Ohlasy na Návrh novely nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků

pátek 6. listopadu 2009 ·

Z řady regionů přichází vyjádření odborových organizací, které s nedávno publikovaným návrhem na změny vyučovací povinnosti nesouhlasí, vyzývají k zasílání nesouhlasných stanovisek paní ministryni či vyhlašují stávkovou pohotovost. Zasílejte nám, prosím, stanoviska z vašeho regionu!


VÝZVA KROS PŠ JMK

Přestavitelé Krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Jihomoravského kraje

vyjadřují

zásadní

NESOUHLAS

s „Návrhem novely nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků“,

ve kterém zvyšuje míru vyučovací povinnosti pedagogickým pracovníkům.

V době, kdy jsou pro rok 2010 vládou připravovány škrty na výplatních páskách zaměstnanců školství, je přidání práce pedagogům vůči této profesní skupině neomalenou drzostí!

Vyzýváme proto pedagogickou veřejnost (pracovníky ZŠ, SŠ, MŠ, DDM, vychovatele a pracovníky pedagogicko-psychologických poraden), aby se k nám připojila a vyjádřila svůj nesouhlas s touto připravovanou novelou zasláním emailu na adresu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

miroslava.kopicova@msmt.cz

Mgr. Leopold Králík
Mgr. Blahoslav Kašpar
Mgr. Růžena Šalomonová
Mgr. Eva Hradilová
Mgr. Zdeněk Straka
Mgr. Petr Holánek



Prohlášení účastníků Oblastní konference předsedů ZOOS při OROS Opava a členů OROS PŠ Opava k návrhu nařízení vlády ke zvýšení míry vyučovací povinnosti pedagogických pracovníků

S údivem jsme přijali informaci o návrhu novely nařízení vlády k navýšení přímé vyučovací povinnosti pedagogických pracovníků.

V době , kdy se na všech úrovních řeší problémy s vysokou nezaměstnaností , kdy chce vláda snížit rozpočet ve školství, navrhne ministryně školství nařízení, které ještě více prohloubí propad sociálního postavení všech pedagogických pracovníků. Snížení platů, navýšení úvazků a v konečném důsledku i propouštění učitelů pro nadbytečnost bude konečný výsledek tohoto nařízení .
Je toto záměr MŠMT ? Učinit z řady poctivých učitelů nezaměstnané?

S nařízením vlády zásadně nesouhlasíme. Jde o porušení sociálního smíru a porušení všech slibů o prioritě školství.

Jsme připraveni k protestním akcím.

Účastnící konference viz prezenční listina.

V Opavě 26.10.2009



OBLASTNÍ RADA ODBOROVÉHO SVAZU PRACOVNÍKŮ ŠKOLSTVÍ
DOLNÍ ČESKÁ 1, 669 02 ZNOJMO
OROS@SIS.Znojmo.cz ww.oros-znojmo.cz
Mobil:777224860 IČO: 70867003 Účet č.: 1580246369/0800


Předsedům ZO okresu Znojmo:
Ředitelům škol okresu Znojmo:
Zaměstnancům škol okresu Znojmo:
__________________________

Vážená paní kolegyně,
vážený pane kolego,


na dnešním jednání OROS Znojmo jsme se zabývali návrhy na zvýšení míry vyučovací povinnosti pedagogickým pracovníkům.

Uvítali jsme vyjádření předsedy ČMOS PŠ v tisku, kdy nevyloučil ani možnost stávky, pokud MŠMT nestáhne návrhy na zvýšení míry vyučovací povinnosti.

Postup MŠMT považujeme za nehoráznou aroganci v situaci, kdy stát chce ubrat peníze pedagogům,a MŠMT ještě k tomu navrhuje zvýšení úvazků!! Tím by se výrazně zhoršily jejich pracovní podmínky.

Důsledkem těchto návrhů by mohlo být další snižování již tak zkráceného rozpočtu původním vládním návrhem, tím by mohlo dojít i k propouštění nadbytečných pedagogů!!

Považujeme to za velmi hrubý zásah do pracovních podmínek každého pedagoga, proto dnešním dnem vyhlašuje Oblastní rada ve Znojmě stávkovou pohotovost.

Jen takto razantním vystoupením můžeme zabránit další devastaci školství v ČR!!

Ve Znojmě dne 4.11.2009.

Členové OROS Znojmo:

Šalomonová
Nováková
Kulhanová
Tomšíčková
Kružík
Mucha
Kovář
Vejmelková



Stanovisko účastníků konference ZO ČMOS PŠ na OROS PŠ PRAHA dne 4.11.2009

Zásadně nesouhlasíme se záměrem, který je obsažen ve vládním nařízení o míře vyučovací povinnosti.

Odmítáme je v celé šíři vzhledem k tomu, že se jedná o zneužívání sil pedagogických pracovníků ve školství a přeneseně i žáků nám svěřených.

Pokud dojde ke schválení tohoto materiálu, pak jsme rozhodnuti organizovat protestní akce.

Schváleno všemi účastníky konference OROS PŠ PRAHA

6 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 0:38  

Stydím se za autodestrukční chování svého ministerstva. Nechápu to! Vy snad ano? No dostanu resort a snažím se ho zlikvidovat. Proč?! Zavděčím se tí snad někomu?
Odpověď: Až historie ukázala, že tenkrát....

Eny Gma řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 0:45  

Chcete-li poznat, jak to cítm já, a je mi z toho smutno, podívejte se na http://evropa-city.blogspot.com/ , vím že to je marné. Ó jak bych si přála aby se psal rok 1989!!!

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 7:34  

MŠMT píše že, navýšení úvazků je "nepatrná změna". Úvazek přímé pedagogické činnosti se již jednou zvyšoval z 19 hodin na 21. Pokud se to vezme v potaz, není to již tak "nepatrná" změna. Přitom situace učitelů je stále složitější (úpadek morálky ve společnosti).

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 9:30  

Je s podivem, jak si všichni myslí, že s povinnou základní školou si můžou otírat svou mastnou hubu o učitelský stav. A je také podivné, že post ministra či ministryně školství je obsazován největšími břídily. Každý vyžraný politik hlásá kecy o prioritě školství a v každém rozpočtu se peníze na školství krátí čím dál víc, a jako první. Ale nestane se nic, dokud učitelé v krajích a Praze nevyjdou do ulic, nezavřou na týden či dva školy, aby si veřejnost uvědomila, kolik stojí práce kvalifikovaného učitele a nevymění vajíčka za cihly. Abych jako učitel po zaplacení nákladů na bydlení neměl skoro na jídlo, tak to je vizitka, jak se v ČR vyplatí studovat.
S neúctou a fuck off a šáteček,
Mgr. Jiří Krobot.

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 9:42  

Je až udivující, že dáma, která vede současné ministerstvo učitelům nepřeje, když sama brala nehorázný peníz z evropských fondů (viz: http://zpravy.idnes.cz/exministryne-kopicova-si-uctovala-1100-kc-h-f1r-/domaci.asp?c=A070423_212340_domaci_mia).
Jak dlouho si ještě učitelé nechají sr*t na hlavu???

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2009 v 20:54  

paní Kopicová, bežte si sakra zaučit jeden měsíc na 2. stupeň ZŠ, pokud přežijete, pak jste hrdinkou !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.