Jan Wagner: Proti státním maturitám demonstrovalo přes 7000 studentů

pátek 19. června 2009 ·

Demonstranti se nechali vést mimo hlavní dopravní tahy a místo před ministerstvem školství nejprve bloudili po Kampě a nakonec došli bez svých vůdců na Václavské náměstí. Organizátoři doplatili na svou slušnost a po několikahodinovém jednání je vypekli i pracovníci MŠMT: před kamerami je vytěsnili příznivci maturit z Obcane.cz. Mediální manipulace par excellence!



Kdyby 7000 studentů zablokovalo provoz před ministerstvem na Karmelitské, určitě by si Pražané demonstraci zapamatovali a ministryně by byla pod tlakem. Takto se nic nevyřešilo a média již zahájila zesměšňování demonstrantů: házeli rajčata na Lichtnštejnský palác a nevěděli, že to není ministerstvo (iDNES). Pokud je 18letý mimopražský student nejprve tahán zadními uličkami a pak neví, kde je, není divu. Organizátory totiž policie a vedení MŠMT oddělilo cca ve 13 hodin a podle zmatených pokynů měli demonstranti čekat, až se z jednání s ministryní vrátí. Jednání se ale protáhlo na více než dvě hodiny. Mezi tím demonstranti dorazili na Václavské náměstí, kde se bez vedení rozešli.

Tiskový odbor MŠMT se zachoval jako zručný manipulátor, čekajícím novinářům nejprve zprostředkoval předání petice za státní maturity několika mladíkům z Obcane.cz, kteří podle odposlechnutého rozhovoru byli předem s MŠMT dohodnuti. Pak následoval interview s paní ministryní, dalším aktivistou za maturity a poté zástupcem Asociace ředitelů gymnázií, který je také pro maturity. Organizátoři demonstrace přitom byli zavedeni za záda novinářů a kdyby se k ministryni po předchozích manipulativních prohlášeních neprodrali, brífink by skončil bez nich. Účelu bylo ale dosaženo, ke slovu se dostali jen minimálně.



15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 7:50  

Dobrý den,
můžete být v klidu pane autore. Žádná manipulace médií, ale logika věcí hovoří jasně - demonstrovali lidé, kteří se bojí státní maturity, kteří se oprávněně bojí, že úroveň jejich tzv. středních škol je tak ubohá a jejich znalosti tak nicotné, že nemají v žádných v nezávislých maturitních zkouškách šanci + gymnazisté, kteří by si troufli maximálně na zkoušku nižší úrovně, což by ovšem u gymnazistů bylo trapné a také několik učitelů, kteří se panicky bojí, že by se odhalili nicotné výsledky jejich pedagogické práce.

S pozdravem Michael Canov

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 7:53  

Omlouvám se za překlep...odhalily...

Michael canov

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 8:17  

Koukám, že kromě pravopisu máte i problémy s pochopením psaného textu.

Milan Schleider řekl(a)...
20. června 2009 v 10:21  

Zdravím. Myslím, že státní maturity nejsou připraveny a úroveň půjde hlavně u gymnazistů dolů. Cíl by neměl být ve zvýšení procenta lidí, kteří mají "papír" a chlubí se maturitou...
A navíc přírodovědné předměty jsou jaksi mimo linii cermatu. Aspoň zatím. Nebo se pletu?
Pane Canov máte pěkné stránky-tedy ty co se týkají "jergymu". Asi už neučíte?

Janek Wagner řekl(a)...
20. června 2009 v 10:43  

Milane, bohužel komentář podepsaný "Michael Canov" je zřejmě podvrh. Skutečný Michael Canov, učitel z "jergymu" ho nenapsal.

Milan Schleider řekl(a)...
20. června 2009 v 11:04  

Janku, asi je to tak...

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 12:19  

Myslím, že pan Wagner přesně vystihl situaci z pátku 19. Dělali jsme vše proto, abychom nebyli nařčeni z jakýchkoliv projevů výtržnosti. Na přání magistrátu byla trasa pozměněna, aby nedošlo k vážnějším dopravním situacím. My jsme chtěli jednat a být slušní. Kromě toho, informační balíček paní ministryně je nám teď na ho...no. Ten měl být k dispozici před 3 lety, teď je pozdě.

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 13:58  

Vážení diskutující.

Protože je znát, že do těch věcí vidíte, obracím se na Vás s několika dotazy.
1. Maturovat se má podle takzvaných "Katalogů požadavků", který vydala jakási firma Cermat. Ptám se, kdo ručí za jejich správný obsah? Ředitel Cermatu nebo Ministr školství nebo Svatý Petr?
2. Studium na střední škole, kromě těch "učňovských", trvá 4 roky. Je tedy nová maturita zkouškou pouze posledních z dvou let, když jsou ony Katalogy požadavků ze zákona zveřejněny pouze 2 roky před konáním maturity?
3. Jak vlastně souvisí „Katalog požadavků“ s dosavadními osnovami výuky současných třetích ročníků a septimánů? Pokud jim stát položí otázku, která byla v katalogu, ale nebyla v osnovách a naopak, mohou si stěžovat, že dané téma nebylo probíráno?
4. Jak odpovídají ony Katalogy postupnému náběhu výuky podle ŠVP? Podle čeho máme žáky připravovat? Podle svých ŠVP nebo podle Katalogu požadavků? Rámcově vzdělávací programy (RVP) jsou natolik všeobecné, že Školní vzdělávací programy (ŠVP), které jsou podle nich tvořeny, nezavazují školu k probrání konkrétních témat. Student připravující se na maturitu podle Katalogu má znalostí, která se na jeho škole neprobírají, nabýt samostudiem, v doučovacím kroužku nebo ve státních doučovacích Cermatoklubech?
Pokud na některou tuto otázku neznáte odpověď, nevadí, nejste sami. Netrapte se proto s tím jestli maturity ano či ne. Tak jak jsou už v principu připraveny, to bude pro jejich tvůrce a zastánce stejně jenom pořádná ostuda!
Pro nezúčastněné:
http://www.novamaturita.cz/katalogy-pozadavku-1404033138.html

Zdeněk Nutz

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 14:50  

Přesně tak, škoda jen, že tyto nezopdpovězené otázky nevidí česká média, která de facto manipulují s veřejností a vytváří o nás a našem problému deziluzi. A pobavila mě paní Šojdrová, když řekla, že podoba nové maturity je zřejmá od roku 2001.

Lukáš Jedlinský

Anonymní řekl(a)...
21. června 2009 v 0:11  

V souvislosti s cermatem mě napadá další unikátní projekt - scio testy... Údajně je některé státní vysoké školy vyžadují jako podmínku přijetí - snad dokonce místo přjímacích zkoušek.Že by podobné podnikatelské útvary takovým způsobem prorůstaly do státního školství je krajně nemravné.To,že si kdekdo může doslova koupit vzdělání na soukromé vysoké škole nechávám stranou. V tomto státě se dějí hrůzostrašné věci. Je s podivem, že vůbec pořád ještě funguje...

Unknown řekl(a)...
21. června 2009 v 2:06  

Co máte konkrétně proti Scio-testům při přijímačkách na VŠ? Ke všeobecné spokojenosti je už využívá spousta SŠ také jako přijímačky.

Anonymní řekl(a)...
21. června 2009 v 9:27  

Národní srovnávací testy SCIO nejsou ani národní, ani srovnávací, Je to jen šmejd s dobrým marketingem. Studenti jsou místo vzdělávání nuceni k drilu za vlastní peníze, ze kterých SCIO může uplácet kantory i university. Spolu s financováním škol "za hlavu" se tak podílejí na devastaci systému. Teď už mají dost peněz i na uplácení ministerských úředníků.

krtek řekl(a)...
21. června 2009 v 18:58  

Buďte, prosím, v komentářích konkrétnější: v oblasti matematiky základní úroveň je RVP pokryta, rozšířená úroveň jen na některých školách. Na naší OA jsme ŠVP (ale už předtím, když jsme věděli Katalogy cílových požadavků) kontrolovali, zda všechny předměty, které vyučujeme, na základní úrovni Katalogům odpovídají, a ohledně matematiky nybízíme studentům rozšiřující a volitelná Matematická cvičení. Vše sledujeme a vše studentům včas sdělujeme. V čem je tedy problém?

Nome řekl(a)...
22. června 2009 v 0:02  

2 Krtek: Teta Kateřina by řekla "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody"

Takže se kladou požadavky (nejlépe nesplnitelné), hledají se chyby v testech (ještě jsem neviděl bezchybný test), démonstruje se, ... hlavně, aby se nemuselo začít makat.

nina řekl(a)...
22. června 2009 v 10:05  

Scio
Letos si děti mohly podat tři přihlášky na střední školy v 1. kole přijímacího řízení. Termín zkoušky určuje ředitel školy - jsme si přečetli v pokynech k přijímacímu řízení. Konkrétně v Brně tomu ale bylo jinak. Všechna osmiletá státní či církevní (tedy neplacená) brněnská gymnázia akceptovala zajištění přijímacího řízení společností Scio (otázkou je proč i ta, která dlouho odolávala).

Výsledkem bylo to, že děti se prakticky mohly hlásit pouze na dvě gymnázia ze šesti. Důvod? Společnost Scio vypsala přijímací řízení pouze na 22.4. a 24.4., tedy pouze na dva dny.

Chcete-li ve Scio testech uspět, musíte se je naučit dělat. Pro děti v 5.třídách to platí obzvlášť a řeknou vám to na každé informační schůzce k přijímacímu řízení. Takže chcete-li dát dítěti šanci, navštívíte webové stránky společnosti Scio ("naštěstí" logo a odkaz na stránky najdete přímo v pokynech škol) a zakoupíte sady testů či celé balíčky zvyšující šance dítěte na přijetí: od "Balíček BEZ OBAV - nejnutnější příprava na přijímačky na víceletá gymnázia", pro jeden předmět 1255 Kč, po cituji (včetně pravopisné chyby) "Balíček MAXIMUM 5.tř. - UĎELEJTE PRO SVÉ DÍTĚ MAXIMUM!", 5812 Kč.
Otázku vypovídací hodnoty testů nechávám záměrně stranou.

Podrženo sečteno: termíny přijímacích řízení, snížení počtu neplacených osmiletých gymnázií, na které se dítě může hlásit, a změnu bezplatného vzdělání na placené zajistila v Brně společnost Scio.
Děkuji.
Poznámka: nejsem zhrzený rodič, dítě se na školu dostalo.

Nina Hrtoňová

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.