Milan Hausner: Pro jaké povolání se hodím?

středa 6. listopadu 2002 ·

Už dlouho jsem se nesetkal s podobnou publikací, která by s takovým přehledem kombinovala poradenskou psychologii, čtivé postřehy z praxe i výzkumu spolu s osobnostními testy, aby nakonec poskytla návod, jak si zodpovědně vybrat budoucí profesi. Je určena žákům a jejich rodičům, ale též učitelům.

Hned první věta předmluvy „příručku, kterou jste si neuváženě koupili...“ předznamenává svižný rukopis na České škole dobře známého autora, zkušeného psychologa a znalce školského prostředí Antonína Mezery. Do své nové knihy skryl celou řadu cenných rad a postřehů k výběru budoucího povolání, pro který může být užitečným vodítkem.

Když se před časem objevil CD-ROM Úřadu práce s popisem různých profesí, byla to v zásadě jediná pomůcka takového druhu. Navzdory svému nedořešenému ovládání a nepříliš kvalitnímu softwaru se na školách docela osvědčila. Kniha Pro jaké povolání se hodím je ale mnohem důkladnější a potřebnější. Nepřináší sice moderní cvakání do klávesnice, ale o to více vám musí cvakat mozkové závity. Jen mne trochu mrzí, že nakladatel nebyl pečlivější při grafickém zpracování této příručky, tak aby byla přehlednější.

Už v prvé kapitole, nazvané Sebepoznání, autor nastiňuje celou řadu zapeklitých otázek, zaměřených na zpytování svých schopností, zájmů a charakterových vlastností. Odpovědi tedy nebudou jednoduché, ale k jejich odhalení může přispět baterie osobnostních testů, které jsou součástí knihy. Ta samozřejmě nabízí i přehled zdrojů, odkud je možno čerpat další informace. A protože žijeme v době internetu, najdete v ní aktuální adresář těch nejvýznamnějších webů této tématiky.

Podstatnou částí publikace jsou též rady, jak zvládnout přijímací zkoušky, jak naplňovat své motivační cíle, jak se lépe soustředit či jak rozvíjet svou paměť. Určitě bude i pro nás kantory zajímavé projít si testem správného učení. (Umíme se učit alespoň trochu efektivně? Školení Z v rámci SIPVZ mne totiž denně přesvědčuje o opaku…)

V posledních několika stránkách se autor obrací i na rodiče a připomíná některé zásady pozitivního chování, které může přispět k úspěchu jejich ratolesti v období pro ni tak komplikovaném.

Kniha Pro jaké povolání se hodím je bezpochyby vynikajícím počinem původní české poradenské literatury, která v lidsky přijatelné podobě předkládá souhrn možných odpovědí na otázky, které by si měli položit všichni naši žáci.

Pro jaké povolání se hodím (jak poznat sám sebe a správně se rozhodnout + osobnostní testy)
Antonín Mezera, Computer Press 2002, 187 Kč



Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.