Petr Kolman: Ochrana jeskyní (nejen) před mladistvými

pátek 22. června 2007 ·

Otázka: Blíží se konec školního roku, jsou tu výlety a jiné radovánky, učím na SŠ a ráda bych se studenty také probrala, jaké sankce jim hrozí při případném ničení jeskyní, které hodláme mimo jiné také navštívit. Hledala jsem je v přestupkovém zákoně, ale nic jsem tam o jeskyních nenašla, zajímalo by mě jak to tedy je? Nebo je u nás nyní už dovoleno beztrestně ničit všechno?

Odpověd´:

Jeskyně jsou, z právního hlediska, podzemní prostory vzniklé působením přírodních sil, včetně jejich výplní a přírodních jevů v nich.
 
Ničit, poškozovat nebo upravovat jeskyně nebo jinak měnit jejich dochovaný stav je dle zákona o ochraně přírody a krajiny zakázáno! A to všem, tedy i žákům SŠ!

Výjimku z tohoto zákazu může udělit orgán ochrany přírody pouze v případech, kdy je to v zájmu ochrany jeskyně nebo kdy jiný veřejný zájem chráněný  zákonem výrazně převažuje nad zájmem na ochraně jeskyní.
 
Pro průzkum nebo výzkum jeskyně je třeba povolení orgánu ochrany přírody. Povolení nepotřebují osoby pověřené orgánem ochrany přírody k provádění monitoringu nebo inventarizace, dále osoby při výkonu státní správy, policie, osoby při plnění úkolů obrany státu a osoby při zajišťování veterinární péče, záchranných služeb nebo správy vodních toků.
 
Pro úplnost dodejme, že stejné ochrany jako jeskyně požívají i přírodní jevy na povrchu (například krasové závrty, škrapy, ponory a vývěry krasových vod), které s jeskyněmi souvisejí.

Jaké jsou tu sankce?

Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 10 000 Kč fyzické osobě (tedy i žákovi staršímu 15 let), která se dopustí přestupku tím, že poškozuje nebo ničí jeskyni nebo její součást, nebo porušuje jiné povinnosti stanovené k ochraně jeskyní. Pozor, tato sankce plyne ze zákona o ochraně  přírody a krajiny a nikoliv z přestupkového zákona zmíněného v dotazu.

Při posuzování přestupku osoby, která v době jeho spáchání dovršila patnáctý rok a nepřekročila osmnáctý rok svého věku, se uplatňují zvláštní, „soucitnější“ pravidla. Horní hranice pokuty se tak u mladistvých snižuje na polovinu, přičemž však nesmí být vyšší než 2000 Kč.

Pro úplnost dodejme že, u právnických osob a fyzických osob – podnikatelů jsou sankce ještě přísnější! 

Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 1 000 000 Kč (tedy magický 1 milion korun)  právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že poškozuje nebo ničí jeskyni nebo její součást nebo porušuje jiné povinnosti stanovené k ochraně jeskyní!

Pokud o nějakém ničení jeskyní víte (či se dozvíte), obraťte se na Českou inspekci životního prostředí nebo Policii ČR (která pak věc předá orgánům ochrany přírody).



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.