Jiří Strádal: Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání právě vstoupil v platnost

čtvrtek 2. srpna 2007 ·

Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006) má lidem umožnit získání plnohodnotného dokladu o dosažené kvalifikaci na základě přezkoušení, aniž by museli několik let chodit do školy. Pomůže to lidem, kteří nepracují v oboru, který vystudovali, v praxi se naučili dělat něco jiného, ale když pak chtějí změnit místo, chybí jim doklad o odpovídajícím vzdělání.

Základním prvkem nového systému jsou tzv. dílčí kvalifikace. Jde o způsobilost k vykonávání pouze části určitého povolání, tj. určité pracovní činnosti nebo několika pracovních činností, které ale dávají možnost profesního uplatnění. Např. v rámci povolání kuchař může být dílčí kvalifikací třeba příprava pokrmů studené kuchyně, v rámci povolání zahradník zase aranžování květin.

Národní soustava kvalifikací 

Aby bylo možné uznávat kvalifikace, kterých člověk nabyl mimo školu, bylo nutné vytvořit několik předpokladů. Kromě samotného zákona bylo potřeba vytvořit Národní soustavu kvalifikací, v níž jsou dílčí i úplné kvalifikace popsány prostřednictvím kvalifikačních a hodnoticích standardů. Existence Národní soustavy kvalifikací je předpokladem k tomu, aby lidem mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, kde je získali.

Občané, kteří se domnívají, že disponují dovednostmi některé dílčí kvalifikace, se z nich budou moci nechat vyzkoušet. Zkouška přitom proběhne podle hodnoticího standardu a pokud uspějí, získají celostátně platné osvědčení. Zkoušení budou provádět tzv. autorizované osoby, což budou firmy, školy i fyzické osoby, které k tomu získají oprávnění od příslušného resortního ministerstva (tzv. autorizujícího orgánu).

Důležitý je pohled zaměstnavatelů

Předpokladem úspěchu tohoto nového systému je samozřejmě to, aby jej uznávali zaměstnavatelé. Z tohoto důvodu jsou standardy dílčích kvalifikací po svém zpracování dále předávány k projednání a úpravám reprezentantům zaměstnavatelů, tzn. profesním svazům, cechům či asociacím. Speciálně k tomuto účelu jsou zřizovány tzv. sektorové rady pro jednotlivá odvětví. V tuto chvíli jsou vypracovány standardy pro téměř 300 dílčích kvalifikací, zatím vesměs pro oblasti výroby, řemesel a služeb.

Teprve po jejich odsouhlasení zástupci zaměstnavatelů jsou standardy dále předkládány ke schválení jednak příslušnému resortnímu ministerstvu, jednak Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy ČR. Nejdále je v těchto procedurách 35 dílčích kvalifikací z oblasti gastronomie, hotelnictví a potravinářství, které by měla být příští týden schválené vedením MŠMT. V tom případě pak budou zveřejněné na informační systému Národní soustavy kvalifikací www.narodni-kvalifikace.cz, a bude možné, aby zájemci o získání autorizace (tj. oprávnění provádět zkoušení občanů), o ni zažádali na příslušném resortním ministerstvu. Podrobnosti žádosti ještě budou zveřejněné.

Zkoušet budou „autorizované osoby“

Jakmile pak budou existovat autorizované osoby, mohou se občané u nich hlásit k vykonávání zkoušek z příslušných dílčích kvalifikací. Je zřejmé, že se jedná o běh na dlouhou trať, postupně budou přibývat schválené dílčí kvalifikace z dalších oblastí, v dohledné době ovšem vesměs na úrovni odpovídající vyučení.

Získání dílčích kvalifikací by nejvíce mělo pomoci těm občanům, kteří pracují nebo mají znalosti a dovednosti v jiné oblasti, než je obor, kterému se vyučili, nebo který vystudovali. V řadě případů zaměstnavatelé nepotřebují člověka z širokou odborností, ale pouze někoho na vykonávání užšího okruhu pracovních činností.

Zákon 179/2006 jde ovšem ještě dál. Získá-li občan více dílčích kvalifikací, které ve svém celku odpovídají rozsahu některého oboru vzdělání, bude moci na příslušné škole nebo učilišti složit závěrečnou učňovskou zkoušku nebo maturitní zkoušku, aniž by předtím museli do školy několik let chodit. Je zřejmé, že to bude náročná cesta, ale pro lidi, kteří pro svou kvalifikaci a uplatnění něco udělat chtějí, bude jistě schůdnější než začít studovat od začátku. 



Jiří Strádal

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.