Petr Kolman: Ověření podpisu

úterý 24. února 2009 ·

Otázka: Kde všude je možné v roce 2009 provést ověření pravosti podpisu? Možno si nechat ověřit jen podpis „na prázdném papíře“? Může podpis ověřit i ředitel ZŠ?

Odpověď:

Ověřování se i letos řídí zejména zákonem č. 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu a o změně některých zákonů (zákon o ověřování). Pro informační komplexnost dodejme, že poslední novelizace tohoto předpisu byla realizována z.č.301/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. 

Veřejnost se někdy mylně domnívá, že ověření podpisu (tzv. legalizaci) může provést jen notář, nicméně existují i jiné možnosti.

Ověřování pravosti podpisu, mimo notářů, též provádí:

  • krajské úřady,
  • obecní úřady obcí s rozšířenou působností,
  • obecní úřady,
  • úřady městských částí nebo městských obvodů územně členěných statutárních měst,
  • úřady městských částí hlavního města Prahy,
  • újezdní úřady,
  • a nově – od 1.7.2009:
  • držitel poštovní licence,
  • Hospodářská komora České republiky.

Dodejme, že legalizací se ověřuje, že žadatel listinu před ověřující osobou vlastnoručně podepsal nebo podpis na listině uznal za vlastní.

Pozor, legalizací se nepotvrzuje správnost ani pravdivost údajů uvedených v listině ani jejich soulad s právními předpisy. Úřad za obsah listiny ze zákona  neodpovídá!

K druhé části dotazu:

V dotazu zmíněný postup se  nemůže provést, jelikož dle ustanovení § 13 citovaného zákona se legalizace neprovede jde-li o legalizaci podpisu na listině, která neobsahuje žádný text.

K třetí části dotazu:

Nikoliv.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.