MŠMT vyhlašuje dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy na rok 2010

pátek 6. listopadu 2009 ·

O podporu mohou žádat právnické osoby včetně právnických osob vykonávajících činnost škol a školských zařízení, vyjma nadací a nadačních fondů, které prokazatelně vykonávají činnost ve prospěch příslušníků národnostních menšin alespoň jeden rok.

Žádosti přijímá ministerstvo nejpozději do 3. prosince 2009, při osobním podání do podatelny ministerstva do 15:00 hod. Při podání poštou je rozhodující termín doručení do podatelny ministerstva.


Vyhlášení Vyhlášení (86kB DOC)
Vyhlášení Vyhlášení (283kB PDF)

Příloha Příloha (286kB DOC)



Vyhlášení dotačního „Programu MŠMT na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy na rok 2010“

NÁVRH VYHLÁŠENÍ
PROGRAM MŠMT NA PODPORU VZDĚLÁVÁNÍ V JAZYCÍCH NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN A MULTIKULTURNÍ VÝCHOVY na rok 2010
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT, dále „ministerstvo“) vyhlašuje v souladu s §4 a §19 nařízení vlády č. 98/2002 Sb., kterým se stanoví podmínky a způsob poskytování dotací ze státního rozpočtu na aktivity příslušníků národnostních menšin a na podporu integrace příslušníků romské komunity, ve znění pozdějších předpisů, výběrové dotační řízení na projekty v „Programu podpory vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy na rok 2010“.

              ŽÁDAT MOHOU:
právnické osoby včetně právnických osob vykonávajících činnost škol a školských zařízení, vyjma nadací a nadačních fondů, které prokazatelně vykonávají činnost ve prospěch příslušníků národnostních menšin[1] alespoň jeden rok.

TÉMATICKÉ OKRUHY:

Modul A - podpora vzdělávání v jazycích národnostních menšin
  1. Jazykové vzdělávání dětí a mládeže, příslušníků národnostních menšin, v jazycích národnostních menšin.
  2. Vzdělávací aktivity pro děti a mládež, příslušníky národnostních menšin, včetně např. vydávání publikací pro vzdělávání dětí a žáků v menšinových jazycích, jako součást širšího projektu zaměřeného na vzdělávání.

Modul B – podpora multikulturní výchovy
  1. Vzdělávací aktivity pro děti a mládež, příslušníky národnostních menšin, jako součást širšího projektu zaměřeného na vzdělávání.
  2. Tvorba a realizace vzdělávacích programů a výukových materiálů pro děti a mládež a pro pedagogické pracovníky, které směřují k potírání rasové a národnostní nesnášenlivosti, rasismu, antisemitismu, včetně integračních a multikulturních projektů.
  3. Kvantitativní a kvalitativní výzkumy a analýzy zaměřené na oblast vzdělávání dětí a mládeže z národnostních menšin a etnik žijících v ČR a na multikulturní výchovu dětí a mládeže.

Upozornění - dotace nemohou být poskytnuty na projekty pro:

  • divadla,
  • muzea,
  • galerie,
  • knihovny,
  • dokumentační činnost,
  • vydávání periodických i neperiodických publikací, pokud nejsou integrální součástí širšího vzdělávacího projektu,
  • televizní a rozhlasové pořady a cykly veřejně prospěšného charakteru věnované národnostním menšinám,
  • distribuci filmů, pokud nejsou integrální součástí širšího vzdělávacího projektu,
  • umělecké aktivity, kulturně vzdělávací akce, studium, rozbor a dokumentace národnostní kultury a lidových tradic atp., pokud nemají dopad na vzdělávání cílové skupiny.
Poskytovatelem dotací na tyto aktivity je Ministerstvo kultury.

všeobecné podmínky pro poskytování dotací v rámci programu:

  1. Předkládaný projekt musí realizovat některý z vyhlášených modulů. Z programu je možné financovat také projekty z oblasti vymezené moduly zaměřené na podporu zdraví a zdravého životního stylu. Projekt nesmí být v rozporu s podporou rovných příležitostí mužů a žen.

  1. Projekt musí být uskutečněn v roce 2010. V případě víceletého projektu je nutno předložit celý projekt včetně rozpočtu dle jednotlivých let a samostatně popsat a přesně vyčíslit část, která bude realizována v roce 2010. O případnou dotaci na víceletý projekt musí žadatel v následujícím kalendářním roce znovu požádat, což nezakládá povinnost ministerstva, aby umožnilo čerpat dotaci v následujících letech.

  1. Předkladatel může předložit ministerstvu nejvýše 2 různé projekty pro jeden kalendářní rok

  1. Zaslané projekty ministerstvo žadatelům nevrací.

  1. V dotačním výběrovém řízení ministerstvo podpoří projekty s rozpočtem dotace minimálně 30.000,- Kč, maximálně 2.000.000Kč.

  1. Dotace má neinvestiční charakter. Na poskytnutí dotace není právní nárok.

  1. Výše přidělené dotace je závislá na výši státního rozpočtu České republiky. Dále si ministerstvo vyhrazuje právo změny nebo doplnění podmínek tohoto výběrového dotačního řízení v případě, že dojde k  legislativním změnám s  následným dopadem do rozpočtu ministerstva. V případě snížení rozpočtu ministerstva v roce 2010 bude adekvátně snížena dotace na projekt.

  1. Přidělená dotace může být použita jen na účely specifikované v rozhodnutí. Změny rozhodnutí mohou být provedeny pouze na základě písemné žádosti příjemce dotace doručené ministerstvu do 31. 10. kalendářního roku, v němž je projekt realizován. Příjemce dotace je dále povinen oznámit do osmi dnů (od rozhodnutí orgánů příjemce dotace o jeho rozpuštění, transformaci nebo sloučení, nebo od jiné události) ministerstvu svůj zánik, transformaci, sloučení, změnu identifikačních údajů, komunikačního, bankovního spojení nebo jiných údajů uvedených v žádosti. Současně je příjemce dotace povinen přednostně vypořádat případné vztahy se státním rozpočtem.

  1. Dotaci ze státního rozpočtu lze poskytnout maximálně do výše 70 % rozpočtových kalkulovaných neinvestičních nákladů, podle možností rozpočtu a významu projektu.  V případech hodných zvláštního zřetele může ministerstvo procentní podíl dotace na realizaci projektu zvýšit. Pokud je projekt financován dotacemi z různých státních zdrojů, nesmí souběh těchto zdrojů činit více než 70 % nákladů projektu. Duplicita stejných nákladů projektu ze státního rozpočtu není dovolena.
  2. Pokud žadatel zpracovává výroční zprávu, přikládá výroční zprávu za rok 2009 (případně za rok 2008). U projektů, které jsou lokalizovány v některém kraji či krajích a tuto lokalizaci lze jasně identifikovat, se za bonitu projektu považuje, pokud je k žádosti přiloženo doporučení krajského úřaduodboru školství nebo krajského koordinátora pro národnostní menšiny příslušného kraje/ krajů.

  1. Stejný projekt realizovaný v rámci tohoto Programu nebude možné znovu předkládat a realizovat prostřednictvím výzev Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ani jiného dotačního programu financování z veřejných zdrojů.

  1. Z poskytnutých finančních prostředků lze hradit:

    • prokazatelné materiální a nemateriální náklady nezbytné pro realizaci projektu,
  • osobní náklady (včetně odvodů sociálního a zdravotního pojištění, které hradí zaměstnavatel za své zaměstnance, FKSP, pokud jej příjemce dotace jako zaměstnavatel vytváří), které jsou odměnou za práce provedené v rámci realizace projektu osobám, se kterými příjemce dotace uzavírá pracovní smlouvu nebo dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů. Konkrétní výše dotace na osobní náklady se stanoví s přihlédnutím k úrovni mzdy za srovnatelnou činnost vykonávanou v rozpočtové sféře, v níž je aplikováno nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, a zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

  1. Z poskytnutých finančních prostředků nelze hradit náklady (výdaje)  na:
    • pořízení nebo technické zhodnocení hmotného a nehmotného dlouhodobého majetku (investiční náklady),
    • odměny statutárním orgánům právnických osob (např. dozorčí rady, valné hromady), zabezpečení chodu sekretariátu,
    • tvorbu zisku a základního jmění,
    • členské příspěvky v mezinárodních institucích,
    • splátky půjček, leasingové splátky, na odpisy majetku,
    • výdaje spojené se zahraničními cestami, pokud jejich uskutečnění není nezbytnou součástí uskutečnění projektu,
    • provedení účetního či daňového auditu,
    • pohoštění a dary, věcné ceny a odměny v soutěžích,
    • pokuty, penále a sankce,
    • veškeré provozní náklady, které přímo nesouvisejí s realizací projektu.

  1. Poskytnutí dotací ze státního rozpočtu ČR se řídí obecně závaznými právními předpisy. Dotace mohou být využity jen na určené účely, a to ve smyslu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, nařízení vlády č. 98/2002 Sb., a dále usnesením vlády ze dne 3. listopadu 2008 č. 1333/2008 o Zásadách vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy. Dotace podléhají finančnímu vypořádání podle vyhlášky č. 52/2008 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem.
Poskytované finanční prostředky (dotace) je nutné vyúčtovat k 31. 12. 2010 ve smyslu časového použití rozpočtových prostředků. Poskytnutá dotace musí být vyúčtována a vyúčtování předáno ministerstvu (odboru, který vydal rozhodnutí o poskytnutí dotace) samostatně na formulářích uvedených v příloze č. 2 a 3 nejpozději do 15. února 2011. Neoddělitelnou součástí vyúčtování dotace je její věcné vyhodnocení. Při nedodržení těchto podmínek bude vyúčtování vráceno sdružení k doplnění (a dále se postupuje dle § 44 zákona č. 218/2000 Sb.). Věcné vyhodnocení zahrnuje vypracování věcného vyhodnocení projektu (závěrečné zprávy) a tiskové zprávy shrnující celkové výsledky projektu (oba dokumenty také v elektronické podobě). Pro zpracování se použijí formuláře uvedené v příloze č. 2 a 3 tohoto Programu.
Zároveň s vyúčtováním musí být poukázány nevyčerpané finanční prostředky na účet ministerstva, včetně avíza k platbě. Pokud budou prostředky vráceny do 31. 12. 2010, musí být poukázány na účet ministerstva, z kterého byla dotace v daném roce poskytnuta, včetně avíza k platbě. Po 31. 12. 2010 budou nevyčerpané prostředky poukázány na depozitní účet ministerstva č. 6015-821001/0710. Při peněžním styku s ministerstvem jako variabilní symbol je nutné uvést číslo rozhodnutí o poskytnutí dotace. V případě, že se jedná o organizace, které přerozdělují finanční prostředky na další organizační jednotky, zodpovídají tyto organizace za dodržení účelů, na které byly dotace poskytnuty. Vyúčtování pak předají na předepsaných formulářích (viz přílohy č. 2 a 3) celkově (včetně sumarizace) za přidělené dotace s tím, že připojí vyúčtování jednotlivých organizačních jednotek.
Pokud se projekt neuskuteční nebo je ukončen předčasně v průběhu roku 2010, vrátí příjemce dotace nevyčerpané prostředky spolu s vyúčtováním dotace do 30 dnů od oznámení o odstoupení od projektu nebo jeho ukončení.

  1. Ministerstvo si vyhrazuje právo dále požadovat předložení informační a hodnotící zprávy o jednotlivé akci nebo skupině akcí, na kterou byly dotace použity, průběžně sledovat publikační činnost, navštěvovat vybrané akce pořádané sdružením a financované z poskytnuté dotace pověřeným pracovníkem ministerstva a požadovat další vhodný způsob kontroly. Příjemce dotace zajistí, aby v souvislosti s materiálními či elektronickými výstupy realizovaného projektu byla uvedena informace o finanční podpoře poskytnuté ministerstvem v tomto programu, popřípadě umožňuje-li to povaha materiálních výstupů, aby byly takovou informací označeny, a to ve znění „Bylo podpořeno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci dotačního programu Podpora vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2010“.

  1. Pokud je příjemce dotace nestátní neziskovou organizací, do 30. června 2011 ministerstvu zašle roční zprávu o činnosti s účetní závěrkou za rozpočtové období roku 2010. Doporučujeme, aby se uchazeči o neinvestiční dotaci registrovali do Portálu veřejné správy (http://portal.gov.cz)  -  „Evidence nestátních neziskových organizací“.      



PODÁNÍ ŽÁDOSTI, FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI

Finanční prostředky v rámci dotačního výběrového řízení jsou poskytovány na základě žádosti. Žádost včetně povinných příloh k žádosti musí být předložena ministerstvu ve dvou vytištěných vyhotoveních (jeden originál + 1 kopie)[2], zaslaných zároveň s elektronickou kopií (na DVD, CD ROM, flash disku, e-mail: infodpmensiny@msmt.cz, atp.). Formulář žádosti je v Příloze č. 1. V případě, že žadatel předkládá v jednom kole 2 projekty, přílohy c)-h) se předkládají pouze u jednoho projektu, u druhého projektu je na ně pouze odkázáno.
Projekty budou posuzovány podle kritérií uvedených v příloze č. 4. Doporučuje se v popisu projektu uvést všechny údaje, aby bylo možné posoudit úroveň splnění kritéria. V opačném případě bude dané kritérium hodnoceno 0 body. 
Žádosti se doručují na adresu
MŠMT, odbor 60
Karmelitská 7
118 12  Praha 1
Obálku je nutné jasně označit:  „Dotační program Podpora vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy na rok 2010".

Náležitosti předložené žádosti
Žádost o poskytnutí dotace, kterou předkladatel zasílá v písemné i elektronické podobě, sestává z níže uvedených položek:
a)   Vyplněný formulář  žádosti - viz Příloha č. 1.  
b)  Souhrnný popis projektu, který musí obsahovat položky uvedené dále v odrážkách (doporučuje se uvádět výstižná vyjádření):
  • vymezení modulů, které bude projekt realizovat;
  • hlavní a dílčí cíle projektu;
  • stručný popis problému, který projekt řeší;
  • souvislost projektu s ostatní činností organizace (např. zkušenosti realizátora v této oblasti, odkaz na další realizované projekty, apod.) – pouze stručně, možné odkázat na podrobnější rozpracování tohoto bodu ve výroční zprávě případně v dokladu o předchozí činnosti;
  • cílová skupina projektu, včetně počtu přímých a nepřímých příjemců pomoci v projektu;
  • zdůvodnění a předpokládaný přínos projektu a jeho částí pro cílovou skupinu (tj. komu jsou akce určeny);
  • pokud se jedná o pokračující projekt, je nutné uvést stručné vyhodnocení jeho dosavadní realizace;
  • podrobný popis jednotlivých aktivit projektu. Pokud organizace žádá o státní dotaci na aktivity v obou modulech, předloží samostatný popis pro každou oblast. U každé aktivity budou stanovena kritéria (tj. indikátory - kvalitativní i kvantitativní, jichž bude realizací aktivity dosaženo; kritéria si každý žadatel stanovuje sám tak, aby maximálně vypovídala o úspěšnosti realizace aktivity); u projektů, u nichž je to možné, uveďte předpokládaný počet účastníků a délku trvání akce či akcí;
  • délku trvání projektu (termín zahájení a termín ukončení) a harmonogram realizace jednotlivých aktivit;
  • personální zabezpečení projektu - popis pracovních pozic (včetně kvalifikačních předpokladů);
  • materiální zabezpečení projektu, prostorové podmínky;
  • zdůvodnění položek rozpočtu (viz Příloha č. 5); položky „platy manažerů“, „vybavení výpočetní technikou“ a „tisk publikací“ budou hrazeny pouze ve zvláštních případech;
  • další témata, která projekt realizuje - zejména vliv realizace projektu na podporu lidských práv (např. rovných příležitostí ve vzdělávání a podporu inkluzivního vzdělávání);
  • je-li výstupem projektu výukový materiál pro žáky, je nezbytné předložit posudek od odborníka renomovaného na problematiku vzdělávání k  záměru výstupu v délce nejméně jedné normostrany a základní údaje o připravovaném materiálu (stručný obsah, počet výtisků, formát a počet stran, předkalkulace nákladů na tisk, honoráře);
  • veškeré další podstatné údaje o projektu, zejména informace o tom, jakým způsobem bude prezentována dotace ministerstva ve výstupech projektu (na výstupech projektu je nutno uvést, že byl projekt podpořen z dotačního programu MŠMT na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy).
c)   Aktuální výroční zprávu (v elektronické kopii postačuje textová část, bez dokumentárních obrázků), případně doporučení krajského úřadu – viz výše. Pokud předkladatel nezpracovává výroční zprávu, předloží doklad o předchozí činnosti (uvede podrobnou informaci o svých projektech nejméně za poslední dva roky);
d)   Ověřenou kopii[3] dokladu o právní subjektivitě (výpis ze zákonem stanovené evidence o právní subjektivitě, občanské sdružení předloží platné stanovy registrované Ministerstvem vnitra podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů).
f)     Ověřenou kopii dokladu o přidělení IČ (identifikačního čísla).
g)    Ověřenou kopii dokladu o vedení účtu.
h)    Ověřenou kopii dokladu o oprávněnosti osoby, která žádost podepisuje, jednat  za žadatele  ( není-li žádost podepsána přímo statutárním zástupcem organizace).

Povinnosti příjemce dotace
Příjemce dotace je povinen vykonávat tyto činnosti:
  • realizace projektu dle Rozhodnutí,
  • vyúčtování přidělené dotace podle přílohy č. 2,
  • vypracování závěrečné tiskové zprávy po uskutečnění projektu, shrnující celkové výsledky projektu (stručné informace o projektu v rozsahu maximálně poloviny normostrany) a její předání ministerstvu na adresu uvedenou dále (v písemné i elektronické podobě). Tisková zpráva bude zveřejněna na webu ministerstva.

Upozornění:
  • bude-li při formální kontrole zjištěno nedopatření v předložené žádosti či projektu, bude předkladatel vyzván elektronickou formou, aby formální náležitosti doplnil do 3 pracovních dnů. Nebude-li nedostatek ve stanoveném termínu odstraněn, je to důvodem k vyřazení projektu z výběrového řízení;
  • v případě, že předkladatel podává 2 projekty, je třeba zaslat každý projekt zvlášť. Žádosti zaslané faxem se nepřijímají.

Informace o dotačním výběrovém řízení poskytuje:
Mgr. Naďa Holická
Tel: 234 811 670

termín pro předložení žádostí:
Žádosti přijímá ministerstvo nejpozději do 3. prosince 2009, při osobním podání do podatelny ministerstva do 15:00 hod. Při podání poštou je rozhodující termín doručení do podatelny ministerstva.
Písemná forma žádosti musí být opatřena razítkem právnické osoby a podpisem statutárního zástupce (zástupců) žadatele.

Přijaté projekty budou vyhodnoceny a výsledky výběrového dotačního řízení ministerstvo zveřejní na svých internetových stránkách. Seznam žádostí, které nesplnily formální podmínky pro podání žádosti, bude zveřejněn na webových stránkách ministerstva v souladu s usnesením vlády ČR ze dne 3. listopadu 2008 č. 1333 o Zásadách vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy. Seznam podpořených projektů ministerstvo zveřejní nejpozději do 31. března 2010 na svých webových stránkách.
Vydání rozhodnutí o poskytnutí neinvestiční dotace bude vázáno na vyúčtování dotací za rok 2009 a dodržení řádných termínů pro vyúčtování určených v rozhodnutí.

V Praze dne: 5.11.2009
Mgr. Klára Laurenčíková, v.r.
náměstkyně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Seznam příloh:
Příloha č. 1: Žádost o státní dotaci na rok 2010
Příloha č. 2: Vyúčtování účelové dotace (zasílá se až po ukončení projektu)
Příloha č. 3: Tisková zpráva (zasílá se až po ukončení projektu)
Příloha č. 4: Kritéria pro posouzení projektu
Příloha č. 5: Podrobný rozpočet projektu (připojuje se k Příloze č. 1)
1


[1] Činnost právnické osoby ve prospěch příslušníků národnostních menšin lze prokázat např. výroční zprávou, referencemi odborníků, vyjádřením představitele státní správy či samosprávy, či dalšími příklady dokládajícími činnost žadatele. Školy a školská zařízení, které se řídí při vzdělávání školními vzdělávacími programy, nemusí činnost ve prospěch příslušníků národnostních menšin prokazovat.
[2] Ve vytištěné  kopii je nezbytné doložit pouze body a) a b), tj. vyplněný formulář žádosti (viz Příloha 1) a Souhrnný popis projektu.
[3] Datum ověření kopie (platí pro body d)-h)) nesmí být starší než půl roku, tj. 1.3.2009. Je možné předložit také originály požadovaných dokumentů; je nutné však vzít v úvahu, že tyto originály nebudou žadatelům automaticky vraceny po ukončení výběrového řízení.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.