Český trh elektronických knih zažívá boom

čtvrtek 12. února 2009 ·

Elektronické knihy už delší dobu nejsou jen doplňkem k hlavní nabídce, pro řadu lidí se stávají první možností volby, jak si knihu přečíst.

„Největší zájem je o beletrii, lehké čtení na cesty, scifi a fantasy. Lidé oceňují, že si knihu mohou stáhnout elektronicky a nemusí řešit neustále rostoucí knihovnu, zvláště když jde o knihy, ke kterým se nevrací tak často,“ říká Jiří Vlček, vedoucí projektu Palmknihy. „Populární jsou také technické texty a historická literatura, hlavně díky tomu, že elektronická verze umožní pohodlné vyhledávání,“ dodává Vlček.

Palmknihy.cz existují od roku 2000, kdy trh elektronických knih i ve světě teprve začínal. Už tehdy bylo pro uživatele zajímavé stahovat si do kapesních počítačů knížky a nepoužívat tato zařízení jen pro organizování schůzek a kontaktů. S vývojem techniky a rozšířením vhodných nástrojů mezi uživatele rostl počet stažených knížek z Palmknih, v lednu 2009 se přehoupl přes 5 milionů stažených knih za dobu existence serveru.

Dlouhá historie existence Palmknih umožňuje vysledovat určité trendy. „Velkým impulsem pro elektronické knihy byl nástup kvalitnějších mobilních telefonů kolem roku 2004, na které jsme zareagovali nabídkou knih, které je možné číst na mobilních telefonech online. Druhou špičku zažíváme právě nyní, když už je mezi lidmi dostatek zařízení s větším displejem. Elektronické knihy si mohou uživatelé přečíst také na telefonech Apple iPhone, které jsou pro čtení textu zvláště vhodné díky svému čitelnému displeji a přímému propojení s Palmknihami. Nově vzrůstá zájem o specializované čtečky na bázi elektronického papíru, které umožňují při čtení stejný komfort jako běžné knihy,“ říká Jiří Vlček.

Právě nástup čteček využívajících pro zobrazování takzvaný „elektronický papír“ je zlomovým prvkem v historii používání elektronických knih. Umožňuje naprosto pohodlné čtení, displej nezáří a je čitelný i na plném slunci stejně jako běžný papír. Uživatel si může do paměti čtečky nahrát několik stovek knížek a bez obav z příliš těžkých zavazadel vyrazit na dovolenou i s příruční knihovnou. Ceny specializovaných čteček padají na úroveň ceny několika výpravnějších tištěných monografií.

Strategií serveru Palmknihy.cz je nabízet knihy v neuzamčené podobě, tedy bez DRM. Uživatelé nejsou omezováni při změně čtecího zařízení. V současné době je většina knih nabízena zdarma v rámci spolupráce s jednotlivými vydavatelstvími, na letošní rok se Palmknihy chystají nabídnout i placené tituly.

Webový přístup: http://www.palmknihy.cz 
Přístup pro chytré telefony: http://palmknihy.cz/mobile
Přístup pro iPhone: http://palmknihy.cz/stanza



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.