Anička Dajdou v Radě ČT?

pondělí 23. února 2009 ·

Studenti z iniciativy Inventura demokracie navrhli poslancům jako kandidáta do Rady ČT Aničku Dajdou, známou z Hvězdné pěchoty Superstar. Chtějí tak protestovat proti způsobu, jakým politici manipulují s mediálními radami a jejich obsazováním.

„V minulosti poslanci odmítli do rady zvolit ústavního soudce Vojtěcha Cepla nebo spisovatele a chartistu Ivana Klímu,“ vysvětluje absurdní nominaci Jakub Bachtík z Inventury demokracie. „Vzali jsme si z toho poučení, že Anička Dajdou bude nejlépe odpovídat jejich požadavkům na post televizního radního.“  

Pokud by byla Anička opravdu zvolena, zůstane podle studentů práce televizní rady stejně kvalitní. „V radě ČT působí tři tělocvikáři, televizní moderátorka a zástupce spolku hasičů. Anička se jim svou kvalifikací vyrovná,“ myslí si Bachtík. „Má také bohaté mediální zkušenosti,“ dodává. 

Studenti však uznávají, že šance na zvolení jejich kandidáta je malá. „Na rozdíl od většiny dosavadních radních totiž není úzce vázána na žádnou politickou stranu,“ vysvětluje člen Inventury demokracie Tomáš Knopp. „Snažili bychom se nějaký kamarádšoft s politiky dojednat, ale nebyl na to čas: na navržení kandidátů dali poslanci jen deset dní,“ doplňuje.  

Šance na změnu tohoto manipulativního způsobu volby mediálních rad se nabízí tuto středu. Sněmovní výbor bude ve středu 25. 2. 2009 projednávat novelu zákona, která by měla volbu rozdělit mezi Senát a sněmovnu. Navrhuje ji senátor Jiří Oberfalzer proto, aby se poslancům ztížila možnost obsazovat radu podle stranického klíče.  

www.inventurademokracie.cz 



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.