Petr Kolman: Musím se dostavit do školy? II.

úterý 10. února 2009 ·

Dotaz: Velice mě zaujal text právní poradny z 22. 1. 2009. Chtěl bych zeptat, zda musím v zaměstnání dostat volno z důvodu účasti na projednání kázeňských problémů mého syna ve škole? A když se rodič nechce dostavit může být do školy i předveden Policií ČR? (dotaz byl krácen)

Odpovídáme:

K zmíněné tématice řešené dne 22. 1. 09 jsme zaznamenali  mnoho ohlasů (i negativních), a tudíž se k ní vracíme.

Připomeňme si,  že podle ustanovení § 22 odst.3 písm. b) školského zákona platí, že zákonní zástupci (tedy zejména rodiče) dětí a nezletilých žáků jsou povinni na vyzvání ředitele školy nebo školského zařízení se osobně (!) zúčastnit projednání závažných otázek týkajících se vzdělávání dítěte nebo žáka.

Musíme ovšem podtrhnout a psali jsme to již minule (žel některým čtenářům to „uteklo“), že se  musí jednat o závažné (nikoliv tedy bagatelní) problémy, ředitelé by tedy ex lege neměli zvát rodiče do školy kvůli standardním věcem nebo dokonce pedagogickým a výchovným drobnostem.

Ad pracovní volno

Dle pracovněprávních předpisů se pracovní volno z důvodu účasti na projednání závažných otázek týkajících se vzdělávání dítěte neposkytuje.  V tomto ohledu není školská a pracovně-právní legislativa provázána. Zde je nejlepší se školou dohodnout, kdy je ve vašich možnostech se do školy dostavit. Většina rozumnějších ředitelů (resp.ředitelek)  škol si je vědoma, že rodičům nenáleží zmíněné pracovní volno k návštěvě školy a vychází zákonným zástupcům vstříc. Na druhou stranu je neradostnou skutečností, že existuje skupina rodičů, která se jen na své pracovní vytížení perfidně vymlouvá a se školou řádně nespolupracuje…

Ad předvedení policií – v tomto případě ze zákona skutečně nemůžete být předveden ani Policií ČR ani Městskou policií, nicméně pokud se na výzvu školy bez omluvy opakovaně nedostavíte, škola tuto vaši netečnost k povinnosti plynoucí z § 22 odst.3 písm. b) školského zákona  může nahlásit na sociální odbor příslušného městského (obecního) úřadu (resp. úřadu městské části či městského obvodu ve statutárních městech), jak nota bene v diskuzi správně zmínila i jedna ze čtenářek ČŠ.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.