MŠMT podporuje bezpečnější internet

úterý 10. února 2009 ·

U příležitosti Dne pro bezpečnější internet se na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy uskutečnila tisková konference věnovaná aktivitám podporovaným resortem v rámci programu Safer Internet. Jejich náplní je předcházení rizikům spojeným s užíváním internetu dětmi a mládeží.

„Přínos, který internet představuje, nepochybně převažuje nad jeho rizikovými faktory. Ta rizika ale nesmíme podceňovat, protože jejich následky mohou být někdy velice vážné. Děti se často nerozvážně vzdávají svého soukromí, nedokáží rozlišit nebezpečí a  mohou se tak například stát obětí deviantů," řekl náměstek ministra pro všeobecné, odborné a další vzdělávání Jindřich Kitzberger. Připomněl, že tématem letošního Dne pro bezpečnější internet je šikana. 

Mobilstory

Přímo na tiskové konferenci byla náměstkem ministra Jindřichem Kitzbergerem vyhlášena soutěž Mobilstory. „Ve škole by používání mobilů měla omezovat jasná pravidla, během vyučování má být  vypnutý . Ve volném čase se ale dá využít i kreativně. Zneužívání mobilních telefonů, jehož jsme v poslední době svědky, musí mít i atraktivní protipól. Mobilní telefon se přece dá využít i jinak než ke kyberšikaně," zdůraznil Kitzberger. 

Tématem letošního ročníku tvůrčí soutěže Mobilstory je kamarádství, které překonává kybernetickou šikanu. Soutěž bude mít svou literární a videoklipovou kategorii. V obou kategoriích je určena mladým autorům ve věku 10 - 16 let (žáci 5. - 9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií). Soutěžní příspěvek v obou kategoriích může připravit jeden, dva nebo i více (kolektiv) autorů. 

Veškeré příspěvky musí být zaregistrovány nejpozději do 31. května 2009.

Finalisté soutěže budou odměněni věcnými cenami a jejich práce budou zveřejněny.

Podrobnosti o Mobilstory

MŠMT a bezpečnější internet

MŠMT vyvíjí celou řadu aktivit jak samostatně, tak ve spolupráci s neziskovým sektorem (Safer Internet). Už v roce 2004 byla zveřejněna Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu, která jsou zaměřena na rozšíření povědomí o rizicích spojených s internetem a seznamují cílové skupiny se základními preventivními opatřeními, jež mají zmíněnému nebezpečí čelit.

Jednou z cest, jak lze eliminovat možná nebezpečí, která na malé uživatele internetu číhají, je naučit je s internetem správně pracovat, vybírat si spolehlivé zdroje, ověřovat si získaná data, ctít autorská práva a v první řadě chránit osobní údaje a soukromí.

MŠMT a Safer Internet

MŠMT podporuje program Safer Internet už od jeho zrodu v roce 2005. Program je výjimečný tím, že se snaží oslovit zmíněné cílové skupiny neformálním způsobem, např. pomocí každoročně pořádaných tvůrčích soutěží. V případě dětí to byly literární výtvory, ve kterých zobrazují svůj originální pohled na internetové hrozeb a způsoby, jak je překonat. Pro pedagogické pracovníky byla loni uspořádána soutěž WebQuest, jejíž druhý ročník je připravován na letošní podzim - opět pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.