Ondřej Neumajer: Weblogy a osobní weby o vzdělávání

neděle 18. září 2005 ·

Internet je místo, kde může své názory publikovat téměř každý. Podívejme se na weblogy a osobní weby takových osobností, které mají něco společného se vzděláváním, školstvím a pedagogikou.

Encyklopedie Wikipedia definuje weblog (http://cs.wikipedia.org/wiki/Blog) jako aplikaci obsahující periodické příspěvky na jedné webové stránce. Nejčastěji, nikoli však nezbytně, bývají zobrazovány v obráceném chronologickém pořadí, (tj. nejnovější nahoře). Autor se nazývá blogger. Weblogem není nazýván pouze program, který webovou stránku vytváří, ale také samotná stránka.

Weblogy v angličtině

Vzdělávacích weblogů (zkráceně blogů) existuje na Internetu velké množství. Tak například George Siemens, učitel Red River College z kanadského Winnipegu vede velmi zajímavé stránky věnované elektronickému vzdělávání. Součástí jeho webu Elearningspace (http://www.elearnspace.org/edutechblogs.htm) je i seznam odkazů na několik desítek anglofonních blogů zaměřených na technologie a vzdělávání.

Zajímavým webem je i Educational Bloggers Network (http://www.ebn.weblogger.com/), který odkazuje na mnoho členských blogů. Bohužel, v době vzniku tohoto článku probíhala aktualizace hlavního obsahu webu.

Dlouhý článek o podstatě vzdělávacích weblogů od Stephena Downese je možné nalézt na webu časopisu EDUCAUSE Review (http://www.educause.edu/pub/er/erm04/erm0450.asp)

České vzdělávací weblogy a servery

V Českých luzích a hájích je blogosféra učitelů poměrně řídká. Odkazy na velké množství českých blogů je možné najít například na Blogportálu (http://blogportal.hlava.net/), ale ani na tomto seznamu nenajdeme zvláštní kategorii pro vzdělávání. Je zde sice několik blogů, které se na školu dívají z pozice studenta, ale v jejich podání ustupuje škola spíše do pozadí života mladého autora a nejedná se tedy o web o vzdělávání v pravém smyslu. Jelikož pravověrných weblogů pojednávajících o vzdělávání není zase tolik, nalezne čtenář v článku i osobní weby, které se na tuto problematiku orientují.

Jankovy názory

Mezi klasické weblogy, které nejvíce vyhovují definici již zmíněné Wikipedie patří bezpochyby Jankovy názory (http://jankovy.nazory.cz/) s podtitulem Jsem z toho janek… od autora Jana Wagnera. Kontroverzní a svým stylem psaní provokující novinář na svém osobním weblogu prezentuje zejména kritiku některých kroků Státní informační politiky ve vzdělávání, státní správě a establishmentu vůbec. Ne náhodou je posledních několik spotů věnováno akci, ke které Respekt vydal zvláštní přílohu výstižně nazvanou CzechVztek.

Tento weblog jasně potvrzuje jedno z dalších uváděných vymezení weblogů, tedy skutečnost, že obsah blogů bývá vždy osobního charakteru a je nutné jej považovat za subjektivní záležitost. Obsahově se Jankovy názory patrně nejvíce věnují technologiím ve vzdělávání a lidským právům.

Stolzová

Petr Kukal, aktivní autor knih, básniček, komentářů a recenzí, publikuje své názory na webu s tajemným názvem Stolzová (http://stolzova.aktualne.cz/stolzova/index.php) a podtitulem web pro pedagogickou tradici a kontinuitu. Pokud bychom chtěli výstižně charakterizovat o co na tomto webu jde, může nám posloužit nadpis jednoho z Kukalových článků zde na České škole: Proč jsem zastáncem tradiční pedagogiky (http://www.ceskaskola.cz/Ceskaskola/Ar.asp?ARI=101988).

Web Stolzová je snad jediným českým webem, který v současné době veřejně podporuje pedagogickou tradici ve smyslu soustředění se na vzdělávací obsah před kladením důrazu na metody a formy práce. Ačkoli nelze pochybovat o tom, že aktuální trendy v pedagogice přejí „módním“ pedagogickým směrům, nezanedbatelná část učitelů stále věří a hlavně praktikuje tradici. Ovšem veřejně se se zastánci tradice víceméně nesetkáme. S výjimkou mudžahedína Petra Kukala. Zastánce moderních pedagogických směrů čtení článků na Stolzové bezpochyby nutí k přemýšlení. A zvedá ze židle.

Chytrák Tim

Chytrák Tim (http://www.chytraktim.com/) je primárně zaměřen na tvorbu webových stránek, jak ostatně patrno z podtitulu webu: Jak dělat dobrý web aneb kurz právě začíná. Petr Chlebek, autor webu a učitel v jedné osobě, mezi zajímavé články a recenze občas zařadí i takové informace, které se vztahují k problematice vzdělávání. Na webu lze nalézt i osobní názory na některé dění kolem ICT vzdělávací politiky MŠMT.

Education on Line

Education on Line (http://www.educationonline.cz/) je název webu, jehož autorkou je Ladislava Knihová. Ačkoli by se dalo říci, že se jedná o komerční web – autorka nabízím prostřednictvím webu vlastní e-learningové kurzy a další formy vzdělávání – v členěné nabídce je možné se dočíst i další zajímavosti věnované výuce anglického jazyka podporované informačními a komunikačními technologiemi.

AKA monitor

Nedávno jsem byl konfrontován otázkou, co mají dělat senioři, kteří si již práci s informačními technologiemi nemohou kvůli svému pokročilému věku osvojit. Že je tato otázka založena na chybné premise, dokazuje web AKA monitor (http://www.akamonitor.cz/) šestasedmdesátiletého Arnošta Katolického. Docent Katolický na svém (nutno podotknout trochu nepřehledném) webu shromažďuje informace z mnoha oblastí svého zájmu. Mně osobně nejvíce zaujaly shromážděné krátké zprávy z monitoringu tisku věnované e-learningu (http://www.akamonitor.cz/aka-weblog.htm).

A další weby…

Osobních webů učitelů existuje zcela jistě povícero. Například Josef Duhajský si vede jako součást osobní stránky Deníček (http://www.gbl.cz/profesor/duhajsk/denicek.htm), do kterého nepravidelně zaznamenává příhody a zážitky ze svého působení na gymnáziu. Nebo Radek Sárközi má na své stránce (http://www.volny.cz/sarkozi/) odkazy na mnoho aktivit, na kterých se nějakým způsobem podílel.

Výše uvedené příklady osobních webů nebo weblogů dokazují, že i mezi českými učiteli se najdou osobnosti, kteří mají svými názory co nabídnout a nebojí se moderních technologií. Malý je rybník český a tak nemůže nikoho překvapit, že s výjimkou jediného blogera všichni ostatní osobně přispívají i sem na Českou školu.

Pokud znáte osobní weblog či web nějakého dalšího učitele nebo si sami takový vedete, dejte o tom v diskusním fóru vědět ostatním.

Autor článku zveřejňuje vlastní články, které nejsou jinak dostupné on-line na adrese http://ondrej.neumajer.cz/.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.