Rudolf Pecinovský: BlueJ – prostředí pro výuku objektově orientovaného programování

středa 6. listopadu 2002 ·

V minulých dvou článcích jsem hovořil o tom, jak pokračovat s výukou programování poté, co vyčerpáme didaktické možnosti Baltíka. Dnes vás seznámím s prostředím BlueJ, které se k tomuto účelu používá na řadě univerzit a školících středisek po celém světě. BlueJ je integrované vývojové prostředí navržené speciálně pro výuku základů objektově orientovaného programování v jazyce Java. Jeho autoři se totiž při výuce programování potýkali s různými nepříjemnými vlastnostmi stávajících prostředí a rozhodli se vytvořit prostředí, které by maximálně vyhovovalo potřebám úvodních kurzů programování na vysokých školách a v různých školících střediscích. Jimi vytvořené prostředí má následující základní vlastnosti:

  • Je objektově orientované
    Začínající studenti se v něm setkávají s třídami a jejich instancemi daleko dříve než se zdrojovým kódem. BlueJ jim umožňuje přímo vytvářet objekty a volat jejich metody, aniž by potřebovali cokoliv vědět o jazyku, v němž je vše naprogramováno.

  • Vizualizuje strukturu tříd a objektů
    BlueJ uživatelům umožňuje (stejně jako některé profesionální vývojové nástroje) definovat třídy, rozhraní a jejich vzájemné závislosti přímo v UML diagramu tříd, přičemž prostředí samo vygeneruje příslušné kostry definovaných tříd a rozhraní. Oproti jiným prostředím však navíc umožňuje přímo, interaktivně vytvářet jednotlivé objekty a volat jejich metody.

  • Je navržené speciálně pro výuku
    Je navrženo jako maximálně jednoduché, ale na druhou stranu mu nechybí klíčové nástroje, jakými jsou integrovaný editor, kvalitní debugger a prohlížeč objektů. Oproti klasickým vývojovým prostředím má např. překladač vylepšenou nápovědu, takže nejenom označí chybu, ale u nejčastějších chyb prostředí na požádání vysvětlí pravděpodobnou příčinu dané chyby a doporučený způsob jejího odstranění.

  • Je skromné
    Deklarované hardwarové nároky jsou 166 MHz Pentium a 48 MB RAM (dokumentace sice říká, že je schopné běžet i na 32 MB, ale “very, very, very slowly”). O nárocích na pevný disk téměř nemá smysl hovořit, protože instalační soubor má cca 1,2 MB a po rozbalení se všemi lokalizacemi je stále menší než 5 MB.

  • Je lokalizované do češtiny
    Lokalizace do češtiny je součástí standardní distribuce. Byla však připravena v časové tísni, takže se dále vylepšuje. Lokalizováno je nejen prostředí, ale i podrobné nápovědy k chybám překladače a úvodní tutoriál.

  • Je zdarma
    Můžete si je stáhnout na stránce http://www.bluej.org/download/download.html.Chcete-li se s prostředím BlueJ seznámit podrobněji, zkuste si projít úvodním tutoriál, který najdete např. zde.

Autor pracuje jako EDU expert ve firmě Amaio Technologies, Inc.



Rudolf Pecinovský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.