Radek Sárközi: Standard pro učitele nemůže vznikat bez Pedagogické komory

pondělí 11. května 2009 ·

Ministerstvo školství zahájilo veřejnou diskuzi k tvorbě „Standardu kvality profese učitele“. A zopakovalo všechny neduhy, které doprovázely jiné projekty – tvorbu rámcových a školních vzdělávacích programů nebo přípravu státních maturit… Když už je řeč o standardu „kvality“, čekal bych od MŠMT opravdu kvalitní text i postup. V čem vidím zásadní problém? Kvalitní manager nebo i vědec si nejprve zmapuje situaci a prostuduje dostupné zdroje. Až potom se do něčeho pustí…

Neznalost zahraničních zkušeností

V případě změn ve školství by tento postup znamenal nejprve zmapovat školské systémy v zahraničí – minimálně ve starých zemích Evropské unie, nejlépe ale všech zemích OECD. A to nejen současný vývoj, ale i postup, jak se k němu dospělo. Včetně všech překážek a pokusů o jejich překonání.

Dalším krokem by bylo zveřejnění těchto analýz a návrh týmu odborníků, které prvky doporučuje převzít a proč. Případně, který fungující systém lze implementovat do českého prostředí a jak si tuto implementaci představují.

Až potom lze otevřít veřejnou diskuzi. Protože taková diskuze se bude odvíjet od věcných argumentů a ověřených dat. Vyhlásit diskuzi takovým způsobem, jak to udělalo MŠMT, je kontraproduktivní. Bez analýz půjde jen o snůšku názorů. Bez přesných informací nastoupí místo argumentů pocity, což současný stav diskuze jen dokazuje.

To je umocněno ještě kvalitou textu Standardu nabízeného k diskuzi! Neodvážil bych se ani říci, že jde o polotovar. Spíše bych ho pojmenoval jako „nástřel“. Bohužel míří zcela mimo terč…

Bude následovat standard policisty, ministerského úředníka a poslance?

Zajímavé bylo i vysvětlení, proč Standard vzniká. Školství si by údajně na jeho základě mohlo nárokovat více peněz. Nikdo prý nenalije více finančních prostředků do současného systému. Takže: Pokud učitelé chtějí vyšší platy, než mají dnes, musejí zvýšit kvalitu své práce.

Na první pohled to vypadá logicky, jedná se o klasický manažerský přístup vyjádřitelný slovy “zvyšte produktivitu práce, budete mít více peněz“. Podezřelé ale je, že se tento princip aplikuje ve státní veřejné sféře výhradně na profesi učitele. Chtěl někdo loni po policistech, když dostali 25% navíc ze státního rozpočtu oproti roku 2007, plnění nějakých nových standardů a atestací? Chtěl někdo po poslancích, když si sami navyšovali platy, aby zkvalitnili svou práci? A chce někdo po nepedagogických pracovnících v tomto roce, aby se zařazením do nové tarifní tabulky diskutovali o kvalitách své profese? Nikoliv…

Dokonce ani úředníci ministerstva školství neprocházejí atestacemi, nediskutují o standardu své práce a nepracují na jeho zkvalitnění. A ti by přeci měli jít příkladem, když totéž chtějí po školách.

Dalo se určitě začít lépe, třeba od inspekce a ředitelů

Ministerstvo školství začalo diskuzí o standardu pro pedagogy. Těch je skoro 200 tisíc. Kdyby se do diskuze zapojil každý, bude ji zřejmě vyhodnocovat několik let. Doufám proto, že každý učitel se do diskuze zapojí, a to nejlépe opakovaně, aby měli na MŠMT co dělat … Přitom mohlo projekt odstartovat od ředitelů škol. Těch je jen několik tisíc. Mimochodem, „Standard kvalitního ředitele školy“ by se nám určitě hodil. Po zkušenostech s touto diskuzí se mohlo přejít i k řadovým učitelům…

Také marně pátrám po Standardu kvality inspektora České školní inspekce (ČŠI). Vzhledem k informacím o kvalitě inspektorů by to byl myslím velmi záslužný krok, navíc inspektorů je jen několik stovek. Začít diskuzi o standardech u pracovníků ČŠI, pak přejít k ředitelům a nakonec k učitelům vidím jako nejrozumnější postup! Bohužel rozum nemá v práci MŠMT příliš silné slovo.

Standardu by mělo předcházet založení Pedagogické komory

Chci zdůraznit, že nejsem proti Standardům! Kdysi jsem horoval pro Etický kodex učitele, který by připravila Pedagogická komora. Bohužel učitelé komoru nemají a dosud ji nezaložili. Komora by mohla mít velké slovo i v případě tvorby Standardu, vzájemné výměny zkušeností mezi učiteli apod. Mohla by plnit řadu funkcí, jak to vidíme třeba u České lékařské komory. Rozhodně by zvýšila prestiž učitelské profese. Neexistence komory je příčinou toho, že MŠMT nemá žádného oficiálního partnera, se kterým by muselo svoje kroky konzultovat a vyjednávat. To ministerstvu jistě leccos ulehčuje. Prostě učitelům, školám či ředitelům něco nařídí, ti si zareptají a pak to poslušně vykonají. Případně alespoň předstírají, že splnili příkaz. Dobrým příkladem jsou rámcové vzdělávací programy a tvorba ŠVP. Státní maturity zřejmě dopadnou obdobně.

Založme ji!

Také chci zdůraznit, že nejsem proti kariérnímu řádu, sám jsem předkládal jeho návrh k diskuzi. Kvalitnější učitelé by měli určitě dostat více peněz. Ale nekvalitní zaměstnanci by měli školství opustit, ne dostávat méně.

A už vůbec nejsem proti navýšení rozpočtu školství. Stále do něj investujeme o třetinu až polovinu méně, než je zvykem v zemích EU a OECD. Právě dlouhodobá podfinancovanost je hlavní příčinou současného stavu českého školství. Když nástupní plat řidiče autobusu je vyšší než průměrný plat učitele, bude něco v nepořádku. A když to MŠMT chce řešit diskuzí o Standardu kvality profese učitele, někdo se zřejmě zbláznil!

Tento článek vznikl v sobotu 28. března, kdy slavíme Den učitelů. Nenechejme si vnucovat z MŠMT nekvalitní materiály! Založme si vlastní Pedagogickou komoru a připravme společně kvalitní Standardy, kariérní řád, RVP a další důležité materiály…

Pokud souhlasíte se založením Pedagogické komory a chcete se stát jejími aktivními členy, napište na e-mail: pedagogicka.komora (at) volny.cz

Více informací budu zveřejňovat na internetových stránkách http://www.eucebnice.cz/pedagogicka.komora.

Internetové zdroje k diskusi o Standardu

• Standard kvality profese učitele: http://www.msmt.cz/standarducitele

1 komentářů:

ignorant řekl(a)...
11. května 2009 v 22:17  

Standard učitele je opravdu potřeba, ale znovu opakuji, že musí vzniknout zespodu od učitelů a né od ministerských úředníků. To, co jsem se dočetl v návrhu mě nijak nepřesvědčilo. Zajímavá je také "nastavená" délka diskuze. Salda mě tady přesvědčoval o množství příspěvků diskutujících k problematice standardu učitele - bohužel, šlo tak maximálně o 200 diskutujících a to se mi zdá velmi málo. Kdo nechodí na Českou školu, servery EDU a stránky MŠMT, či jiné portály ( převážná část učitelů ) o nějaké diskuzi neví vůbec nic. Neprošlo to vůbec sborovnami. A potom to přijde jako rána z nebes. Navíc mě chybí motivace ve školách - a tou jsou jedině peníze. Bez patřičných miliard nalitých do vybavení škol, vzdělávání - atestací učitelů se nedokáže absolutně nic. Nyní probíhá ve většině škol atmosféra rezignace. Učitelé jsou vyčerpáni z tvorby ŠVP ( dělali to úplně zdarma ), obrovského nedostatku učebních pomůcek, učebnic, moderní didaktické techniky,... konkrétně učitele II. stupně ZŠ bych nazval "Hrdinové naší doby"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.