Zpráva o 45. ročníku Chemické olympiády

pátek 6. února 2009 ·

V letošním ročníku studenti překvapili odbornou porotu svými vědomostmi a zřejmě i svědomitou přípravou na ústřední kolo, neboť rozdíl mezi prvním a třetím místem byl pouhý 1 bod! Hranice úspěšnosti byla posunuta z 50 % na 75 % a certifikát úspěšného řešitele tedy obdrželo všech 30 účastníků z kategorie A a dva účastníci z kategorie E.

Letošní 45. ročník Ústředního kola Chemické olympiády se konal ve dnech 26. až 29. ledna v prostorách Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity na Katedře anorganické chemie. Slavnostní zakončení proběhlo v aule Přírodovědecké fakulty UK. Slavnostního vyhlášení výsledků a předávání cen se zúčastnili: prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy; prof. Ing. Zdeněk Bělohlav CSc., proděkan Fakulty chemicko-technologické VŠCHT Praha, školy, která bude v příštím roce hostit Ústřední kolo 46. ročníku Chemické olympiády, PaedDr. Eva Schneiderová, vedoucí Talentcentra, Národního institutu dětí a mládeže, RNDr. Petr Holzhauser, předseda Ústřední komise a za Přírodovědeckou fakultu UK RNDr. Jan Kotek, Ph.D.

Záštitu nad celou akcí převzali: MUDr. Pavel Bém, primátor hl.m. Prahy; prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy a prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.,děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ústředního kola Chemické olympiády se zúčastnilo celkem 43 studentů, 39 soutěžících z kategorie A a 4 studenti z kategorie E. Kategorie A je určena žákům 3. a 4. ročníků všech typů středních škol s výjimkou středních odborných škol s chemickým zaměřením, pro něž je určena kategorie E.

Soutěž byla rozdělena do dvou částí. Soutěžící nejprve řešili teoretické úlohy z anorganické chemie, fyzikální chemie, organické chemie a biochemie. V praktické části ústředního kola si vyzkoušeli stanovení Michaelisovy konstanty katalasy. Katalasa je enzym, který rozkládá peroxid vodíku na vodu a kyslík a studenti měli zjistit aktivitu katalasy na základě úbytku peroxidu vodíku v reakční směsi. Kategorie E byla v praktické části doplněna o kvalitativní analýzu. Studenti obdrželi čtyři zkumavky s pevnou anorganickou látkou a měli pomocí dostupných činidel zjistit, z jakého kationtu a z jakého aniontu se příslušná látka skládá.

Vítězem kategorie A se stal Martin Zábranský z Gymnázia Litoměřická, Praha 9 s celkovým počtem 98 bodů, druhé místo obsadil Ondřej Hák z Gymnázia a SOŠ sociálně správní Hořice v Podkrkonoší, vůbec nejmladší účastník olympiády, který získal 97,40 bodu, na třetím místě se umístil Pavel Švec z Gymnázia České Budějovice, Jírovcova s celkovým počtem 96,90 bodů.
V kategorii E zvítězil Martin Vařeka ze SPŠCH Pardubice s celkovým počtem 84,88 bodů. Na druhém místě se umístil Roman Nebel ze SPŠCH akademika Heyrovského, Ostrava – Zábřeh s celkovým počtem 73,92 bodů; třetí místo obsadil David Hurný též z SPŠCH akademika Heyrovského, Ostrava – Zábřeh s celkovým počtem 69,04 bodů.

Je nutné si uvědomit, že za skvělými výsledky studentů stojí neúnavná práce pedagogů, kteří věnují svůj volný čas práci s talentovanými studenty, připravují je na školní, krajské a ústřední kolo této soutěže. Bez jejich obětavé práce by řada studentů nezískala potřebné vědomosti a zkušenosti. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na realizaci tak významné akce jakou je Ústřední kolo 45. ročníku Chemické olympiády. Náš dík patří především hostitelské škole - Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, Katedře anorganické chemie; porotcům odborných hodnotících komisí, ale též sponzorům, bez jejichž podpory by se tato akce neobešla.

Více informací naleznete na www.chemicka-olympiada.cz.

Ing. Jana Ševcová
tajemnice ÚK ChO



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.