií a mohou vyhrát pěkné učební pomůcky pro aktivní start do druhého pololetí školního roku 2009-2010, jako např. horské kolo, vhodné pro cesty do práce, jogurtovač či přístroj na přípravu čerstvé ovocné šťávy nebo kompletní sadu míčků na stolní tenis.
Předpokládá se, že soutěže se z každé školy zapojí, kromě ředitele školy minimálně 10 učitelů, jejichž úkolem bude vyplnit krátký internetový dotazník. Tím získají právo zúčastnit se pouliční show, kterou pořádá Parta k nakousnutí dne 31.12.2009 v Karmelitské ulici. Tato show bude, v případě dostatečné účasti, pokračovat i v Novém roce.

Poutavý videovzkaz české pedagogické hvězdy Justine Shaldové a osminásobného držitele hodinového rekordu z Guinnessovy knihy týdenních úvazků, Rosolina Blahy, má ostatní pedagogy přesvědčit o tom, aby dobrovolně a iniciativně přistoupili ke zvýšení svých týdenních hodinových úvazků a tím si upevnili své pracovní návyky.

Ředitelé mohou na stránce rovněž nalézt řadu užitečných tipů a rady, jak přimět své zaměstnance ke zvýšení pracovního úsilí či jak si vybrat dovolenou během jarních prázdnin. Koutek pro učitele nabízí přístup k nejlepším iniciativám, faktům a číslům a k pedagogickým nástrojům ve všech jazycích EU, které mají podpořit učitele v jejich školní práci.

Tři čtvrtiny osob dotázaných v nedávném průzkumu veřejného mínění Saldometr prohlásily, že „plně souhlasí“ s tvrzením, že „učitelů trpících nadváhou je dnes zřejmě více než před pěti lety“. V ČR je skutečně zhruba 22 tisíc učitelů s nadváhou a z toho 5 trpí obezitou.

Anonymní řekl(a)...
28. prosince 2009 v 15:41  

Slohovou práci v rámci nové maturity z českého jazyka jste splnil/a na výbornou. Tleskám. Uvedu Vás jako příklad svým studentům.

Luděk Blaha řekl(a)...
29. prosince 2009 v 0:45  

Rodiče mohou na stránce rovněž nalézt řadu užitečných tipů a rady, jak přimět své děti k vyvážené snídani ...

Taky by nebylo od věci hledat inspiraci u afrických rodičů. Ti mají nemalé zkušenosti se zdravou výživou svých afrických dětí.
Nebo dětem našim pustit nějaké to zábavné video. Třeba
http://bit.ly/51OQ2h

Tak tohle už snad není ani trapný. Jisté je, že se svojí mírou národní pitomosti do eu patříme.
A moc dobře se ještě větší pitomosti učíme. Pardón, zkompetentňujeme se.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.