ČTK: Ministerstvo školství pozastavilo práci na učitelských standardech

úterý 25. srpna 2009 ·

Ministerstvo školství (MŠMT) pozastavilo práci na učitelských standardech. ČTK to v pondělí sdělil Ondřej Gabriel z tiskového odboru. Kvůli krizi totiž musí úřad šetřit a dvousetmilionový rozpočet vyčleněný na učitelské standardy se zdál šéfce českého školství Miroslavě Kopicové příliš vysoký. Profesní standardy mají definovat, co by měl správný pedagog umět a zvládat.

První pracovní verzi standardů představil tým odborníků loni v prosinci. Na stránkách projektu pak mohli učitelé jejich návrhy připomínkovat. Měřítka pro kvalitu pedagogické práce někteří z nich vítali, jiní je však považovali za zbytečné papírování. Exministr školství Ondřej Liška považoval standardy za jeden z hlavních úkolů pro svou nástupkyni, Kopicová však druhé kolo diskuzí přerušila (ve skutečnosti bylo druhé kolo diskuzí dokončeno podle plánu - pozn. MŠMT).

"Po určité organizační změně a přepracování rozpočtu projektu budeme ve standardu kvality profese učitele určitě pokračovat dál," řekl ČTK Gabriel. Další změny se prý budou týkat samotných autorů standardů. Zatímco dříve připravovali stanovy převážně externí odborníci, nově by je měli vytvářet hlavně lidé z ministerstva.

Kromě vypracování profesních stanov projekt do budoucna počítal také s vytvořením systému atestací. To by třeba znamenalo, že bude učitel po šesti letech výuky "přezkoušen", zda svou práci dobře ovládá. Druhá atestace by už pak byla zřejmě nepovinná. Takové změny by se ale musely zakotvit i v legislativě. Podobný systém se plánuje zavést na Slovensku.

S atestacemi by se však pedagogům zároveň i zvedal plat, což by je mohlo motivovat ke zlepšování. Podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD), kterého se zúčastnilo patnáct členských států EU, se totiž tři čtvrtiny učitelů necítí motivovány ke zvyšování kvality výuky. Vyučující si také stěžovali, že nemají zpětnou vazbu na svou práci.

Standardy chtělo ministerstvo vytvořit hlavně proto, že požadavky na učitele se prý změnily a kantoři by měli také vychovávat, nejen dětem "nalít" do hlavy vědomosti. Podle jedné z autorek standardu Hany Košťálové by přinesla tato novinka učitelům nový typ odpovědnosti a měla by v první řadě učitele podpořit, aby si uvědomili, co je třeba zlepšit. Protože by bylo jasně řečeno, co by měl dobrý učitel zvládat, bylo by pak možné i objektivně jeho práci hodnotit.

Náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger letos v dubnu uvedl, že práce na standardech zatím stála několik set tisíc korun. Profesní standardy mají učitelé třeba v USA, Británii nebo Nizozemsku.

Převzato z webu MŠMT.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2009 v 7:32  

Konečně. Trh vyřeší blbost od zeleného stolu. Dobrého kantora standard nevytvoří, je třeba ho zaplatit a ředitel si vybere z mnoha nabídek toho nejlepšího.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2009 v 7:53  

jakožto předseda zkušební komise, zodpovídající za udělování standardů, zásadně nesouhlasím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.