MŠMT pokračuje intenzivně s evropskými projekty

středa 15. dubna 2009 ·

Ve středu 8. dubna se na Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy uskutečnilo projednávání další trojice projektů spolufinancovaných z prostředků Evropského sociálního fondu – Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Veřejné projednání u tzv. kulatého stolu je standardní součástí připomínkového a schvalovacího procesu všech projektů. Projekty spolufinancované z prostředků EU jsou jednou z priorit ministerstva v tomto období.

Projednávaly se následující projekty: Efektivní instituce, Efektivní transfer znalostí a Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání.

Náměstek ministra školství pro oblast vysokých škol a vědy a výzkumu prof. Vlastimil Růžička průběh jednání zhodnotil takto: „Je potěšující, jak se vysoké školy a subjekty terciárního vzdělávání o tyto projekty zajímají a zapojují se do nich. Svědčí o tom i dnešní hojná účast odborné veřejnosti z celé republiky a velmi konstruktivní a zasvěcený způsob vedení diskuse. Projednáním a spuštěním včera projednávaných projektů se kompletuje celý projektový vějíř realizovaný Odborem Evropských programů sahající od reformy a hodnocení terciárního vzdělávání až po podporu efektivnosti jejich fungování a ochranu jejich výstupů. Pro českou ekonomiku jsou to obzvláště důležité předpoklady jejího dalšího zdravého vývoje.“

Cílem projektu Efektivní instituce je podpora a rozvoj efektivních principů řízení, především podpůrných ekonomických a administrativních procesů v institucích terciárního vzdělávání a vědecko-výzkumných institucích, které mají posílit konkurenceschopnost těchto organizací v národním, evropském i světovém kontextu.

Efektivní transfer znalostí řeší přenos znalostí tvořených v rámci výzkumných a vývojových aktivit do praxe. Projekt se mj. zabývá systémem ochrany a komerčního využití duševního vlastnictví a systémem komercializace výsledků výzkumu a vývoje a realizace spolupráce s aplikační sférou.

Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání má za cíl systémově zastřešit výstupy terciárního vzdělávání na vysokých a vyšších odborných školách, které povede k zpřehlednění celého terciárního sektoru vzdělávání v České republice, z něhož budou profitovat jak jednotlivé instituce, tak studenti, zaměstnavatelé či akreditační komise.

Společným jmenovatelem všech projektů je jejich orientace na sektor terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje. V rámci MŠMT je realizuje skupina pro výzkum a vysoké školství za podpory externích odborníků na danou problematiku. S těmito třemi celkem již sedm projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost bude probíhat až do roku 2012 v rámci uvedené skupiny ministerstva.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.