Studenti: Nechceme státní maturitu!

pondělí 11. května 2009 ·

Skupina Nechceme státní maturitu!, iniciovaná Filipem Víchem z jíčínského gymnázia na sociální síti Facebook, má již sedm a půl tisíce členů. Skupina má za cíl pokusit se, slovy autora, o nemožné: o zrušení státní maturity. Podle členů studenty za rok touto dobou čeká experiment, který si na ně vymysleli dámy poslankyně a páni poslanci. Většina učitelů i studentů ve školách však rok před novou závěrečnou zkouškou neví, jak se bude maturovat a zda vůbec se bude maturovat. Čas rychle letí a studenti by podle výzvy měli vzít svojí budoucnost do svých rukou.

Předloni podobná iniciativa Stop státní maturitě zorganizovala masový desetitisícový protest 4. května 2007 v pražských ulicích. Před tím podepsalo petici proti státním maturitám přes 11 tisíc studentů a další online petici podpořilo 32 tisíc studentů.

Pokud použijeme předloňské argumenty předsedy školského výboru Valtra Bartoše (ODS) proti tehdejšímu stavu přípravy maturit, nebudou ani v příštím roce státní maturity možné. Toto jsou již nesplnitelné požadavky z jeho jedenácti podmínek:

Za šesté. Učitelé přesně vědí, z čeho se bude maturovat, alespoň rok předem. A to si myslím, že jsem velmi nenáročný, když řeknu rok předem.

Za sedmé. Žáci přesně vědí, z čeho se bude maturovat, alespoň rok předem.

Za osmé. Učitelé přesně vědí, jak se budou maturity hodnotit, alespoň rok předem.

Za deváté. Žáci přesně vědí, jak se budou maturity hodnotit, alespoň rok předem.

Připomeňme si i předloňské stanovisko dnešní ministryně Miroslavy Kopicové, která chtěla za doby svého ministrování koncem roku 2006 státní maturity zrušit i s tím, že není dobré, když studenti technických škol nematurují z matematiky.

Příprava státních maturit má za sebou již desetiletou historii. Podle původních záměrů měly být nové maturity spuštěny již v roce 2002. Ale v roce 2000 tehdejší ministr školství Eduard Zeman oznámil, že se státní maturita o jeden či dva roky odloží. Průtahy pak pokračovaly a CERMAT se stal i za 176 milionů Kč z ESF samostatnou institucí. Celkové náklady za deset let nejspíše již přesáhly půl miliardy korun a zhruba stejnou částku by měla stát příprava v posledním roce. Odhadované roční náklady pak jsou 160 milionů ročně, tedy cena jedné maturity má být 16 000 Kč bez amortizace nebo zhruba dvoj- až trojnásobek s ní. Bude totiž provozován zastaralý off-line systém, jehož životnost můžeme odhadnout jen na pár let. Připravovaný systém ignoruje například možnosti transakční části Portálu veřejné správy. Dalším nedostatkem je, že veřejnost nebyla seznámena s analýzou maturit v sousedních zemích ani v zemích EU, o zámoří nemluvě.

Ale vraťme se k iniciativě Nechceme státní maturitu! Skupina připravuje petici, která bude v brzké době zveřejněna. Na stránkách Facebook uvádějí následující argumenty:

1) Všeobecné přesvědčení o nepřipravenosti státních maturit u pedagogické i běžné veřejnosti. Více jak devět tisíc lidí na Facebooku to řeklo jasně. Maturitu nechceme. Není připravená.

2)
Nedostatečná informovanost o průběhu státní maturity v řadách studentů, učitelů i ředitelů škol. Studenti dnes stále častěji slýchají rozdílné informace o jejich závěrečné zkoušce. Na mnoha školách se stalo, že své učitele museli žáci poučovat, jak budou maturity probíhat.

3)
Nedostatečné proškolení pedagogické veřejnosti, které chybí základní informace o skládání závěrečné zkoušky. Nevědí a nemají se to od koho dozvědět. Školení čeká pouze některé a to v létě, tedy přibližně necelých deset měsíců před státní zkouškou.

4)
Všeobecné přesvědčení o nedostatečném zajištění průběhu a vyhodnocování zkoušek. KDO ? JAK ? ZA JAK DLOUHO ? JAKÝM ZPŮSOBEM ? Nikdo neví.

5)
Strach o zajištění regulérnosti zkoušky (zmanipulování výsledků, ztráta zkoušky či prosáknutí podoby testů na veřejnost ještě před zahájením zkoušek). Chráněná auta pendlující po republice? Internet? Kdo zaručí při ohromném množství vyplněných testů, že vyhodnocování proběhne v pořádku. Kdo zaručí, že se někomu test neztratí?

6)
Nedostatečná vybavenost škol na pořádání státních maturit. Poslech v anglickém či německém jazyce z kazeťáku, který šumí a zrní? V plné třídě lidí? Ano i to je státní maturita.

7)
Změna pravidel závěrečné zkoušky v průběhu studia studentů na středních školách. Studenti víceletých gymnázií rozhodně o státních maturitách v době svého nástupu nevěděli. A máme i my jistotu jak zkoušky budou probíhat?

8)
Chybějící studijní materiály potřebné ke skládání závěrečné zkoušky. Dostali jste už seznam povinné četby? Přečteme snad několik tisíc stránek za necelých deset měsíců?

Ohlas v médiích:

Studenti žádají odklad státních maturit, petice zamíří do všech škol
iDNES.cz - ‎skupinu 'Nechceme státní maturitu' a v posledních dnech se to rozjelo v podstatě tak, že každým dnem přibývá dejme tomu tisíc nových členů," řekl idnes.cz ...

Studenti odmítají státní maturitu. Hrozí i protesty
Týden.cz - "Více jak dva tisíce lidí to na Facebooku řeklo jasně: Maturitu nechceme. A proč? Jednoduše není připravená," dodal Vích, který je žákem jičínského gymnázia ...

6 komentářů:

Gustav řekl(a)...
11. května 2009 v 12:45  

Valtr Bartoš je moula, který neví, o čem mluví. Katalogy požadavků jsou zveřejněny již velmi dlouho, studenti budou maturovat právě podle nich.
Že učitelé neznají přesně hodnotící kritéria, je lapsus právě našich politiků, o jejichž činnosti ve školství platí, že nač sáhnou, to z:rví. Kdyby bylo školství jejich prioritou, byla by novela již dávno schválena a vytvořeny prováděcí předpisy a metodická doporučení.
Studenti na facebooku horující proti státním maturitám o nich leckdy vědí kulové - někteří žijí v domnění, že když nastupovali do školy, žádná státní maturita být neměla (přitom by měli maturovat dle modelu, který byl před dvěma lety odpískán).
Osmý argument je tuplovaně k smíchu, maximálně usvědčuje učitele ČJ z neschopnosti a lenosti - původní kánon byl zveřejněn před několika lety, již více než rok je známo, že školy si jej nově tvoří samy. Pokud to jejich učitelé nevědí, je to problém jejich, ne CERMATu. A pokud nečtou - jak se opovažují chtít maturitu?
Ne že bych byl superfanouškem nových maturit, ale tento typ akcí je zcestný, navíc bych očekával, že průměrný učitel vedl studenty k nové, ne staré maturitě. Jestli tomu tak nebylo, pak platí, co jsem psal výše.

Unknown řekl(a)...
12. května 2009 v 16:06  

Gustave, gustave, kde bereš ty informace Ty, to nevím, vím jen, že tento expediment stál již stovky milionů korun, informace jsou každou chvíli protichůdné!!! Stejné maturitní otázky pro celý stát, všechny typy škol a žáků je deformace. A o Cermatu mi ani nemluvte, nikdo neví NIC /jen bláboly/ a je půlka května, kde jsou ta školení, kdo na ně bude chodit, když probíhají maturity a závěrečné zkoušky, práce na ŠVP a uzavírání známek ve škole.
Kdo bude učit? Ty školení již měly být!!! Jak chcete v září uskutečnit maturitu nanečisto???!!!
Že by se udělali školení o prázdninách? Děkuji nechci, chci si odfrknout. Ti hrabaví, přechytračení a arogantní packalové z CERMATU mi za to nestojí. Rád učím a proto si odpočinu rád na nový školní rok, abych mohl dát dětem v příští šk. roce skutečně to co budou potřebovat. Řešení vzdělanosti způsobem, jako jsou tyto STÁTNÍ MATURITY /alespoň v této podobě/ je diletantismus nejhlubšího zrna!!!!
A tím to nekončí, jestliže se nezastaví, bude stát platit do této černé díry další 100 miliónů každý rok...i v době kdy peněz není dostatek....

krtek řekl(a)...
12. května 2009 v 16:41  

Ta školení, pane kolego, ta školení...
A také udělala, dle vzoru město.
Je to úplně jedno, jestli se nová maturita odloží nebo holt se vyzkouší i s tím rizikem, že se někde projeví nějaká chyba. Koneckonců - na Slovensku maturitu opakovali studenti v teplácích, aby dokázali svou morální nadřazenost.
Odložením se na novou maturitu pravděpodobně vydá víc peněz než jejím vyzkoušením na ostro.

Gustav řekl(a)...
12. května 2009 v 17:45  

Inu, Pavle, stačí zavítat na web novamaturia.cz a pročíst si maturitní zpravodaje. http://www.novamaturita.cz/maturitni-zpravodaj-1404033794.html
Žádná školení zatím být neměla, pouze od půlky května mohou probíhat konzultační semináře (KOS), které jsou ovšem navázány na časové možnosti lektorů. Neb většina z nich v této době maturuje a ví, že i kolegové z ostatních škol maturují, nechávají tyto KOS na červen (onen skluz je dán výměnou ředitele CERMATu - opět za tím stojí MŠMT - a stopem na všechna výběrová řízení). Na všech školách už by v tuto chvíli měly být příručky a DVD určená k těmto seminářům. Školení hodnotitelů atd. začnou formou e-learningu poslední týden v srpnu a jen malá část proběhne prezenčně. http://www.novamaturita.cz/vzdelavani-pedagogu-1404033799.html
V září žádná maturita nanečisto nebude a ani být neměla. V dubnu t.r. proběhla na cca 100 vybraných školách první fáze maturitní generálky, v říjnu má proběhnout fáze druhá - všichni maturanti budou psát didaktický test. Ten se vyhodnocuje centrálně, takže na něj žádné školerní nepotřebujete. http://www.novamaturita.cz/maturitni-generalka-1404033187.html
V lednu (možná v únoru) proběhne třetí fáze - písemná práce, a to už budete na její opravování proškolen.
http://www.novamaturita.cz/ciskom-1404033801.html
Kdybyste se o danou problematiku více zajímal, věděl byste, že CERMAT je plně podřízen MŠMT, takže své výtky směřujte na ministerstvo a také do parlamentu. Pokud chápete legislativní fungování státu, pak by Vás nemělo překvapit to, že pracovníci CERMATu leckdy nemohou požadované informace sdělit. Teprve před pár týdny totiž spatřila světlo světa vyhláška upravující podobu maturity a byla puštěna do vnějšího připomínkového řízení. Dokud nebude schválena parlamentem (mělo se tak stát na přelomu června/července, ale se změnou vlády a předčasnými volbami na krku...), nelze na mnoho hlavně prakticky orientovaných dotazů odpovědět. Nelíbí se mi to o nic méně než Vám, ale není to chyba lidí v CERMATu, ale MŠMT.
Pro celý stát rozhodně nebudou stejné maturitní otázky, ale toliko testy a zadání písemných prací. Ústní zkouška je plně v gesci jednotlivých škol.
A upřímně řečeno doufám, že nejste učitel českého jazyka, protože Váš pravopis syntaktický kulhá na obě nohy.

eva řekl(a)...
14. května 2009 v 16:07  

Inu, Gustave, Váš pravopis syntaktický možná nekulhá, ale asi nás /tedy alespoň mě a Pavla/ nepřesvědčíte o své pravdě, byť za CERMAT bojujete jak lev /zaměstnanec?/. Informace sice sledujeme, ale někdy také zjistíme, že i oficiální stránky jsou pozadu / to se stalo např. v případě dost podstatné změny maturitního kalendáře/. A ta školení v červnu po maturitách? Víte vůbec, že podle vyhlášky se může maturovat až do 20. června, závěrečné učňovské zkoušky se konají v červnu, veškerá klasifikace se uzavírá v červnu a přijímací řízení bude letos probíhat asi až do září? Pokud se budeme nudit, můžeme se věnovat tvorbě ŠVP, autoevaluaci nebo školnímu programu EVVO, tak aby nám pěkně navazoval na Státní program EVVO, který je plněn prostřednictvím tříletého akčního plánu EVVO..........Kupodivu i poslední srpnový týden máme nějakou práci. Maturita nanečisto v září nebo generálka v říjnu... Když se k tomu přidá předpremiéra v lednu /nebo v únoru?/, tak s vědomím toho, že premiéra je 12.dubna, toho už máme dost. V něčem se snad shodneme: není to jen chyba lidí v CERMATu, ale i na MŠMT.

Unknown řekl(a)...
15. května 2009 v 12:45  

Začíná se mi to líbit, Gustave....státní maturity byly odklepnuty, už není o čem diskutovat!!!
Jen mi je trochu líto těch vyhozených peněz /myslím, že mohly být využity lépe/, je mi trochu líto těch dětí / a to jak těch chytřejších, i těch méně nadaných, třeba si témata stáhnou z internetu/ ,že si z nich dělá stát pokusné králíčky /myslel jsem, že má jít o zkoušku z dospělosti!!!/, je mi líto i vyučujících /všech/, že si i z nich dělá stát rukojmí... a nevěří v jejich morální profil!!!
Maturity v této podobě se neměly odložit, ale zrušit !!!...,k čemuž pevně věřím dříve nebo později dojde.....
Zdravím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.