Veronika Rodriguez: Ministryně školství má plán na jednotné maturity 2010

středa 26. srpna 2009 ·

Ministryně školství Miroslava Kopicová má zbrusu novou strategii, jak oživit plán zavést jednotnou maturitní zkoušku. O to se stát pokouší už roky a bezúspěšně. Naráží na politický odpor i technické problémy. Poslední spor, který by mohl opět projekt pozdržet, se vede o to, jak bezpečně sesbírat vyplněné maturitní testy.

Z článku na zpravodajském portálu Aktuálně.cz vybíráme:

Ministryně školství exkluzivně pro Aktuálně.cz řekla, že její plán je prostý: Testové otázky sice zadá stát, opraví je ale učitelé přímo ve školách.

"V situaci, kdy nevíme, jestli poslanci státní maturitu odloží nebo nechají, jsme nemohli uzavřít některé smlouvy. Proto trošku pozměníme režim. Pravděpodobně to budou učitelé přímo ve školách, kdo bude hodnotit testy," řekla deníku Aktuálně.cz ministryně Kopicová.

Do škol testy svezou najatá auta. Tak, jak to bylo původně v plánu. Než se s konečnou platností dořeší, zda posílat vyplněné testy do Prahy dodávkami či elektronicky, zůstanou všechny ve školách. Tam je vyhodnotí sami učitelé.

Takto by se podle Kopicové mohlo maturovat už v příštím roce. V plném režimu by se pak jednotná maturita konala až v roce 2011 - úřad by tak měl čas dotáhnout chybějící kontrakty.(...)

"Všem by proto opravdu pomohlo, kdyby se už maturity spustily. Všichni by věděli, že už začaly a budou," přidala se současná ministryně Kopicová.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2009 v 8:56  

Do škol maturitní testy svezou najatá auta...a tam je vyhodnotí sami učitelé.

Tohle je opravdu hezká a dost originální myšlénka. Otázkou zůstává, proč se společná část maturity bude nazývat "státní maturita" a jak bude objektivní, vstoupí-li do dohoto megaprojektu "lidský faktor" a několik set kantorůse svými vlastními zájmy. Současně lze předpokládat, že vyhodnocování budou provádět kantoři zdarma (podobně jako byla tvorba ŠVP). V druhé variantě pak za obnos 1,50 Kč za vyhodnocený test.

Simona CARCY řekl(a)...
26. srpna 2009 v 9:01  

Milý Anonymní z 8:56. Ty si myslíš, že by se učitelům mělo platit každé zvednutí ruky nebo sednutí na židli? Že tě tak škrábe skutečnost, že by učitelé měli hodnotit své žáky (které nic nenaučili) a nedostat za to mimořádnou odměnu. Běž si vypláchnout, meleš nesmysly a je to cítit.

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
26. srpna 2009 v 9:29  

To CARCY: Dovolte, abych připomněl buzeraci škol ze strany CERMAT ohledně generálky. Kolik to zabralo desítek zbytečně vynaložených hodin?!

Reeve řekl(a)...
26. srpna 2009 v 9:52  

Vzhledem k tomu, že jedním z deklarovaných cílů maturity má být i "porovnání úrovně škol", je návrh na vyhodnocení testů samotnou školou opravdu směšný.

CARCY:
Ano, mělo by se platit i za "zvednutí ruky", pokud ho učitelé dělají NAVÍC nad rámec své pracovní smlouvy. Jaksi zapomínáte, že až dosud měl testy vyhodnocovat "stát", takže v porovnání s dosavadní úpravou by opravdu šlo o přidání práce školám. A ne ledajaké. Protože přesně a zcela bezchybně vyhodnotit tak důležitý test (a několikrát zkontrolovat a zapsat výsledky do počítače a znovu zkontrolovat) je docela časově náročné. Komerční agentury si za vyhodnocení jednoho testu účtují desítky až stovky korun (a to mají k dispozici skenery s příslušnými programy). Nebo si opravdu myslíte, že se v období maturit učitelé dloubou v nose a nemají do čeho píchnout?

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2009 v 12:26  

Státní maturita je hloupost!Není to připravené a je to naprosto zybtečné!!!A chudáci studenti, kteří jdou teď do čtvrtého ročníku!!!Opravdu doufám že to padne!

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2009 v 0:24  

Milý CARCY, vždyť to říkám, bude to nová a myslím dost hřejivá povinnost středoškolských učitelů a jediné, co pocítí, bude ten krásný pocit z výsledků mnohaleté práce se žáky. Takový pocit je k nezaplacení, nehledě k tomu, že peníze kazí lidi. Jen mi to trochu připomíná stále systematičtější nabalování koulí při stavbě sněhuláka. Ani ve snu mne nenapadlo, že by se učitelům mělo, proboha, platit každé zvednutí ruky nebo sednutí na židli. Búh je mi svědkem! Proč také dávat učitelům peníze a mimořádné odměny za nějaké to několikadenní vyhodnocování testů. Dokonce si myslím, že by učitelé měli sami platit, že budou poctěni touto odpovědnou prací. Lze ovšem očekávat, že někteří učitelé, kteří nebudou vnímat tuto povinnost jako výsadu (jako Vy), s takovou motivací budou k této práci i přistupovat. Toho se trochu bojím. Po přečtení Vašeho příspěvku jsem pochopil, že neoprávněně.

Zdraví Vás 8:56
V 8:56 mi jede vlak do Berouna z 2. nástupiště

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2009 v 11:00  

Lektoři, kteří mají dále proškolovat své kolegy ke státním maturitám, se teď dovídají, že si náklady na cestovné budou hradit ze svého, budou ke školení používat své vlastní počítače a internetová připojení, aby to příliš nezatížilo rozpočet ministertva školství, neboť CERMAT už předal tuto agendu na krajská NIDV a tam na to nejsou vyčleněny žádné finanční prostředky.

Přestávám podporovat nějaké zavedení nových maturit. Nevidím důvod, proč by se měly náklady na přípravu v době krize, kdy učitelům platy jednak už dva roky nerostly a za druhé mají v budoucnu dokonce klesat, přesouvat právě na ně.

Poslanci ve sněmovně mohou kopírovat denně, tuším, za 200 000,- kč, zatímco na školách je kopírování omezeno jen na pololetní testy. Počítače pro školní potřeby domů žádný učitel ještě nedostal (ale mohu se mýlit, soudím podle vlastní zkušenosti), učebnice pro výuku si učitelé obstarávají různým "podloudným" způsobem, když je mohou získat za určitý počet objednaných kusů pro žáky jako bonus zdarma od distributorů, a to je v tom lepším případě. Mé osobní zkušenosti jsou většinou, bohužel, odlišné (90% materiálů nakupuji za své finance).

Přestávám podporovat novou státní maturitu ze svého.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.