VÚP: Konzultační centra – první pomoc při tvorbě ŠVP

pátek 22. června 2007 ·

Výzkumný ústav pedagogický v programů v základním, gymnaziálním a speciálním vzdělávání. Konzultační centra nabízejí školám pomoc prostřednictvím telefonických konzultačních linek, e-mailových poraden či přímou osobní konzultací.

„Od začátku existence konzultačních center, tj. od března 2007, přišlo nejvíce dotazů ze základních škol, bylo jich kolem 250,“ říká Jan Hoštička, který je garantem konzultačního centra pro základní vzdělávání.

Podle jeho slov zpočátku výrazně převažovaly emailové dotazy, v poslední době přibývá telefonických. „Nejčastěji se školy ptají na to, zda je potřebné mít zpracovaný ŠVP již k prvnímu září 2007, jestli je možné zahájit výuku podle ŠVP např. na 1. stupni ve více ročnících najednou, jestli někdo bude školní vzdělávací program schvalovat, jak do něj zapracovat  volitelné a nepovinné předměty, zda a za jakých podmínek je možné integrovat vzdělávací obory a podobně.“

Do konzultačního centra přicházejí z některých škol i krátké ukázky  ŠVP s konkrétně nasměrovanými dotazy  nebo s žádostmi o posouzení vybraných  pasáží. „Nejčastěji to bývá učební plán a  hodnocení žáků či autoevaluace školy, to školy nejvíce trápí,“ vysvětluje J. Hoštička.

Od září čeká základní školy výuka podle vlastních školních vzdělávacích programů, i to je pravděpodobně důvod, proč tazatelé možnost konzultací vesměs oceňují a tuto službu hodnotí velmi pozitivně.

Konzultační centrum pro gymnaziální vzdělávání čeká větší nápor dotazů až od září, kdy řada gymnázií si začne své školní vzdělávací programy teprve tvořit. Přesto už teď se množí telefonické dotazy, které se týkají například obecných kapitol ŠVP, názvů předmětů,  ale i reformy jako takové.

Na konzultační centrum pro speciální vzdělávání se obracejí převážně školy, které vzdělávají žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, především žáky s mentálním postižením. Jejich dotazy  jsou obdobné jako u základních škol. Směřují zejména k úpravě učebních plánů, k možnosti zahájit výuku podle ŠVP ve všech ročnících atd. Také z těchto škol přicházejí části  jejich školních vzdělávacích programů s žádostí o odborné připomínky. Také školy při zdravotnických zařízení se často dotazují,  co má obsahovat ŠVP a v jakém rozsahu má být zpracovaný. Od počátku existence konzultačního centra odpověděli pracovníci oddělení speciálního vzdělávání na více než 150 telefonických i emailových dotazů. 

Nabízené možnosti konzultací

Základní vzdělávání

Telefonní konzultace na čísle: 731 813 815, 261 341 449 (každé pondělí od 15.00 do 17.00 a každý pátek od 9.00 do 11.00) 261 341 465 (úterý  9.00 – 11.00 a středa 9.00 – 11.00)

E-mail: konzultace_zv@vuppraha.cz

Gymnaziální vzdělávání

Telefonní konzultace na čísle: 731 813 847 (každé pondělí od 9.00 do 11.00 a každý čtvrtek od 15.00 do 17.00)

E-mail: konzultace_gv@vuppraha.cz

Speciální vzdělávání

Telefonní konzultace na čísle: 732 128 210 (každé pondělí od 9.00 do 11.00 a každou středu od 14.00 do 16.00) každý pátek (od 9.00 do 11.00) můžete volat na telefonní číslo 261 341 458 a konzultovat své dotazy s pracovníkem VÚP.

E-mail: konzultace_spec@vuppraha.cz

Školy mohou využít i fax: 261 341 480. Více informací najdou také  na webových stránkách VÚP www.vuppraha.cz nebo na Metodickém portálu www.rvp.cz.
 
 
 
 



VÚP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.