Vít Berka: Pravidelné přesčasové hodiny

úterý 17. června 2003 ·

Dotaz: Na naší škole byly pravidelné přesčasové hodiny pedagogických pracovníků stanoveny na pátek. Pokud tedy např. na pátek připadá volno, učiteli se tyto přesčasové hodiny nezapočtou, a tedy ani neproplatí. Zajímalo by mne,(…) (…), jak je tomu v případě, kdy učitel např. dálkově studuje a studijní volno mu připadlo právě na pátek. Toho dne je přítomen na semináři na vysoké škole. Mají se jeho přesčasové hodiny započítat, nebo nikoli?

Podle ustanovení § 83 odst. 6 zákoníku práce je prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu, vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn (§ 84, 85 a § 87 odst. 1). U zaměstnanců s kratší pracovní dobou (§ 86 odst. 1) je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu (§ 83a); těmto zaměstnancům nelze práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost.

Další ustanovení k nařizování práce přesčas a jejímu rozsahu obsahuje § 96 zákoníku práce. Odměňování a poskytování náhradního volna za práci přesčas upravuje § 10 zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech ve znění pozdějších předpisů.

V daném případě byla přesčasová práce zaměstnanci (učiteli) nařízena na pátek. Jak ale vyplývá z dotazu, v jednom týdnu vznikla učiteli překážka v práci z důvodů uvedených v § 126 zákoníku práce, tj. z důvodu účasti na studiu při zaměstnání. Pokud existuje překážka v práci na straně zaměstnance, tento zaměstnanec práci vykonávat nemůže, což znamená, že nemůže v době překážky v práci konat ani práci přesčas. V daném případě tedy práce přesčas vykonávána nebyla, žádné přesčasové hodiny nemohou být započítány a nemůže za ně ani náležet plat.



Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.