Dana Šlancarová: Anglicky efektivně

středa 19. března 2003 ·

Výukový jazykový software Anglicky efektivně 2003 využívá nejmodernějších technologických postupů, jako jsou multimediální animace, rozpoznávání řeči nebo tvorba vlastních zvukových cédéček se slovíčky. Je určen pro celou škálu úrovní od úplných začátečníků až po středně pokročilé.

Koncepce jazykového kurzu od firmy Landi spojuje výhody samostatného postupu s možnostmi interaktivní komunikace s počítačem, bedlivě monitorujícím studentovy pokroky. Žák si totiž sám volí stupeň obtížnosti (0–100  %), takže se mu probírané jevy zobrazují na úrovni odpovídající jeho pokročilosti.

Jeho postup a chyby hlídá Memorganizer, modul, který statisticky vyhodnocuje jednotlivá cvičení a generuje seznam problémových obratů, z nichž studenta posléze přezkouší. Zároveň si student může pouhými dvěma klepnutími myší kopírovat všechny důležité obraty do schránky Pamatuj!

Existují ovšem i další možnosti, kterak si výuku přizpůsobit svým aktuálním potřebám. Dvě položky v hlavním menu, Soubor a Editace, slouží například k tvorbě vlastních seznamů slovíček. Tyto seznamy lze tisknout a pak studovat třeba v tramvaji. Řidiči a běžci pro zdraví si zase mohou pomocí modulu Go&Learn uložit vybrané obraty do zvukového souboru (formát wav) a vypálit na CD, aby si je mohli cestou po dálnici nebo lesem přehrávat.


Učím se

Pokročme však od technických vymožeností k jazykovému obsahu. Základem je gramatika, která existuje v podobě textového průvodce nebo jako animovaný výklad (stýská-li se vám po atmosféře jazykové školy, naleznete ji zde v nefalšované podobě včetně chybných odpovědí a typicky české výslovnosti angličtiny – výklad je koncipován jako rozhovor učitele se žákem a je v češtině). K dispozici jsou také soubory vět procvičující daný gramatický jev.

Dále je pro studenta připraveno 113 lekcí slovíček (včetně celovětných příkladů). Všechny probírané obraty jsou přeloženy do češtiny. Uživatel si může zvolit, zda chce zobrazit anglické výrazy, české výrazy, anebo obojí (záložka Zobrazení).

Program ovšem také úspěšně supluje výuku konverzace – ve formě „multimediálních ozvučených fotopříběhů“. Výběr jednotlivých témat je prakticky zaměřen: rodina, barvy, nakupování, cestování, v restauraci atd.

Všechny obraty jsou ozvučeny (mluví tentokrát rodilí mluvčí), zvuk si lze přehrát opakovaně nebo zpomaleně, případně s pomocí Trenéra výslovnosti nahrát svou výslovnost a srovnat ji s originálem.



Jsem zkoušen

Další nepostradatelnou funkcí programu je pochopitelně zkoušení. Zkoušet lze jak gramatiku, tak slovíčka i konverzační obraty. Žák si může nastavit například tyto parametry zkoušení: výběr lekce, směr zkoušení (překlad do angličtiny, překlad do češtiny, diktát), typ odpovědi (odpověď si pouze myslet, odpověď vypsat, odpověď vybrat ze seznamu), časový limit či počet odpovědí. Pokud si nainstalujete rozpoznávání řeči, můžete správné odpovědi hlásat na mikrofon.

Při kontrole správných odpovědí však počítač nedokáže odlišit překlep či chybějící tečku za větou od podstatné chyby. Naštěstí může žák své hodnocení pro potřeby Memorganizeru sám ihned změnit. Do budoucna by se dal také vylepšit výběr z několika možností (je-li např. jednou z možností nabízených pro překlad věty jednotlivé slovo, nic nelze testovat …).


Česky?

Omezený prostor této recenze nám neumožňuje se dostatečně věnovat dalším možnostem programu (např. funkci Vyhledávací centrála). Vše podstatné však čtenáři najdou v přehledném manuálu, kterému se dá vytknout jediné – „neumí čésky“. Proč firmy, které investují tolik úsilí do vývoje kvalitního programu, zapomínají na takovou drobnost, jako je jazyková korektura příruček k softwaru? Nejde jen o přehlédnuté překlepy a chybějící čárky – nevhodné stylistické obraty ztěžují pochopení. Škoda této malé šmouhy na jinak výborném produktu.


Plusy a minusy:
+ celkové pojetí, řada užitečných funkcí, tvorba vlastních CD
– nároky na místo na disku, kontrola překladů, jazyková úroveň manuálu

Minimální konfigurace:
procesor Pentium 400 MHz, 64 MB operační paměti, 500 MB volného místa na pevném disku, mechanika CD-ROM/DVD-ROM, zvuková karta, mikrofon, Windows 98/ME/2000/XP

Cena: 998 Kč vč. DP

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Dana Šlancarová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.