Prohlášení a shrnutí činnosti autorů skupiny Nechceme státní maturity!

středa 1. července 2009 ·

Zakládající členové skupiny Nechceme státní maturitu nejsou členy žádné politické strany ani politického uskupení či skupiny. Nejsme členy Green Revolution a nikdy jsme na sobě neměli ani tričko této skupiny. Skupinu Nechceme státní maturitu! nefinancuje žádný politik ani žádný milionář či miliardář. Veškeré výdaje jsou hrazeny z našich kapes. Vyděláváme si na brigádách a nejsme zaměstnáni u žádného miliardáře (milionáře) ani politika či politické organizace.

Skupinu Nechceme státní maturitu! jsme založili v době, kdy politici i média vyjadřovali nespokojenost s přípravou státních maturit. Motivací pro nás byly následující články:
http://www.novinky.cz/domaci/167876-se-statnimi-maturitami-za-stamiliony-je-pry-amen.html
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=630556
http://zpravy.idnes.cz/statni-maturita-nedesi-jen-studenty-ale-i-ucitele-f7h-/studium.asp?c=A090416_082750_studium_bar

Během krátké chvíle po založení skupiny se o nás začala zajímat média. První článek o naší skupině vyšel na internetovém serveru tyden.cz: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/studenti-odmitaji-statni-maturitu-hrozi-i-protesty_118412.html

Článek odstartoval mediální zájem a vlnu rozhovorů, vyjádření a reportáží. Během několik dní nás kontaktovali novináři z MF DNES, iDNES.CZ, TV PRIMA, TV NOVA, PRÁVA, LIDOVKY.CZ, Aktuálně.cz, Českáškola.cz, HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN, ČTK, ČESKÉ TELEVIZE a dalších médií.

Články v médiích radikálním způsobem zvedly zájem lidí o naši skupiny. Každý den se k naší skupině přidávaly stovky studentů.

Dalším bojem proti SM bylo sepsání petice ZA ODKLAD STÁTNÍCH MATURIT. Petici jsme 11.května odeslali na přibližně osm set českých středních škol. Petici do dnešního dne podepsalo více jak osmnáct tisíc studentů.

Od samého začátku jsme jasně dávali najevo, že v případě nezájmu o problém SM ze strany politiků, uspořádají studenti v Praze demonstraci proti SM. V druhé polovině května založila studentka Zuzana Meravá skupinu AŽ NÁS BUDE 10 000 VYJDEME DO ULIC PRAHY. Se Zuzanou Meravou jsme se dohodli na spolupráci a odložení snahy uspořádat pochod na pozdější dobu.

Bohužel pochybný audit, změna názoru paní ministryně o 180 stupňů a nezájem politiků o jednání se studenty. To vše vedlo k zahájení přípravných prací na demonstraci proti státním maturitám.

Uspořádat studentskou demonstraci v Praze není jednoduchý úkol. Zuzana oslovila přátele na Facebooku a ti začali pochod připravovat. Na přípravě se skupina NECHCEME STÁTNÍ MATURITU nepodílela.

V sobotu 13.června došlo k prvnímu osobnímu setkání členů skupiny NECHCEME STÁTNÍ MATURITU s Markétou Zahradníkovou a Adamem Cyprichem. Došlo ke vzájemné dohodě o protestní akci v centru Prahy. Filip Vích a Milan Měchura vystoupí na chystané demonstraci a povedou studentskou skupinu k jednání na MŠMT. Dále předají informace o protestním pochodu členům skupiny NECHCEME STÁTNÍ MATURITU a informace dají na svůj blog. Ten den došlo také k prvnímu jednání s politiky. Se studenty se sešla poslankyně a členka školského výboru Olga Zubová. Studentům vyjádřila podporu a telefonicky diskutovala problém SM se svými kolegy.

V neděli 14.června byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce zakládající člen skupiny NSM Filip Vích. V pořadu došlo k prvnímu setkání s A.Dytrtem a paní ministryní M.Kopicovou. Po ukončení debaty ve studiu došlo ke společné debatě mimo kamery. Po ukončení debaty Filip Vích oznámil novinářům, že protestní akce studentů se v Praze bude konat.

Ve středu 17.června se poslanec Ohlídal (ČSSD) pokusil (pomocí přílepku k zákonu o ČNB) odhlasovat odklad státních maturit o dva roky. Pro odložení bylo 24 poslanců. ODS návrh nepodpořila. Nesouhlasila s přílepkem a bála se komplikací a možnosti napadení zákona u ÚS.

Ve čtvrtek 18.června se Milan Měchura a Filip Vích sešli v PSČR s poslancem a šéfem školského výboru W. Bartošem. Poslanec ODS studenty informoval o svém postoji ke SM. Studentům vyjádřil podporu. Autoři skupiny NSM také předali petiční archy s více než 18 tisíci podpisy.

Ve čtvrtek 18.června se představitelé skupiny NSM sešli také s exmininistrem O.Liškou (SZ). Exministr Liška oznámil ochotu přistoupit na odklad SM a to v případě neúspěšné generální zkoušky na podzim letošního roku. Studenti O.Lišku informovali o svém postoji ke státní maturitě (obavy z nepřipravenosti, malá informovanost, smysl maturit, chybějící akceptace od VŠ). Společně se dohodli, že O.Liška se nezúčastní demonstrace studentů. Důvodem byla obava studentů z vajíčkového či rajčatového útoku na pana poslance Lišku.

V pátek 19.června došlo k jedné z největších studentských demonstrací od konce sametové revoluce. Filip Vích a Milan Měchura vystoupili (podle dohody s organizátory) před studenty a podruhé v životě se osobně setkali s M.Zahradníkovou a A.Cyprichem. Více než 8 tisíc studentů bez větších komplikací a problémů prošlo Prahou.

Studentská delegace (Filip Vích, Milan Měchura, A.Hasáková. O.Bartoš a A.Cyprich) mezitím jednala na MŠMT. Výsledkem více než dvouhodinového jednání byla dohoda na vytvoření informačního balíčku, kde studenti najdou potřebné informace. Studenti se na odkladu SM s MŠMT nedohodli. MŠMT studenty o připravenosti státních maturit nepřesvědčilo. Odpovědi na některé otázky studenti nedostali.

Po ukončení jednání došlo k tiskové konferenci. Studentská delegace odmítající SM byla poslána jiným východem než paní ministryně a delegace podporující SM. Došlo zřejmě k chybě jednoho ze zaměstnanců MŠMT. Filip Vích na improvizované tiskové konferenci seznámil novináře se stanoviskem studentů odmítajících SM.

Po ukončení jednání došlo ke krátké schůzce s organizátory pochodu a to včetně členů GR a Markéty Zahradníkové. To bylo poslední osobní setkání F. Vícha a Milana Měchury s M. Zahradníkovou a členy GR.

Poté zástupci skupiny NSM odjeli k rozhovoru, který poskytli ČT. Rozhovor byl vysílán 19. června v pořadu UK. Před rozhovorem mluvil telefonicky Filip Vích s MŠMT. Ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT Kateřina Böhmová informovala F.Vícha o znění tiskové zprávy, které MŠMT vydalo. Pátek 19. června skončil pro F.Vícha rozhovorem pro ČR1 RADIOŽURNÁL ( pořad Radiofórum). V neděli 21.června poskytl F.Vích telefonický rozhovor pořadu VEDLEJŠÍ EFEKTY (ČT24).

V pondělí 22. června odjeli představitelé skupiny NSM na školní týdenní akci. Byli tak mimo internet a nemohli řešit problematiku SM.

V týdnu od 22. června do 28. června se začala chystat další protestní akce proti SM. Skupina NECHCEME STÁTNÍ MATURITA se na ní podílí pouze předáváním informací, odkazem na svém blogu a několika obrázky.Akci pořádá skupina GR, Markéta Zahradníková a částečně by měla být organizována A.Cyprichem. Akci nepořádá skupina Nechceme státní maturitu.

OTÁZKY A ODPOVĚDI:

KDO VÁS PLATÍ?
Skupina Nechceme státní maturitu je financována ze soukromých zdrojů studentů a zakladatelů skupiny. Nevzali jsme a nevezmeme ani korunu od žádné politické strany, politického seskupení ani žádného člověka, který má zájem v problematice státních maturit.

PROČ TO DĚLÁTE?
Autoři skupiny NSM nesouhlasí se zavedením SM v současné podobě. Vadí nám malá informovanost, nedostatečné zajištění zkoušky, chybějící akceptace od VŠ, zmatek a chaos v otázce SM. Nelíbí se nám změny a úpravy několik měsíců před zkouškou. Řešením podle nás nejsou odpovědi: vyřešíme, zjistíme, časem bude, možná se povede.


JAK SE ZNÁTE S J.SOUKUPEM A M.ZAHRADNÍKOVOU?
Markétu Zahradníkovou jsme osobně viděli dvakrát v životě. Jaromíra Soukupa jsme v životě neviděli a osobně ho neznáme. K seznámení s M.Z. došlo přes sociální síť Facebook.

PROČ HO (J.SOUKUPA) MÁTE V PŘÁTELÍCH?
V přátelích máme desítky nových lidí. Některé jsme v životě neviděli a neuvidíme. Neradi odmítáme přátelství na Facebooku. Navíc mít přítele na Facebooku neznamená, že se s člověkem osobně znáte a máte společné politické názory.

CO ŘÍKÁTE NA DEMONSTRACI A ČINNOST GR?
Žijeme v demokratické zemi, kde si demonstraci může uspořádat naprosto každý. Autoři skupiny nikomu nemůžou zakazovat či nařizovat proti čemu demonstrovat. Jak je z výše uvedeného patrné, autoři NSM jednali se zástupci více politických stran a uskupení. Podpora některých stran a politiků končí u vyjádření do médií, jiné strany (uskupení) pomáhají ve větší míře. Co studentům a problému státních maturit pomůže více?
Proto činnost GR vítáme a děkujeme za připravu demonstrací a zájem o naši činnost. Podporu budeme vítat i od jiného seskupení či strany. Bohužel zatím od nikoho jiného v takové míře nepřišla.

5 komentářů:

Kalashnikov řekl(a)...
2. července 2009 v 7:55  

Ctění studenti,
v podstatě s vámi hluboce soucítím a chápu vaše postoje. Bohužel však přicházejí poněkud pozdě. O legislativní zajištění své maturity jste se měli zajímat už dříve, resp. vaši učitelé vás měli informovat již v prvním ročníku, jak bude vaše maturita vypadat. Zjistili byste, že jste měli v každém případě maturovat nově, protože došlo pouze k odložení NM o 2 roky.
Již více než rok je známa ta podoba maturity, která se nyní rozjíždí a je fixována v nedávno schválené vyhlášce. Že vám o ní učitelé neřekli? Pak studujete na velmi nekvalitní škole a vaši vyučující jsou hanbou pedagogického stavu. Protestovali jste proti nim? Obávám se, že nikoliv. A že to na vašich školách není zrovna dvakrát v pořádku, naznačuje i to, že vás k celé akci, jak píšete, motivovaly články na aktualne.cz, novinky.cz a idnes.cz. Možná vám vaši češtináři nevysvětlili v rámci mediální výchovy, že publicisté vytvářejí většinou virtuální realitu, že - v českých podmínkách - s 90% pravděpodobností nejsou vzděláni v oboru, o kterém píší, a tudíž s klidem publikují nesmysly, že zprávy musíte ověřovat a filtrovat atd. atd.
Tento odstaveček "Bohužel pochybný audit, změna názoru paní ministryně o 180 stupňů a nezájem politiků o jednání se studenty. To vše vedlo k zahájení přípravných prací na demonstraci proti státním maturitám." pak ukazuje, že i češtin dělala vaše problému veliký, asi jste se neučili o samostatném či osamostatnělém větném členu a o tom,jak se má psát. Pak tedy jednoznačně chápu vaše obavy z nové maturity, chápu, že se na ni naprosto necítíte být připraveni. Protestovat jste ovšem měli proti některým svým učitelům, protože ti nesou drtivý podíl na vaší situaci. Pochvalu by mohli dostat snad učitelé ZSV protože občanskou neposlušnost jste zvládli výborně.

poste.restante řekl(a)...
3. července 2009 v 15:11  

Milý samopale Kalashnikove.

Pokud jsem Vás pochopil, pak již 10 let a nejvíce 2 poslední roky MŠMT a jím zřízené organizace na plný plyn pracovali a již minimálně rok je z hlediska přípravy, průběhu a zajištění maturit vše jasné a dokonale připraveno. Těch pár tisíc středoškolských učitelů jsou prostě blbci, kteří si nedokázali najít na internetu informace, které tam již dávno jsou, a navíc jsou zcela neschopní, protože nedokázali své žáky připravit a celou problematiku jim vysvětlit.
Prostě za všechno mohou učitelé.
Ti blbouni prostě nechápou, že musí reagovat pružně.
Že když vyjde začátkem června ministerská vyhláška, která je preventivně publikována na internetu bez čísla, neboť ještě nevyšla ve sbírce zákonů je to v pořádku.
Že platnost některých částí této vyhlášky je zpětně k 15.5., pak vůbec nejde o alibismus.
Že školení zadavatelů a hodnotitelů, které začalo být nabízeno od poloviny května - smůla, že právě v době, kdy se na středních školách maturuje, ...
Že přihlášky k podzimní generálce byly požadovány cca 25. 6 - v době, kdy někteří žáci jsou již na dovolených s rodiči...

To vše je neklamnou známkou skvělé přípravy - a blbci jsou prostě ti učitelé.

Kalashnikov řekl(a)...
4. července 2009 v 9:10  

Ó kdežpak, milé poste restante,
MŠMT nese lví podíl na současném ne zcela utěšeném stavu, resp. politická verbež, která velí jednou tak a jednou onak, jednou jednoúrovňové, po druhé dvojúrovňové maturity atd. atd. Ale - potřebují studenti vědět, jestli bude jejich práce opravovat jeden hodnotitel nebo deset hodnotitelů? Jestli bude škola muset připravit 1 nebo 8 variant pracovních listů? Zjevně nepotřebují. Parametry zkoušky měli znát a ty se již rok de facto nemění - od schválení katalogů. Rozumný učitel také studenty na NM připravoval průběžně, i při všech nejasnostech, to mi nevymluvíte. Pokud ovšem učí lenoch, který nemá o obor a studenty zájem, pak je něco zjevně v nepořádku, ale na dané škole.
Žádná školení zadavatelů a hodnotitelů nebyla od poloviny května nabízena, šlo o konzultační semináře pro učitele CJ a ČJ - zřejmě také nejste dostatečně informován. Zatím byl školeni pouze ředitelé a komisaři v rámci projektu KROK - stačí sledovat stránky nové maturity. Termín KOS nebyl nejšťastnější, ovšem jde o důsledek politiky - ministr v lednu odvolal Zeleného a s tím padla veškerá výběrová řízení atd., proto dvouměsíční skluz - opět všeobecně známá fakta.
Pokud se nepletu, školní rok končí 30.6. Jetliže si někdo naplánuje dovolenou pro sebe a své dítě již dříve, pak za to nese odpovědnost - nechť studenti vynadají svým rodičům, že je okrádají o možnost chodit do školy a přihlášení zvládnout. Ovšem možnost přihlásit se ke generálce měli dřív - od 15.6. a nevěřím, že by již v této době někdo vycestoval. Pokud ano, je to jeho problém.
Znovu tedy opakuji, že studenti ve valné většině svých připomínek pláčí na nesprávném hrobě - nezlobte se, ale jestliže argumentují tím, že neznají "seznam četby", pak patří jejich češtináře kopat do zadní části těla, protože jim ho zkrátka nevytvořili. Případně studenti nestydatě lžou, a pak je třeba kopat do řiti je.
Na závěr mohu toliko zopakovat, že za hlavního viníka považuji politiky, protože tato verbež nemá o školství zájem (stačí si vzpomenout na Bartoše, jemuž vděčíme za totání chaos v přijímacím řízení, a tenhle hlupec je "expertem" ODS na školství, o Havlovi z ČSSD nemluvě). Misterstvo je pak paralyzováno a úředníci raději nedělají nic.

Zen řekl(a)...
5. července 2009 v 2:42  

Me se libi, jak pocet ucastniku studentske demonstrace roste - puvodne to bylo cca 3 tisice, potom 7 tisic, ted jiz pres 8 tisic ...
Na jake cislo se dostaneme do konce prazdnin?

Trosku mi to pripomina ten stary vtip, ze po valce bylo na Slovensku tolik partyzanu, ze by se do Tater nevesli :-)

Janek Wagner řekl(a)...
5. července 2009 v 7:15  

Policejní odhad byl 5-7 tisíc, se zúčastněnými novináři jsme se přikláněli k horní hodnotě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.