Josef Duhajský: Zajímavá fyzika – několik tipů z internetu

pondělí 12. prosince 2005 ·

Možná i vy, pokud učíte fyziku, často přemýšlíte o tom, jak ji učit zajímavěji. Provedl jsem malý průzkum pomocí několika internetových vyhledávačů a nabízím vám několik tipů na webové stránky, jejichž obsah by měl souviset se zajímavou fyzikou.

První webové stránky Zajímavá fyzika, které jsem takto objevil, jsou stránky Tomáše Tyce, o nichž jsem se nedávno na České škole zmiňoval. Za inspiraci určitě stojí.

Další webové stránky, kam mě internetové pátrání po zajímavé fyzice přivedlo a které přímo nesouvisely s Tomášem Tycem, byly stránky ČEZu (konkrétně Informační centrum elektrárny Temelín).

Zde najdete několik prezentací Zajímavá fyzika:

Zajímavá fyzika – Albert Einstein

Zajímavá fyzika - RTG záření

Zajímavá fyzika - Lasery kolem nás

Zajímavá fyzika - K vysokým energiím

Nevím, zda budou připadat zajímavé i vašim žákům či studentům, ale využít v hodinách fyziky byste je určitě mohli. A že se na stránkách ČEZu nacházejí i další vhodné materiály do výuky, už snad ani není třeba připomínat. Pokud nevěříte, přesvědčte se sami.

Že při hledání zajímavé fyziky narazíte na Fyzweb, není náhoda. Představovat už asi netřeba. Matematicko-fyzikální web Magdy Vlachové pro změnu možná neznáte, ale za nahlédnutí určitě stojí. Najdete tu nejen informace z fyziky, ale také zajímavé úlohy i jiné zajímavosti z matematiky.

Na stránkách Učitelských novin – vyučovací předměty můžete posoudit zajímavost zde uvedených fyzikálních odkazů. Jsou zde uvedeny i odkazy pro jiné vyučovací předměty. Fyzikální zajímavosti nabízí i řada dalších odkazníků, třeba ten na Seznamu.

Zajímavá učebnice fyziky je podle časopisu Vesmír překlad vysokoškolské učebnice Fyzika. Více o této publikaci najdete na stránkách nakladatelství Vutium Brno. Žákům a studentům středních škol bych ji asi nenutil, ale pro učitele by mohla být rozhodně přínosná.

Astronomie a fyzika na přelomu tisíciletí je velmi zajímavá kniha podle webových stránek nakladatelství Aldebaran. Soudě podle nabídky tohoto nakladatelství by to mohla být i pravda.

Internet mi připomněl i další knižní titul – Perelman: Zajímavá fyzika, Praha Mladá fronta 1962. Nevím, zda tato kniha vyšla někdy poslední dobou v reedici, ale pokud ji u vás ve škole objevíte, rozhodně do ní nahlédněte. Bohatý přehled nejen fyzikálních učebnic a knih, ve kterém najdete i tento titul, nabízí Jan Voženílek na stránce Literatura. A pokud ve vaší školní knihovničce titul Zajímavá fyzika neobjevíte, přijměte jako náhradu webové stránky Fyzika kolem nás příbramského Q-klubu, které mi ji trochu připomínají; problémy popsané na těchto stránkách byste mohli při výuce využít a řešit je s vašimi žáky.   

„Zajímavá zapojení 1, 2, 3, 4 – inspirace konstruktérům“ jsou tituly, které můžete v případě zájmu objednat v Centru vzdělávání.

Nejen pro učitele mohou být zajímavé stránky RNDr. Vojtěcha Ullmanna astronuklfyzika.cz věnované jaderné fyzice, astrofyzice, kosmologii a filozofii, i když s některými jeho názory možná nebudete souhlasit..

Věda a výzkum – monitorování českého internetu – tento odkaz je velmi výhodný, pokud chcete sledovat novinky z vědy na českém internetu. Starší odkazy na téma věda a výzkum najdete v příslušném archivu.

Na webu ScienceWorld mě zaujal starší článek Nejlepší stránky o fyzice  z roku 2002 především z důvodu ješitnosti. Prvním z pětice nejlepších populárně naučných webů z oblasti fyziky, kterou časopis Scientific American vybral v červnu 2002, je web Physics 2000, který už od roku 2000 sám chválím, kudy chodím. Škoda, že na českém internetu neexistují podobné vzdělávací stránky. Nezapomeňte se podívat i na další čtyři weby z této pětice, kterou Scientific American vybral. Stojí za to.

Ještě vám vnutím jeden astronomický odkaz Návod na použití vesmíru, a protože na jeden článek je těch odkazů až dost, přeji vám příjemnou zábavu při jejich prohlížení. Ať jsou vám tedy při výuce fyziky alespoň trochu užitečné!



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.